Maminka.czTěhotenství

Bříško jako kámen? To chce klid! Poradíme, co s tvrdnutím břicha v těhotenství

Michaela Láchová 29.  1.  2023
Těhotenské břicho umí nastávající mámu občas pořádně vyděsit. Třeba když začne tvrdnout. Kdy je důvod k panice a kdy jde v podstatě o normální stav? Poradíme vám!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už mi zase tvrdne břicho, mračila se moje zkušenější a o pár měsíců „těhotnější“ kamarádka v době, kdy se jí bříško už pěkně zakulatilo, zatímco mně se poprvé v životě začalo teprve rýsovat pod tričkem (teda to těhotenské, ne že by se mi běžně nerýsovalo…). „Zase tvrdý jak štolverk,“ hartusila a já jsem jen přemýšlela, co to vlastně to tvrdnutí břicha je. Jak jako že tvrdne?

VIDEO: Potravinové doplňky v těhotenství

O pár měsíců později jsem pochopila. A to, co je na tomhle stavu okamžitě zřejmé, je, že jeho název odpovídá přesně tomu, co se s vaším tělem v tu chvíli děje. Jako byste měla vší silou stažené všechny svaly v břiše i kolem něj. Jenže v tomhle případě to absolutně neovlivníte svou vůlí, jde vlastně o ztuhnutí děložní svaloviny. Tyto pocity přitom může doprovázet i bolest v podbřišku a v tříslech. Nic moc příjemného, o tom žádná…

Příčin tvrdnutí břicha může být hned několik. „Jedná se o multifaktoriální děj, který vede k rozvoji podprahové děložní činnosti. Často se to označuje jako Braxton-Hicksovy kontrakce neboli takzvaní poslíčci. Na přístrojích je můžeme zaznamenat již od 20. týdne těhotenství. V období krátce před porodem se zvyšuje jejich intenzita,“ vysvětluje gynekolog MUDr. Vilém Winter.

Na vině může být i přílišná námaha

Proces přípravy na porod, který také může trvat ještě několik týdnů, ale nemusí být tím důvodem, proč vám bříško tvrdne. „Tvrdnutí břicha se může objevit také při zvýšené fyzické námaze nebo emoční aktivitě,“ vysvětluje lékař s tím, že se většinou jedná o přechodný stav. „Stačí jen ubrat v aktivitě a více odpočívat,“ dodává.

Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin

Tvrdnutí břicha se může tedy objevit po intenzivnější tělesné námaze, například po zvedání těžkých předmětů či velkém gruntování domácnosti. „Vypozoroval jsem, že v určitém období, zhruba mezi 24. a 26. týdnem těhotenství, mi přijde do ordinace mladá aktivní sportující žena, typově odpovídající manažerce, s tím, že cítí často tvrdnutí břicha. Při podrobné anamnéze poté zjistím, že se chová stále tak, jako kdyby nebyla těhotná. Chodí rychle, je v podstatě stejně aktivní jako dřív, dokonce někdy i sportuje tak, jako kdyby nebyla těhotná. Tělo si zkrátka řekne. Pak stačí jen zpomalit, začít vnímat svoje tělo. Do pátého patra nevyjít tak rychle jako dřív, ale pomaleji, případně s přestávkami,“ radí gynekolog.

Kdy už bliká červená?

Jestliže se u vás tvrdnutí břicha objeví jen občas nebo nárazově, většinou není třeba se strachovat. Po 34. týdnu může břicho tvrdnout i třicetkrát denně. K lékaři byste měla zamířit v případě, že jsou stahy intenzivní, časté a zesilují, případně začnete krvácet – poté ho vyhledejte opravdu neprodleně. Lékař vám vyšetří pohmatem bříško a provede i vnitřní, tedy vaginální vyšetření. Zkontroluje děložní čípek, jestli se nezkracuje, což je příznak předčasného porodu, a jestli je děložní hrdlo uzavřené. Případně vám provede stěr na přítomnost bakterií a vyšetří moč. Pokud je vše v pořádku, pravděpodobně vám doporučí užívat hořčík, který od tvrdnutí břicha většinou uleví, a také dostatek odpočinku.

Pomoct může i úprava stravy

Pocity tvrdého bříška někdy způsobuje už od prvních měsíců těhotenství vyšší tvorba plynů. V tomto případě pomůže úprava jídelníčku – zkuste omezit nadýmavé potraviny jako luštěniny, zelí nebo brokolici. Tvrdnutí břicha může těhotnou ženu doprovázet téměř celou graviditou a nemusí způsobit žádné komplikace. Bříško by ovšem nemělo tvrdnout, pokud jste zrovna v klidu nebo spíte. Zkuste si proto udělat na papír čárku pokaždé, když vám břicho tvrdne, a zaznamenat si aktuální pocity i s okolnostmi, za kterých se tvrdnutí objevilo – tedy jestli následovalo po nějaké aktivitě. Pokud si ovšem nejste jistá, je vždy lepší navštívit lékaře, který provede potřebná vyšetření. Vždycky je lepší se ujistit, že je vše, jak má být. A že to tak v drtivé většině případů opravdu je!

jak rozeznám kontrakce od poslíčků?

Před termínem porodu bývá pro maminky těžké rozlišit, zda se jedná o pravé kontrakce, nebo o ty falešné (tzv. poslíčky). Rozeznáte je poměrně snadno tak, že si napustíte horkou vanu – pokud i poté bolesti trvají, může se jednat o rozbíhající se porod. Kontrakce bývají oproti poslíčkům pravidelné a intervaly mezi nimi se postupně zkracují. V takovém případě počkejte, až dosáhnou pravidelných pětiminutových intervalů, a pak se vydejte do porodnice.

9 tipů, jak se hodit do pohody v těhotenství. Vyzkoušejte zvukové koupele a další vychytávky

ROZHOVOR:

MUDr. Vilém Winter, Gynekologie Agapor, agapor.cz

Kdy je tvrdnutí bříška ještě normální a kdy by žena měla zamířit k lékaři?

Pokud tvrdnutí břicha není bolestivé a výrazně časté, je to vlastně fyziologický stav. Záleží na konkrétní těhotné a jejím vnímání. Když dojde k rychlé změně, tvrdnutí je bolestivé a častější, není od věci navštívit lékaře. Jedna z pouček říká, že až do nebolestivých kontrakcí je ztvrdnutí celého břicha normální.

Může být tvrdnutí břicha nějak škodlivé pro miminko?

To vlastní tvrdnutí jednoznačně pro miminko škodlivé není. Nemá vliv na jeho vývoj. Samozřejmě vyjma případů, kdy se jedná o proces, který nakonec vede k předčasnému porodu. Záleží přitom na týdnu, ve kterém se miminko narodí. Pokud je to výrazně předčasný porod, tak ten samozřejmě pro miminko škodlivý bude, proto je třeba mu předcházet, jak jen to jde.

tipy, jak ulevit od tvrdnutí břicha

  1. Dopřejte si několikrát denně krátký odpočinek – tělo vám napoví, kdy ho potřebuje. Někdy stačí jen na pár chvilek „hodit nožky nahoru“, někdy pomůže změna polohy, pohodlný pro nastávající maminky je levý bok. Občas naopak zabere krátká procházka ve velmi pomalém a pohodovém tempu.
  2. Dejte si teplou (ne však horkou) sprchu či lázeň a snažte se relaxovat.
  3. Zkuste napětí v bříšku prodýchat – správným a hlubokým dýcháním zvládnete kočírovat spoustu nepříjemných i emočně vypjatých stavů.
  4. Dbejte na dostatečný příjem tekutin – jejich nedostatek se na tvrdnutí břicha může rovněž podílet.
  5. Hořčík ve formě tablet, rozpustných sáčků nebo minerálních vod bývá účinným řešením, zklidňuje totiž děložní činnost – poraďte se ale předem s lékařem o dávkování.
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Mateřství, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Předčasný porod, kontrakce, Gynekologie, Bříško, Vilém Winter, Tvrdnutí, Lékař, Břicho, Poslíček, Zdraví na Heureka.cz