Maminka.czPorod

Branka, čípek, cervix skóre. Znáte porodnické termíny?

Tereza Víchová 2.  8.  2018
Jakmile se bude blížit termín vašeho porodu, těhotenská průkazka i lékařské zprávy se budou hemžit neznámými slovy. Jak se v nich zorientovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké štěstí je mít maminku porodní asistentku. Horkou linku jsem žhavila po všech kontrolách od 36. týdne těhotenství. Co znamená prostupná pro prst? Kdy opravdu porodím? A znamená to něco lepšího než to, co má kamarádka? Možná trochu špatnou zprávou je, že kdy opravdu porodíte, ví pořád jen vaše miminko. Ale udělat si jasno v některých záludných porodnických termínech a pochodech v těhotenském těle můžeme. 

Cervix skóre

„Celé těhotenství se průběžně provádí vaginální vyšetření,“ říká úvodem gynekolog Dušan Kolařík. „Nález se postupně začíná měnit a to vše se zaznamenává.“ Informace jsou pro lékaře důležité, když ukazují na hrozící předčasný porod třeba už v 25. těhotenském týdnu. Takzvané cervix skóre zahrnuje několik hodnot: délku čípku (zda se zkracuje), jeho konzistenci (zda je tuhý, či začíná měknout), zda se otevírá, nebo je uzavřený. Lékař tak může vše orientačně mapovat v čase. 

Klepněte pro větší obrázek

„Cervix skóre hodnotí, jak by vše mělo být podle tabulek a norem,“ vysvětluje dále Dušan Kolařík. „Může se tedy stanovit, zda je ta která žena právě v nějakém průměru nebo třeba méně či více otevřená. Před porodem je cervix skóre užitečné proto, že vidíme posun v čase a máme srovnání.“

Konečně doma! Proč se nebát prvních dnů a nocí s miminkem?

Děložní čípek 

O něm v závěru těhotenství uslyšíte několikrát. Tuhle „bránu k děloze“ popisuje primář Kolařík pro lepší představu jako jakýsi malý soudek, jehož výška se snižuje s blížícím se porodem z původních asi čtyř centimetrů. 

„Čípek se postupně otevírá, měkne, změní se jeho směřování. Původně směřoval dozadu do vyhloubení křížové kosti a postupně, jak se děloha napřimuje, míří čípek více dopředu,“ popisuje lékař. „Jeho zkracováním se pak začíná otevírat spodní část dělohy. A čím více je otevřená, tím blíž je i porod.“ Když je čípek zavřený, je do porodu obyčejně daleko. Pár týdnů před porodem se ze zavřeného stává například prostupným pro prst. I tenhle údaj bude zaznamenán ve vaší těhotenské průkazce. 
 

A KDY UŽ PORODÍM? 

„Už se to chystá,“ usmívá se na vás gynekolog a zaznamená údaj „otevřená volně pro dva prsty.“ Radostně zabalíte tašku do porodnice a odvoláte poslední kávu s kamarádkou nebo kadeřníka. A pak čekáte třeba další dva týdny (sama jsem podvakrát při třech porodech byla důkazem téhle varianty). Nebo si z poradny odnášíte informaci o tuhém čípku, jste ve 39. týdnu a máte slzy na krajíčku, že váš porod budou muset vyvolávat. Co na to lékaři? 

„Záznam v průkazce mnoho neznamená. Jsou skutečně ženy, které chodí dlouho s čípkem otevřeným na dva prsty, mají tak vlastně část porodu už za sebou a ani o tom nevědí. A stejně tak ty, které jdou v úterý na kontrolu a čípek je uzavřený. A další den porodí,“ popisuje primář. Nález v průkazce, který značí, že se něco „chystá“, znamená jen určitou výhodu a větší šanci, že se porod rozběhne sám. 

Péče po porodu: Do sprchy a větrat! Co ještě urychlí hojení?


Hlenová zátka 

Další z témat pro diskusi na internetu a s kamarádkami. Odešla už, nebo ne? A jak vypadá? Do kolika dnů potom porodím? „Hlenová zátka může být známkou toho, že porod začíná, ale jistě to opět nevíme,“ upozorňuje Dušan Kolařík. „Prakticky je znovu známkou toho, že se čípek otevírá a začátek porodu se chystá. Může vypuknout za pár hodin, ale i dní. V těle ženy došlo k tomu, že se čípek otevřel natolik, že už hlen neudržel.“ Pokud vám odejde hlenová zátka, buďte jen víc ve střehu. Skutečný porod ale odstartují až pravidelné kontrakce, pokud jich je alespoň pět za hodinu.

Branka 

Jak symbolický název – brána k miminku se začne otevírat. O brance uslyšíte po příjezdu do porodnice. K tomuhle termínu se dospěje poté, co se děložní čípek zkrátí na minimum. Spodní část dělohy se otevírá, až čípek úplně vymizí. „Z původního děložního hrdla, které měří asi čtyři centimetry, se stává branka,“ objasňuje Dušan Kolařík. „Dělohu si pak lze představit jako jakýsi balon, do kterého vystřihneme asi centimetrové kolečko. A to je branka, kudy půjde dítě z těla matky ven. Do ní lze zpočátku vsunout jeden či dva prsty. Když už je to víc, udáváme údaj v centimetrech.“ Že se děložní hrdlo otvírá, nemusíte dlouho ani cítit – když patříte k těm šťastným. Cítit jsou až kontrakce, které vás „vyženou“ do porodnice. 

Víte, proč rodíme vleže? Podívejte se na video. Možná vás překvapí!

Zašlá branka

A sem přichází většina z nás včas. Obvyklý nález po vyšetření je totiž ještě nějaký zbytek čípku a otevření na jeden či dva prsty. A od téhle chvíle nás čeká bolestivá cesta s jednoduchou rovnicí: co centimetr, to hodina u prvorodiček (další porody obvykle probíhají rychleji). „Když je branka otevřená, má průměr devět až deset centimetrů,“ sděluje přesný údaj Dušan Kolařík. „Postupně branka úplně vymizí. Při vyšetření už nelze nahmatat zbytek děložní stěny, protože svalovina se posunula nahoru a stlačuje hlavičku dítěte dolů.“ Končí asi nejnáročnější fáze vašeho porodu. Branka dělohy již není hmatná, říká se jí „zašlá“. A to je důvod k radosti – budete moci být aktivní, tlačit. A vaše miminko bude už za pár chvil na světě. 

Matka rodila na zahradě, kde si hrály děti. Porod natočila a zveřejnila
Narození miminka může být šok! Jak vztah mezi vámi nastartovat?
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství

 

Témata: Porod, Miminko, Od těhotenství k porodu, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady porod, Pánevní dno, Čípek, Celé těhotenství, Určitá výhoda, Neznámé slovo, Centimetr, Průkazka, Spodní část, Název, Těhotenská průkazka, Těhotenský týden, Hlenová zátka, Červ, Děložní hrdlo, Zátka, Brána, Děloha, Tabule, Vaginální vyšetření, Děložní stěna