Maminka.czZdraví

Bradavice u dětí: Jak si s nimi poradit? Tohle zkuste doma, než se vydáte k lékaři

Simona Procházková 29.  12.  2023
Bradavice nejsou jen kosmetickým problémem, ale vysoce infekčním onemocněním, které se snadno rozšiřuje a přenáší. Bohužel jsou často velmi úporné a není snadné se jich zbavit. Jejich likvidace je během na dlouhou trať a není vždy trvale úspěšná. Tady máte pár vyzkoušených tipů a babských rad, jak se pokusit zbavit se jich doma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vystouplý výrůstek na kůži, zatvrdlina, malý vřídek – tak se bradavice většinou projeví. Máte tu čest s virovým onemocněním (k nákaze dochází lidským papilomavirem HPV), které se snadno a rychle šíří z jednoho člověka na druhého, a to přímým kontaktem. Vyšší „šanci“ na nákazu bradavicemi mají jedinci s oslabenou imunitou. Nejde sice o zdraví ohrožující problém, mohou být ale dost nepříjemné a často také bolestivé.

VIDEO: Štípance, spálení, bradavice: Jak se nepříjemností zbavit pomocí přírody?

Mezi hlavní druhy bradavic, se kterými se u dětí (i dospělých) můžete setkat, patří: ploché planární (žlutavé hrbolky o velikosti dva až pět milimetrů, které se nejčastěji objeví na obličeji a končetinách), vulgární (ohraničené tuhé vyvýšené hrboly s vysokou rozpraskanou rohovinou nejčastěji se vyskytující na rukou, ploskách nohou nebo obličeji, bývají dost bolestivé), plantární (ztluštělé, dovnitř rostoucí léze bolestivé při tlaku, které najdete hlavně na dlaních nebo na nohou, často se vracejí) a střapcovité (vypadající jako úzké nitky tělové barvy, které se objevují v blízkosti koutků úst nebo očních víček nebo na krku).

Mezi dětmi se bradavice snadno přenášejí

Právě malé děti jsou, pokud jde o virové bradavice, tou vůbec nejrizikovější skupinou a potýkají se s nimi výrazně častěji než dospělí. Jejich imunitní systém totiž není ještě plně vyvinutý a prochází nejrůznějšími výkyvy. K přenosu viru dochází v dětských kolektivech, také ale na koupalištích, v bazénech, saunách a dalších místech s velkou koncentrací lidí. Pokud bradavici u potomka objevíte, je dobré přelepit ji hned náplastí, aby si ji dítko neškrábalo, tím by totiž mohlo dojít k rozšíření viru na ostatní části těla.

Pomoc, co to je? Kožní problémy u dětí, které vás mohou vystrašit!

Bradavice mohou zmizet i samy

Pozitivní zprávou je, že podle dermatologů obvykle začnou bradavice do několika měsíců po výskytu samovolně ustupovat. Jak je to možné? Organismus si vytvoří přirozenou obranu proti viru bradavic do dvou let. I když je ale velká šance, že vymizí samy, přesto je vhodné tento problém řešit dříve. Dítěti mohou totiž bradavice způsobovat psychické trauma (například v případě, že je má na obličeji či rukou a kamarádi ve školce se mu posmívají), bolestivou chůzi nebo třeba můžou znesnadňovat správné držení tužky, když se objeví na dlaních nebo prstech.

Domácí léčba bradavic: tea tree, aloe vera, cibule...

Je samozřejmé, že co pomůže jednomu, u druhého zabrat vůbec nemusí. Přesto se vyplatí, dříve než vyrazíte s vystresovaným dítětem do ordinace kožního lékaře, zkusit pár domácích metod. Zahajte léčbu a vezměte si na pomoc přírodní prostředky. Proti bradavicím se osvědčil třeba tea tree olej, který nakapete na polštářek z buničiny. Zároveň jím potřete bradavici a přelepíte leukoplastí. Nebo přiložte na postižené místo kousek rozříznutého listu aloe vera a zafixujte náplastí s polštářkem nebo gázou. Šťáva této rostliny dokáže postupně tělo bradavice vyleptat.

7 skvělých léčebných účinků cibule: Léčí bradavice i kašel

Téměř zázračný účinek má podle názorů mnoha maminek také včelí med. Procedura vypadá podobně jako v případě tea tree olejíčku a je třeba vytrvat. Při pravidelném aplikování „medové náplasti“ zmizela v některých případech bradavice zhruba po třech týdnech. Vedle toho můžete také sáhnout do lednice pro cibuli, a pokud dítko příliš neprotestuje kvůli výraznému odéru, můžete vyzkoušet cibulové zábaly. Jak na to? Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a namočte na jeden den do vinného octa. Pak jednoduše kousky cibule přiložte na bradavici a pevně a neprodyšně obvažte. Nechte působit přes noc a postup třikrát zopakujte.

Roztoky s kyselinami, tekutý dusík nebo laser

Přírodní metody můžete zkombinovat s některým přípravkem z lékárny. Bez lékařského předpisu běžně pořídíte krémy, masti nebo roztoky určené pro léčbu bradavic. Jejich hlavními účinnými složkami jsou obvykle kyselina salicylová, která má schopnost kůži naleptat, a kyselina mléčná, která má protizánětlivé účinky. Přípravky působí lokálně a zpravidla po několikatýdenním pravidelném užívání bradavice sama odpadne. Teprve v případě, že veškeré babské rady a „homemade metody“ zklamou, je na místě přistoupit k invazivnějším zákrokům. Dermatolog nejčastěji použije k odstranění bradavic tekutý dusík (tzv. kryoterapie neboli zmrazení), případně šetrný laser. I tyto zákroky je ale v některých případech nutné opakovat.

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Imunita, Dětské nemoci, příroda, kůže, Parazité, Hygiena, Sauna, Léčba, Včelí med, Lednice, Pór, Přírodní prostředek, Kyselina, Vinný ocet, Brad, Žlutavě, Infekční onemocnění, Procedura, Polštářek, Rada, Cibule, Vir, Zdraví na Heureka.cz