Maminka.czVýživa a stravování

Bramboráky čtyřikrát jinak

Jana Vašáková 6.  2.  2015
Milovaly je naše babičky, zbožňujeme je i my. Placky z brambor nemusí být stále stejné. Zkuste je se sýrem, špenátem nebo nasladko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bramboráky jsou skvělý nápad pro sobotní večeři. A do jejich přípravy můžete zapojit i děti.

Bramboráky se špenátem a čedarem 

4 porce, příprava: 40 minut

Potřebujeme: 6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, sůl a pepř, 5 stroužků česneku, 300 g čerstvého špenátu, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 100 g čedaru

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, sůl, pepř a drcený česnek. Vmíchejte spařený a nakrájený špenát. Nakonec promíchejte s moukou, aby těsto pojilo. Smažte na oleji dozlatova a podávejte s čedarem. 

Klepněte pro větší obrázek

Bramboráky plněné játry 

4 porce, příprava: 40 minut

Potřebujeme: 6 velkých brambor typu B, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 3 šalotky, 400 g drůbežích jater, kmín

Oloupané a omyté brambory nastrouhejte, přidejte mléko, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše smíchejte, nakonec přidejte mouku 
podle potřeby. Smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na oleji orestujte na plátky nakrájenou šalotku a přidejte očištěná játra, dochuťte kmínem, solí a pepřem. Restujte asi 4 minuty a poté podávejte s bramboráky. 

Klepněte pro větší obrázek

Bramboráky se slaninou a batáty 

4 porce, příprava: 50 minut

Potřebujeme: 3 velké brambory typu B, 3 batáty, 100 ml plnotučného mléka, 2 vejce, 5 stroužků česneku, 2 hrsti majoránky, sůl a pepř, 300 g anglické slaniny, 3 lžíce nasekané petrželky, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení

Omyjte, oloupejte a nastrouhejte brambory a batáty. V míse smíchejte s mlékem, vejci, česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmíchejte nakrájenou slaninu a nasekanou petrželku. Vše promíchejte a přidejte mouku. Smažte na oleji dozlatova. Můžete si dát pár kousků slaniny stranou, orestovat je a ozdobit jimi hotové bramboráky. 

„Bramboráky“ s mrkví a jablky 

4 porce příprava: 30 minut

Potřebujeme: 3 velká jablka, 6 větších mrkví, 100 ml plnotučného mléka, 3 vejce, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 3 lžíce hladké mouky (dle potřeby), olej na smažení, 80 g čerstvého sýra

Jablka a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte v míse s mlékem, vejci, přidejte mleté ořechy, třtinový cukr a skořici. Vmíchejte mouku a smažte na trošce oleje z obou stran dozlatova. Na talíři ozdobte čerstvým sýrem. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Co možná nevíte o bramborách a jim podobných hlízách 

Brambory doputovaly do Evropy v 16. století, kdy je přivezli ze svých objevitelských výprav mořeplavci. Existuje jich kolem 400 odrůd. V obchodech se ale s tolika druhy nesetkáte, nejčastěji budete vybírat podle toho, zda jsou rané, či skladované, nebo podle varných typů. Představíme si také dva „příbuzné“ brambor, jež mohou zpestřit váš jídelníček. 

  • Rohlíčky: Protáhlé brambory typu A s lojovitou dužninou mají menší obsah škrobu a hodí se do salátů nebo jako příloha. Z českých odrůd jsou známé např. keřkovské rohlíčky. 
  • Žlutomasé brambory: Brambory typu B jsou polopevné, mají žlutou dužninu a hodí se jako příloha, na vaření, k pečení i smažení. 
  • Brambory typu C: Tyto brambory obsahují nejvíce škrobu, dobře se „rozsýpají“ a využijete je do pyré či na bramborové těsto. 
  • Topinambury: Hlízy rostliny z rodu slunečnic neobsahují škrob, ale látku zvanou inulin. Jsou tedy vhodnou přílohou i pro diabetiky, kteří musejí v jídelníčku hlídat přísun sacharidů. 
  • Batáty: Rostou v tropickém podnebí a dorůstají až do velikosti 5 kg. Pro jejich zvláštní chuť se jim říká sladké brambory. Mají protáhlý tvar a načervenalou slupku. Konzumují se podobně jako brambory.
Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, Bramborák, Protáhlý tvar, Hlíza, Podnebí, Čtyři, Diabetik, Čerstvý sýr, Skvělý nápad
Mohlo by vás zajímat
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Použitý kondom nebo ojetá pneumatika? Tyhle těhotenské fotky jsou kreativní až za hranu! Posuďte sami
Formánková Simona
Galerie
Princ George nebo princezna Charlotte jako dospělí: Jak se promění tváře dětí z královských rodin za několik let?
Formánková Simona
Galerie
První těhotný muž světa porodil 3 děti. Nechtěl jsem zůstat lesbickou ženou, opačné pohlaví je pro mě přirozenější, říká
Formánková Simona
transgender
GALERIE: Táta, nebo kámoška? 27 úžasných tatínků, kteří se dostali svým dcerám pod ruku. Budete je milovat!
Brožová Lenka
Galerie
Intimněji už to nejde: Tyhle fotky zachycují první vteřiny dítěte na světě. Podívejte se na dechberoucí detaily
Víchová Tereza
Porod
Upečte si dokonale vláčný perník. S nastrouhanými jablky bude nepřekonatelný
redakce
Recepty
Dejte „to” do ústavu, řekli jí o dceři. Jana se nevzdala a z „hadrové panenky” Johanky křeše denně zázraky
Víchová Tereza
Příběhy