[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Bramboráky jsou skvělý nápad pro sobotní večeři. A do jejich přípravy můžete zapojit i děti.
4 porce, příprava: 40 minut
Potřebujeme: 6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, sůl a pepř, 5 stroužků česneku, 300 g čerstvého špenátu, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 100 g čedaru
Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, sůl, pepř a drcený česnek. Vmíchejte spařený a nakrájený špenát. Nakonec promíchejte s moukou, aby těsto pojilo. Smažte na oleji dozlatova a podávejte s čedarem.
Potřebujeme: 6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 3 šalotky, 400 g drůbežích jater, kmín
Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše smíchejte, nakonec přidejte mouku podle potřeby. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou šalotku a přidejte očištěná játra, dochuťte kmínem, solí a pepřem. Restujte asi 4 minuty a poté podávejte s bramboráky.
4 porce, příprava: 50 minut
Potřebujeme: 3 velké brambory typu B, 3 batáty, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 5 stroužků česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 300 g anglické slaniny, 3 lžíce nasekané petrželky, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení
Omyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory a batáty. V míse smíchejte s mlékem, vejci, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmíchejte nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a přidejte mouku. Smažte na oleji dozlatova. Můžete si dát pár kousků slaniny stranou, orestovat je a ozdobit jimi hotové bramboráky.
4 porce příprava: 30 minut
Potřebujeme: 3 velká jablka, 6 větších mrkví, 100 ml plnotučného mléka, 3 vejce, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 80 g čerstvého sýra
Jablka a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte v míse s mlékem, vejci, přidejte mleté ořechy, třtinový cukr a skořici. Vmíchejte mouku a smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na talíři ozdobte čerstvým sýrem.
Foto: Nina Novák
Brambory doputovaly do Evropy v 16. století, kdy je přivezli ze svých objevitelských výprav mořeplavci. Existuje jich kolem 400 odrůd. V obchodech se ale s tolika druhy nesetkáte, nejčastěji budete vybírat podle toho, zda jsou rané, či skladované, nebo podle varných typů. Představíme si také dva „příbuzné“ brambor, jež mohou zpestřit váš jídelníček.