Božena Němcová: Slavná spisovatelka střídala milence a málem skončila na ulici!

Simona Procházková 1.  12.  2020
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny a na jehož tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny, vás bude bavit. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnešní díl přibližuje život slavné české spisovatelky Boženy Němcové, silné a neposlušné ženy, kterou mnozí nazývají rovněž první českou feministkou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Život Boženy Němcové byl nekonvenční hned od začátku, její narození je totiž opředeno mnoha otazníky. Oficiálně se uvádí: „Děvče jménem Barbora Panklová se narodilo v roce 1820, rodiče Terezie Novotná a Rakušan Johann Pankl.“

Podívejte se na video o nelehkém životě první české spisovatelky Boženy Němcové.

Protože však v roce 1824, tedy v pouhých čtyřech letech, prokazatelně nastoupila do školy v České Skalici, někteří soudí, že se musela narodit dříve, a to možná dokonce aristokratickým rodičům. Mluvilo se o majitelce ratibořického panství, vévodkyni Kateřině Zaháňské a jejím milenci – rakouském ministru zahraničí Metternichovi. Ale spíše mohli být rodiči kněžnina mladší sestra Dorothea a její milenec, hrabě Clam-Martinic. Panklovi by v tom případě děvče adoptovali za úplatu, což tehdy nebyla nijak výjimečná praxe.

Panklovi s malou Barborou opravdu žili na panství Zaháňských v Ratibořicích, kde otec dělal podkoního a matka pradlenu. V deseti letech pak Barbora nastoupila ke správci panství, na zámeček ve Chvalkovicích, kde si tři roky osvojovala panské způsoby, pilovala němčinu a četla klasickou německou literaturu.

Geniální W. A. Mozart. Češi ho zbožňovali, ve Vídni zemřel v osamění a bídě

Zlom přichází v jejích sedmnácti letech. Rodiče totiž romanticky založené a po lásce a vzdělání bažící děvče provdávají za Josefa Němce. Ten je o patnáct let starší a z úplně jiného těsta: tvrdý muž, příkrý, vznětlivý. Přesto se manželům Němcovým v krátkém sledu narodí čtyři děti: Hynek, Karel, Dora a Jaromír. Rodina se stále stěhuje, protože Josefa, coby strážníka, pořád překládají: Česká Skalice, Červený Kostelec, Josefov, Litomyšl, Polná.

Jejím prvním milencem je básník Václav Bolemír Nebeský. Její láska k němu je jako oheň, prudká a spalující. Nebeský to však dlouho nevydrží, přece jen jde o poměr s vdanou matkou čtyř dětí. Ale je to právě on, kdo ji ponoukne k psaní.

Pod jeho vedením také v roce 1843 vydává svůj první literární počin – báseň s názvem „Ženám českým“. Právě toto dílo podepisuje poprvé novým křestním jménem – Božena – protože se jí prý nelíbilo tvrdé německé Barbora a hledala české jméno. Navíc tímto vstupuje na českou scénu zcela nový fenomén „spisovatelky-ženy“.

Němcová se obrací právě k ženám, burcuje je, obhajuje jejich sílu a rovnost, což se později stane leitmotivem celého jejího díla.  

Problémy začnou po revoluci v roce 1848. Manžel Josef je obviněn z protistátních řečí. Následuje policejní špiclování, další nucené stěhování… Sedm let žijí  odděleně, má volnost k dalším vzplanutím lásky.

Rok 1853 přivede Němcovou na dno. Manžela v Uhrách stále popotahují úřady, až mu úplně zastaví plat. Němcová s dětmi je náhle bez peněz. Do toho všeho nejstarší, 15letý syn Hynek umírá na tuberkulózu. Tehdy, v nejhorších chvílích svého dosavadního života, se rozhodne, že napíše svou první velkou prózu. Pojmenuje ji Babička.

Pohádky pro děti: Proč byste je měli číst? Tady jsou ty nejkrásnější!

I další léta stráví v bídě. Je jí ke čtyřicítce, stále častěji jí není dobře, trpí tuberkulózou a zřejmě i počínající rakovinou ženských orgánů.  

V roce 1857 se vrací manžel domů. Je uštvaný úřady, k tomu chudá domácnost s dospívajícími dětmi, hádky se stupňují. Několikrát na Boženu dokonce vztáhne ruku a v listopadu 1859 sepisuje žádost o rozvod, kterou nikdy nepodá. Po roce se Němcová rozhoduje utéct z domova, přestože je těžce nemocná. Přijme nabídku litomyšlského nakladatele Augusty, že připraví vydání svého souborného díla. Není už však schopná pracovat, Augusta jí tedy přestane platit hotel i stravu a hrozí, že spisovatelka skončí na ulici. Nakonec se nad ní smiluje manžel a vezme ji domů.

Dne 20. ledna 1862 ještě dostane výtisk nového vydání Babičky, který přece jen vydal Augusta v Litomyšli. Je zdrcená, nelíbí se jí. Dokáže ho ještě věnovat přítelkyni a podepsat se, ale to je to poslední, čeho je schopná. O pár hodin později umírá.

Pořad Životy slavných uvádí internetová televize Mall.tv.

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat
Tipy na nejkrásnější knížky pod stromeček
Témata: Životy slavných, Inspirativní ženy, Spisovatelka, spisovatel, Mall TV, Sla, Zámeček, Ratibořice, Tyrolsko, Johan, Polná, Božena, Dora, Milenec, Johann, Pavel Zuna, Jaromír, Kostelec, Vzplanutí, Feministka, Karel Havlíček Borovský, Litomyšl, Manžel, Božena Němcová, Josefov