Maminka.czRecepty

Bramborové langoše. Smažená klasika ze stánku, ale domácí a lepší!

Veronika Zenklová 7.  5.  2021
Bramborové langoše. Smažená klasika ze stánku, ale domácí a lepší!
Znáte je z trhů, festivalů, poutí. Že už se vám sbíhají sliny? Smažená "prasárnička", kterou si čas od času dá snad každý. Radek David vám ukáže, jak si langoše udělat doma. A samozřejmě lépe!

Ingredience

Na kvásek:

  • 100 g plnotučného mléka
  • 30 g droždí
  • 35 g cukru krupice

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g brambor vařených ve slupce
  • 30 g másla
  • 200 g plnotučného mléka
  • trochu hrubé mouky na posypání válu
  • olej na smažení
  • sýr a petržel nebo jiná bylinka na ozdobu

Na majonézu:

  • 300 g slunečnicového oleje
  • 2–3 stroužky česneku
  • 80 g žloutků
  • 10 g plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Postup

Do těsta na langoše budete potřebovat zchladlé vařené brambory ve slupce, uvařte si je tedy předem. Nejprve si připravíte kvásek. Mléko ohřejete na 40 °C. Rozdrobíte do něj droždí a přisypete cukr. Pořádně promícháte a necháte 15 minut odstát. A mezitím si nachystáte těsto. Do misky vsypte mouku, najemno nastrouhané brambory, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a mléko. Pět minut vše důkladně promíchejte, ideálně v robotu. Poté přikryjte misku utěrkou a nechte těsto kynout. Nyní je čas na česnekovou majonézu. Rozmixujte česnek v oleji. Ve vedlejší nádobě smíchejte žloutky, hořčici a za stálého mixování k nim opatrně přilévejte česnekový olej. Podle chuti osolte a opepřete. Mezitím vykynulo těsto. Posypte si vál, těsto lehce utáhněte, vyválejte z něj válec a naporcujte jej na menší kuličky. Další čtvrt hodiny je nechte kynout. Pak je pomaličku roztahujte až do kýženého tvaru langoše. Rozpalte v pánvi olej na 160 °C a osmažte je z obou stran pěkně do zlatohněda. Poté je nechte odpočinout na papírové utěrce nebo ubrouscích. Na závěr je osolte, ozdobte česnekovou majonézou, přidat můžete také pyré z rajčat nebo zeleninové chipsy. A samozřejmě na langoši nesmí chybět sýr (místo eidamu třicítky zvolte raději parmezán nebo Grana Padano) a finální tečka v podobě zelené bylinky.

Témata: Recepty, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Video recept, Náš tip, Radek David, Brambory, Olej, Kvásek, Festival, Majonéza, Pouť, Mléko, Těsto, Cukr
Mohlo by vás zajímat
Nedávali jí šanci, nakonec má čtyřčata! Neuvěřitelné fotky před a po
Procházková Simona
Rodina
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
kog
Slavné maminky