Bříško volá SOS

Bolení bříška z nadýmání čili novorozenecká kolika je velkou zatěžkávací zkouškou pro miminko i rodiče.
Bříško volá SOS

Nezoufejte, nejste v tom s miminkem sami. Takové bolení potká 90 % kojenců do tří měsíců věku, ať je máma kojí, nebo krmí z lahvičky. Může za to jednak nedozrálé zažívání a také to, že takhle malé miminko se samo ještě nedokáže obracet a jinak hýbat, aby mohlo nahromaděné větry snáze vypudit. Jestliže k tomu ještě při pití z prsu či lahvičky hltá nebo pláče a málo odříhává, pak nadýchaný vzduch musí krkolomně projít celým tělem, než se dostane ven. Až začne zvedat nožičky, vydrží déle na bříšku a dokáže se vleže obracet, proplakané podvečery skončí.

Co můžete udělat hned?

  • Když kojíte, dbejte na správnou techniku kojení tak, aby dítě nepolykalo vzduch. Vždy nechte miminko po jídle odříhnout. Nejezte silně nadýmavé potraviny, případně si uvařte čaj proti nádýmání, např. fenyklový.
  • Když nekojíte, lahvičku s kojeneckou výživou nechte před podáním chvíli ustát, aby spadla pěna, vzniklá při míchání.
  • V obou případech pomáhá utišit miminko v tzv. úlevových polohách: na bříšku na vašem předloktí, tzv. na „tygříka“, v klubíčku – zádíčka miminka máte přitisknutá k břichu, rukama držíte miminko pod kolínky. Účinná bývají i homeopatika, s výběrem vám poradí v lékárně podle přesných projevů potíží a chování dítěte. Nebo vyzkoušejte kapky proti nadýmání, obsahující látku simetikon, která miminku usnadní odříhnutí a vstřebávání plynů ve střevě.
  • Když nic nezabírá, doporučuje se dietní léčba, která u kojených dětí spočívá v přísné bezmléčné dietě maminky. U nekojených dětí se podávají speciální mléka pro léčbu alergie na bílkovinu kravského mléka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články