Maminka.czRecepty

Bramborové buchty. Jsou skvělé samotné, jako příloha nebo na grilovačku!

Veronika Zenklová 5.  5.  2021
Bramborové buchty. Jsou skvělé samotné, jako příloha nebo na grilovačku!
Můžete je jíst jen tak samotné. Nebo jako bezvadnou přílohu k hustější polévce. A do třetice mohou mít ještě jedno speciální využití – na grilovačku, třeba k uzeným sýrům.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience

  • 500 g den předem uvařených brambor typu B
  • 500 g hladké mouky + další na posypání pracovní plochy
  • 7–8 g sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce drhnuté majoránky
  • 8 stroužků česneku
  • 80 g sádla do těsta + na vymazání formy
  • 150 ml mléka (možná nebude potřeba úplně všechno)
  • 2 vejce + další jedno na pomašlování buchet

Postup

Brambory typu B si uvařte ve slupce – ideálně den předem. Až vystydnou, oloupejte je a dejte do chladu. Druhý den je najemno nastrouhejte. Do misky si připravte sypkou směs: hladkou mouku, sušené droždí, sůl, drcený nebo mletý kmín a drhnutou majoránku. Vše promíchejte a přidejte prolisovaný česnek. Moučnou směs přisypte k bramborům a opět promíchejte a zlehka spojte rukama, dokud nevytvoříte z těsta žmolenku. V rendlíku rozehřejte sádlo nebo máslo. Do ještě horkého sádla/másla vlijte většinu mléka. Až bude směs vlažná, přidejte k ní dvě vajíčka. Opět vše rozmíchejte a přilijte k bramborům a moučné směsi. Přidejte čerstvou bylinku, třeba oregáno, tymián nebo majoránku. Promíchněte a pak hnětejte rukama. Těsto by mělo mít lepivou strukturu. Posypte ho moukou a přendejte do nové mísy vysypané hladkou moukou. Misku přetáhněte potravinovou fólií, aby těsto nezaschlo. Dejte do tepla vykynout alespoň hodinu – těsto by mělo zdvojnásobit objem a mělo by být hezky kypré. Než pořádně vykyne, může to ale trvat i dvě nebo tři hodiny, záleží na jeho množství i okolní teplotě. Pak posypejte hladkou moukou pracovní plochu, pomocí lžíce odebírejte z těsta pěkně velké knedlíčky a tvořte co nejhezčí bulky, jaké dovedete. Sázejte jednu vedle druhé do nepřilnavého pekáče, vymazaného sádlem nebo olejem. Budou potřebovat asi 15 minut trochu dokynout. Pak pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem, tím nešetřete, vytvoří zlatavý povrch. A pečte v troubě předehřáté na 200 °C na střední pozici roštu dozlatova, což potrvá tak půl hodiny. Potom musí vychladnout při pokojové teplotě. TIP: Během grilovaček se dají použít místo hamburgerových bulek, skvěle pasují s uzenými grilovacími sýry, vepřovými burgery nebo k opečeným špekáčkům a klobáskám. Po rozpůlení jdou dobře opékat na řezné straně a zmizí okamžitě.

Témata: Recepty, Video recept, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Děti a jídlo, Náš tip, Buchta, Brambory, Těsto, Příloha, Sádlo, Sýr, Polévka, Pekáč, Majoránka, Grilovačka, Hladká mouka
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Neuvěřitelné "skóre"! Krásná Michaela Salák se stala po páté maminkou!
Zenklová Veronika
Slavné maminky
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Wallerová Radka
Porod
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod
Tohle neříkejte dětem, když brečí! Proč a co se může stát?
redakce
Chování a vztahy
Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?
Prachařová Kateřina
Vaše příběhy
Nedávali jí šanci, nakonec má čtyřčata! Neuvěřitelné fotky před a po
Procházková Simona
Rodina
Emotivní vyznání táty, který přišel o svou těhotnou ženu. Fotografie s dcerkou, která přežila, berou za srdce...
Mrázková Dita
Láska a vztahy