Maminka.czKuriozita

Brazilská herečka porodila v 56 letech. Myslela si, že je v přechodu, místo toho přirozeně otěhotněla

Vanda Stöckbauerová 29.  3.  2023
Herečka Claudia Raia se ve svých 56 letech stala jednou z nejstarších žen, které kdy přirozeně otěhotněly a porodily zdravé dítě. Podle gynekologů je šance na spontánní početí a nekomplikované těhotenství a porod v tomto věku menší než jedna ku milionu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V sobotu 11. února přivítali 56letá hvězda brazilských telenovel Claudia Raia a její manžel Jarbas Homem de Mello své první společné dítě, syna jménem Luca. Claudia má už dvě dospělé děti s bývalým manželem, dceru Sophii (19) a syna Enza (25). Cesta za vytouženým třetím potomkem však nebyla jednoduchá.

VIDEO: Indka se stala poprvé matkou v 72 letech

Neúspěšné umělé oplodnění

Než otěhotněla přirozeně, podstoupila jedno kolo IVF. "Měla jsem velmi vážný rozhovor s Bohem. Řekla jsem si: 'Nebudu to zkoušet víckrát než jednou. Nehodlám vyzývat osud. Zkusím to jednou, a když to vyjde, je to v pořádku, a když ne, pochopím to,'" podělila se o svůj příběh v zářijovém rozhovoru pro brazilskou televizi. Po jednom neúspěšném kole umělého oplodnění se smířila s osudem a řekla si, že třetí dítě už mít nebude. "Už jsem to vzdala. Cestovala jsem, cvičila, chodila na různé kurzy… Všechno bylo v pořádku,“ vzpomínala. Pak přišel šok.

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Těhotenství překvapilo herečku i lékaře

Podle deníku The Sun si po zjištění svého těhotenství myslela, že se její gynekolog "zbláznil". Lékaři jí totiž před už třemi lety oznámili, že přichází menopauza. Než herečka otěhotněla, lékař jí při gynekologické prohlídce sdělil, že ovuluje, ale Claudia se domnívala, že jde o omyl nebo anomálii. A rozhodně ji nenapadlo, že by mohla ještě přirozeně otěhotnět. Udivilo to i samotné lékaře, protože pravděpodobnost, že k tomu dojde, je extrémně nízká. Kalifornský gynekolog G. Thomas Ruiz uvedl, že šance, že žena v jejím věku porodí dítě, je nižší než jedna ku milionu. Ve skutečnosti je to tak vzácné, že o tom neexistují žádné statistiky, řekl Ruiz serveru Insider. U většiny žen nastupuje menopauza a přestanou ovulovat okolo 51 let. Početí je jedna věc, ale nekomplikované těhotenství a porod je ještě vzácnější. Se zvyšujícím se věkem totiž stoupá pravděpodobnost potratu, obvykle v důsledku chromozomálních abnormalit plodu. V 54 letech se šance na potrat blíží 100 %, jak uvedl Ruiz. Navíc dodal, že většina žen v pozdějším věku otěhotní jen pomocí umělého oplodnění. Použijí se zmražená vajíčka matky, která jí byla odebrána v mladším věku, nebo vajíčka od dárkyň. Lékař sdělil, že i když příběh budí velkou pozornost, je důležité mít na paměti, že jde o anomálii. "Nebuďte nerealističtí a neočekávejte zdravé těhotenství, nebo si dokonce nemyslete, že můžete otěhotnět ve svých 50 letech," řekl. "S výjimkou tohoto případu se to nestává."

Claudia po narození syna sdílela dojemné fotky.

Vlna kritiky

Po příchodu třetího syna na svět se na herečku snesla i vlna kritiky. "Vypadá jako chlapcova babička," napsal jeden uživatel na sociální síti. Raia reagovala videem na Instagramu, v němž prosí, aby sledující přestali vynášet tak příkré soudy nad ostatními. "Existuje tisíc způsobů, jak být matkou. V mém případě bylo jednou z výzev být matkou 50+, ale stojí za to se zamyslet nad tím, že dnes existuje mnoho forem mateřské lásky. Musíme přestat s tou mánií odsuzovat mateřství druhých lidí, protože každý člověk vnímá tuto zkušenost velmi intimně a jedinečně. Zamyslete se,“ odpověděla kritikům.

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!
Témata: Těhotenství, Porod, Mateřství, Slavné maminky, Instagram, Syn, herečka, Matka, Kuriozita, Početí, Umělé oplodnění, Sofie, Gynekolog, Lúca, Enzo, Věk, Luco, The Sun

Video