Maminka.czRecepty

Bramborové langoše. Smažená klasika ze stánku, ale domácí a lepší!

7. 5. 2021
Bramborové langoše. Smažená klasika ze stánku, ale domácí a lepší!
Znáte je z trhů, festivalů, poutí. Že už se vám sbíhají sliny? Smažená "prasárnička", kterou si čas od času dá snad každý. Radek David vám ukáže, jak si langoše udělat doma. A samozřejmě lépe!

Ingredience

Na kvásek:

  • 100 g plnotučného mléka
  • 30 g droždí
  • 35 g cukru krupice

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g brambor vařených ve slupce
  • 30 g másla
  • 200 g plnotučného mléka
  • trochu hrubé mouky na posypání válu
  • olej na smažení
  • sýr a petržel nebo jiná bylinka na ozdobu

Na majonézu:

  • 300 g slunečnicového oleje
  • 2–3 stroužky česneku
  • 80 g žloutků
  • 10 g plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Postup

Do těsta na langoše budete potřebovat zchladlé vařené brambory ve slupce, uvařte si je tedy předem. Nejprve si připravíte kvásek. Mléko ohřejete na 40 °C. Rozdrobíte do něj droždí a přisypete cukr. Pořádně promícháte a necháte 15 minut odstát. A mezitím si nachystáte těsto. Do misky vsypte mouku, najemno nastrouhané brambory, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a mléko. Pět minut vše důkladně promíchejte, ideálně v robotu. Poté přikryjte misku utěrkou a nechte těsto kynout. Nyní je čas na česnekovou majonézu. Rozmixujte česnek v oleji. Ve vedlejší nádobě smíchejte žloutky, hořčici a za stálého mixování k nim opatrně přilévejte česnekový olej. Podle chuti osolte a opepřete. Mezitím vykynulo těsto. Posypte si vál, těsto lehce utáhněte, vyválejte z něj válec a naporcujte jej na menší kuličky. Další čtvrt hodiny je nechte kynout. Pak je pomaličku roztahujte až do kýženého tvaru langoše. Rozpalte v pánvi olej na 160 °C a osmažte je z obou stran pěkně do zlatohněda. Poté je nechte odpočinout na papírové utěrce nebo ubrouscích. Na závěr je osolte, ozdobte česnekovou majonézou, přidat můžete také pyré z rajčat nebo zeleninové chipsy. A samozřejmě na langoši nesmí chybět sýr (místo eidamu třicítky zvolte raději parmezán nebo Grana Padano) a finální tečka v podobě zelené bylinky.

Témata: Recepty, Video recept, Mall.tv, Náš tip, Vaření pro rodinu, Olej, Brambory, Mléko, Pouť, Těsto, Majonéza, Kvásek, Cukr, Radek David, Festival

Mohlo by vás zajímat
Pět holek na krku! Jak se žije rodině s paterčaty?
Zakázané otázky: Na tohle se rozhodně neptejte žen po porodu
Topmodelka Linda Vojtová se stala maminkou. Jaké zvláštní jméno má miminko?
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Čtvrté dítě? Princ William už další nechce, prozradila vévodkyně Kate. Proč?
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!

Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné