Maminka.czZdraví

Bosou nohou do lesa. Proč je zdravé vyzout boty? Zkuste to!

Veronika Vlachová 8.  6.  2019
Napadlo by vás se vydat po lesní stezce bez bot? Trendem posledních let je bosá turistika. A naše redaktorka si vyzkoušela jedno z nejnovějších míst v Evropě – patnáctihektarový lesopark nedaleko Berlína. Jaké jsou její zážitky a postřehy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sundat boty a vyrazit po jakémkoliv povrchu chce v dnešní době velkou odvahu. Obavy, že můžete narazit na něco nebezpečného, smradlavého nebo pichlavého, se ještě zvyšují, když se na chodníky, lesní stezky nebo cestičky v parcích podíváte důkladněji. Často to není žádná lahůdka. Proto se nedivím, že většina z nás boty z nohou raději nesundá. Jenže jak podotýká Janka Tóthová, chození naboso má svůj význam: „Je to účinný způsob, jak zlepšit prokrvení celého těla, otužit se, udržovat nohy funkční a vitální.“ K tomu jeden z největších propagátorů bosonohé chůze v Česku a iniciátor bosonohé turistiky Igor Slouka (www.turistikanaboso.cz) dodává: „Bosá chůze je přirozená, poskytuje pohodu, uzdravuje nohy a záda, zlepšuje držení těla a chůzi i imunitu.“ Potřebujete ještě další důvody k tomu, abyste svoje chodidla čas od času provětrali na vzduchu?

Nechte děti běhat hezky bosky. V čem má chůze naboso svá pro a proti?

Lesopark v Německu

Přestože v Česku postupně vzniká mnoho bosonohých stezek (například nejstarší a nejdelší je v parku Zeměráj u Kovářova). K návštěvě mě zlákal nedávno otevřený a největší bosonohý park v Braniborsku, konkrétně v městečku Beelitz (derbarfusspark.de), zhruba 350 km severně od Prahy. Sundat boty vyžaduje teplé počasí, ale jak nám říká hned paní u vstupu, do konce října budou mít určitě otevřeno. Chladnější počasí prý vyhovuje náramně nohám i imunitě. Právě tento park nabízí v současnosti jako jeden z mála obrovské možnosti, které mohou vaše chodidla jinde stěží zažít: procházku v chladné vodě, po balančním mostě či na kladině, chůzi po šiškách, dubové kůře, listí, kamíncích, či dokonce po speciálně obroušeném skle či v mokré a suché rašelině nebo bahně.

Každou ze tří připravených tras, které čítají zhruba kilometr stezky po skutečně tichém lese, mohou zvládnout i nejmenší děti. A na konci čeká nejen příjemné posezení na mýtině s výbornou kávou nebo dortem, ale také lavičky, vodovodní hadice a kartáče. Proč to poslední? Chůze naboso v přirozeném terénu se na chodidlech podepíše: jsou prostě špinavá. A jiným způsobem než pomocí dobrého kartáče a vody, případně mýdla a pemzy, z nich opět čisté nožky nevykouzlíte.

V čem nejsou boty zdravé?

V největší stručnosti lze říci, že boty jsou nepřirozené, nohy nám mrzačí. Vznikají tak například vbočené palce, ploché nohy, bolesti, zarostlé nehty či také bolesti zad. Boty také fungují jako líheň mikroorganismů, čímž vzniká zápach a plísně.

Nadšení i únava

Co si budeme namlouvat, chůze naboso není žádná velká Amerika. Jenže v dnešní světě je leckdy i nebezpečné vykročit po povrchu bez bot (což náramně řeší tzv. barefoot obuv), a bosonohá chůze není dokonce na některých místech ani tolerována (zkuste si bez bot vyjít do obchodního centra, a bude vykázáni). Proto je otázkou, kdy se vám naskytne  možnost se bezpečně projít v lese nebo po nerovném povrchu, který stimuluje všechny body na chodidlech. S tím také souvisí fakt, že jakmile absolvujete delší trasu bez bot, budou vás bolet nohy. Bude to tak trochu jiná bolest, než jakou normálně znáte. A to proto, že při takové, pro vás atypické chůzi zapojujete mnohem víc svalů než při chůzi v běžných botách. Ještě večer mě chodidla po výšlapu v bosonohém parku tak trochu pálila a svědila, jak byla prokrvená. A vyloženě žadonila o péči v podobě chladivého a hydratačního balzámu. Tu noc jsem spala skutečně jako zabitá!

Co mluví proti chůzi naboso?

Důvodů a kontraindikací je spoustu, například cukrovka či alergie na hmyzí bodnutí nebo absence očkování proti tetanu. Bližší informace a instrukce, jak se stát bosonožcem, můžete nalézt například na webové stránce www.turistikanaboso.cz.

Výhody a nevýhody lesoparků a chůze po bosých nohách:

  • Dívejte se, kam šlapete. Ano, může vás něco štípnout, bodnout, kousnout. Ne všechny parky dostatečně sledují bezpečnost svých stezek.
  • Zlepšuje kondici i imunitu. Je prokázáno, že chození bez bot zlepšuje spoustu zdravotních neduhů.
  • Naučte se našlapovat jinak. Žádné humpolácké kroky přes patu, ale nejprve špičky prstů a patu jako poslední.
  • Větší makačka. S chůzí bosky souvisí i větší svalová náročnost. Jinými slovy, večer vás skutečně mohou postihnout bolesti lýtek, miniaturních svalíků na nártu či holeni.
  • Pozor na klíšťata. Zvlášť v lesoparcích nezapomeňte na dobrý repelent. Klíšťata a jiný bodavý hmyz mají lepší přístup.
  • Větší péče. Chůze bez bot vyžaduje i následnou péči: kartáč, vodu s mýdlem a pak balzám. Zrohovatělou kůži ale rozhodně nezjemňujte pemzou. Proto na každé výšlapy bez bot přiberte i ručník pro závěrečné očištění.

Na běhání jsou kvalitní boty základ! Jak si vybrat ty správné?

V posledních pár letech v Česku vzniklo několik organizací, které nejen propagují bosonohou turistiku, ale také usilovně pracují na tom, aby vznikaly takové stezky, které by zaručily blažený pocit při chůzi bez bot. Patří mezi ně například první volnočasový park Ekopark v Liberci nebo Bosonohá stezka v brněnské čtvrti Bosonohy. Spoustu informací a stezek najdete například na trasy-naboso.webnode.cz, www.turistikanaboso.cz či www.naboso.cz.

Osvoboďte své nohy a vyzkoušejte barefoot neboli bosé boty

 

 

 

Témata: Zdraví, Naše tipy, Dětské oblečení a dětská obuv, Dětské boty, Praha, Kovářov, Dubová kůra, Kovář, Plochá noha, Repelent, Evropa, Les, Česká republika, Chůze, Příbram, Most, Blízká informace, Následná péče, Hmyzí bodnutí, Zeměráj, Teta, Celé tělo, Slap, Německo, Nohy, Zdraví na Heureka.cz