Maminka.czVýživa a stravování

Bramboráky čtyřikrát jinak

Jana Vašáková 6.  2.  2015
Milovaly je naše babičky, zbožňujeme je i my. Placky z brambor nemusí být stále stejné. Zkuste je se sýrem, špenátem nebo nasladko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bramboráky jsou skvělý nápad pro sobotní večeři. A do jejich přípravy můžete zapojit i děti.

Bramboráky se špenátem a čedarem 

4 porce, příprava: 40 minut

Potřebujeme: 6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, sůl a pepř, 5 stroužků česneku, 300 g čerstvého špenátu, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 100 g čedaru

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, sůl, pepř a drcený česnek. Vmíchejte spařený a nakrájený špenát. Nakonec promíchejte s moukou, aby těsto pojilo. Smažte na oleji dozlatova a podávejte s čedarem. 

Klepněte pro větší obrázek

Bramboráky plněné játry 

4 porce, příprava: 40 minut

Potřebujeme: 6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 3 šalotky, 400 g drůbežích jater, kmín

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše smíchejte, nakonec přidejte mouku 
podle potřeby. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou šalotku a přidejte očištěná játra, dochuťte kmínem, solí a pepřem. Restujte asi 4 minuty a poté podávejte s bramboráky. 

Klepněte pro větší obrázek

Bramboráky se slaninou a batáty 

4 porce, příprava: 50 minut

Potřebujeme: 3 velké brambory typu B, 3 batáty, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 5 stroužků česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 300 g anglické slaniny, 3 lžíce nasekané petrželky, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení

Omyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory a batáty. V míse smíchejte s mlékem, vejci, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmíchejte nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a přidejte mouku. Smažte na oleji dozlatova. Můžete si dát pár kousků slaniny stranou, orestovat je a ozdobit jimi hotové bramboráky. 

„Bramboráky“ s mrkví a jablky 

4 porce příprava: 30 minut

Potřebujeme: 3 velká jablka, 6 větších mrkví, 100 ml plnotučného mléka, 3 vejce, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 80 g čerstvého sýra

Jablka a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte v míse s mlékem, vejci, přidejte mleté ořechy, třtinový cukr a skořici. Vmíchejte mouku a smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na talíři ozdobte čerstvým sýrem. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Co možná nevíte o bramborách a jim podobných hlízách 

Brambory doputovaly do Evropy v 16. století, kdy je přivezli ze svých objevitelských výprav mořeplavci. Existuje jich kolem 400 odrůd. V obchodech se ale s tolika druhy nesetkáte, nejčastěji budete vybírat podle toho, zda jsou rané, či skladované, nebo podle varných typů. Představíme si také dva „příbuzné“ brambor, jež mohou zpestřit váš jídelníček. 

  • Rohlíčky: Protáhlé brambory typu A s lojovitou dužninou mají menší obsah škrobu a hodí se do salátů nebo jako příloha. Z českých odrůd jsou známé např. keřkovské rohlíčky. 
  • Žlutomasé brambory: Brambory typu B jsou polopevné, mají žlutou dužninu a hodí se jako příloha, na vaření, k pečení i smažení. 
  • Brambory typu C: Tyto brambory obsahují nejvíce škrobu, dobře se „rozsýpají“ a využijete je do pyré či na bramborové těsto. 
  • Topinambury: Hlízy rostliny z rodu slunečnic neobsahují škrob, ale látku zvanou inulin. Jsou tedy vhodnou přílohou i pro diabetiky, kteří musejí v jídelníčku hlídat přísun sacharidů. 
  • Batáty: Rostou v tropickém podnebí a dorůstají až do velikosti 5 kg. Pro jejich zvláštní chuť se jim říká sladké brambory. Mají protáhlý tvar a načervenalou slupku. Konzumují se podobně jako brambory.
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Spare, Čerstvý sýr, Čtyři, Diabetik, Hlíza, Protáhlý tvar, Podnebí, Skvělý nápad, Bramborák