Maminka.czDěti a jídlo

Borůvky v dětském jídelníčku: Jsou dokonalou potravou pro mozek

Markéta Novák Matějková 12.  6.  2019
Kdo by neměl dětství a léto spojené se sbíráním borůvek. Také jste vždy z lesa odcházeli s modrou pusou? To, že borůvky patří mezi nejzdravější potraviny, se ví už dávno. Jaké mají výhody pro naše tělo a které borůvkové recepty byste měli doma vyzkoušet?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Borůvky zná každý jako keříky rostoucí v lese v hustých porostech nebo ty ze zahrádky, tzv. kanadské borůvky. Ty jsou narozdíl od lesních borůvek větší a také keře jsou vyšší. Správné označení je Borůvka černá – lesní a Borůvka kanadská – zahradní. Lidově se jim říká také brusnice, černé jahody, čičoredka, druidská bobule nebo rostlinný inzulin.

Proč si dopřát borůvky

Borůvky patří mezi tzv. superpotraviny. Obsahují totiž velké množství vitamínů, minerálů a jiných účinných látek. Plody borůvek obsahují kyselinu jablečnou, citronovou a pektin a jsou známé jako přírodní prostředek proti průjmu. Zároveň působí antibakteriálně na cévní stěny. Málokdo ví, že žvýkání čerstvých nebo sušených borůvek pomáhá při aftech v ústech. Rovněž regenerují sítnici a používají se při léčbě a prevenci šerosleposti.

Borůvky obsahují velké množství vitamínu C. Díky jejich konzumaci můžete předejít známkám stárnutí. Rovněž mají protinádorové účinky a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Jsou také vynikajícím pomocníkem při snižování hmotnosti, používají se i při infekci močových cest a ledvinových kamenech. Podporují metabolismus i kardiovaskulární systém.

V přírodní léčbě se využívá borůvková šťáva na ekzémy nebo lupénku, kdy se postižená místa jednoduše šťávou potřou.  Borůvky pomáhají  posilovat imunitní systém a předcházet tak běžným nemocem, jako jsou chřipka, rýma a nachlazení.

Blíží se jahodová sezóna. Od kdy si mohou čerstvé jahody dopřát i děti?

Děti a borůvky

Není snad dítě, které by si s chutí nepochutnávalo na borůvkách. Pro nejmenší můžete borůvky v klidu zařadit mezi klasické ovocné příkrmy. Ideální je jejich spojení například s banánem. Přidat je můžete také do bílého jogurtu nebo si jimi osladit a ozdobit palačinky.

Dobrá zpráva je, že podle průzkumů ani mražením neztrácejí svoje hodnoty. Takže je lze jíst syrové, zamrazit či usušit. Optimální je hrst borůvek denně.

Sezóna borůvek

Plody borůvek se sbírají od července do srpna. Pokud se rozhodnete si je vypěstovat doma, zvolte dobře vhodné místo. Měli byste vybrat vlhké místo s kyselou půdou a dostatkem slunce. Pokud nemáte kyselou půdu, můžete je pěstovat i v nádobách v rašelině s pískem.

Recepty z borůvek

Domácí borůvková limonáda

Klepněte pro větší obrázek

Pokud hledáte letní osvěžení, tento recept vám přijde vhod. Do karafy nalijte litr a půl vody, přidejte 250 ml borůvek a nechte vychladit. Pro oživení můžete přidat pár lístků máty nebo meduňky. Potom už jen sceďte před síto a můžete podávat buď samostatně, nebo s kostkami ledu.

Borůvkový nanuk

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete:

  • 500 ml borůvkového džusu
  • 340 gramů borůvek, mohou být i mražené
  • cukr podle chuti
  • šťávu z ½ citronu

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a nalijte do připravených formiček na zmrzlinu.

Borůvkové muffiny ze špaldy

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete:

  • 300 gramů banánů, hodně zralých
  • 1 vejce
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 50 ml agávového sirupu
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • 250 gramů špaldové mouky, celozrnné
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 2 vrchovaté čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 250 gramů borůvek

Postup:

Rozmačkejte banány, vložte do mixéru a přidejte vejce, vodu, olej, sirup, vanilkový extrakt, skořici, mouku, sodu, kypřicí prášek. Na závěr vmíchejte borůvky. Těstem naplňte formičky na muffiny do ¾, přidejte pár borůvek navrch na ozdobu a pečte ve vyhřáté troubě 20 minut (180 °C).

Video: Superpotraviny – ovoce, ořechy, semínka a ovesné vločky

Témata: Výživa a stravování, Jídelníček, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, mozek, Borůvky, Lžička, Banán, Borůvka, Formička, Žvýkání, Superpotravina, Jedle, Potrava, Osvěžení, Recept, Šťáva, Mrazení