Maminka.czNovorozenec

Broučku, budeš spinkat...

Ivana Ašenbrenerová 2.  4.  2010
Víte, jak vypadá nevyspalý rodič? Kruhy pod očima, únava, podrážděnost a nálada pod psa. Pokud k nim patříte, určitě uvítáte téměř dokonalou metodu usínání, která změní váš život...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý večer to bylo stejné. Naše Eliška prostě odmítala usnout ve své posteli, takže vždycky nakonec skončila v naší manželské. Časem jsem se zhroutila a začala se zajímat o to, zda existuje nějaká skutečně fungující metoda uspávání,“ vypráví Lucie (30) z Kladna.
A měla štěstí - dozvěděla se o metodě nazvané podle madridského pediatra dr. Eduarda Estivilla. Tahle technika prý dokáže přinést výsledky až u 96 % nespavců - pokud si ji ovšem rodiče správně osvojí a budou ji dobře aplikovat.

Proč je spánek důležitý?

Jednoduše proto, že nikdo bez něho nemůže žít, a to neplatí jen pro vaše malé děti, ale i pro zvířata. Zdravý spánek je pro dítě nezbytný - během něj organismus totiž vyrábí vše, co druhý den ze sebe vydá.

A dítě, které se pořádně nevyspí a celou noc prochodí mezi dětským pokojíčkem a máminou ložnicí, zdravě rozhodně nespí. Taková ratolest je pak protivná, podrážděná, náladová, unavená a ospalá - stejně jako její zničení rodiče. Správně spát se musí dítě naučit, stejně jako se naučí jíst, číst nebo chodit či vyslovovat první slůvka. Že jste příšerná máma, protože to prostě neumíte? Není to tak hrozné.

Začněte s pěstováním návyku tak, že budete opakovaně spojovat vybrané vnější předměty s určitým postojem rodičů vůči dítěti. Se spaním je to podobné jako s jídlem - když se chystáte dítě nakrmit, děláte pravidelně každý den totéž. Vezmete židličku, dáte do ní dítě, uvážete mu bryndáček, vezmete do ruky misku se lžičkou. A nikoho nenapadne, aby odnesl některou z těchto věcí, dokud dítě svůj návyk, tedy krmení, nedokončí. To v něm navozuje pocit jistoty - a stejně tak by to mělo být i se spánkem. Čím dříve tedy svoje dítě naučíte usnout a netropit v noci divadlo pro celý panelák, tím pro něho i rodiče lépe.

Medvídek nebo panenka...

Kdy začít? Až v noci nebudete svého drobečka kojit. „Pokojík, ve kterém dítě spí, by měl být dobře vyvětraný, tichý a bez zbytečného osvětlení a jiných rušivých vlivů. Do postýlky pro dítě připravíte předměty, které mu budou dělat společnost během usínání a pak celou noc,“ říká MUDr. Mária Fedorová. Může to být dudlík, medvídek nebo panenka... cokoli, co má dítě rádo. Jsou to předměty stejně důležité jako při krmení miska či lžíce a pro usínání se brzy stanou nepostradatelnými. Stanou se předměty spojovanými se spaním, kterým se nesmíte stát vy. To znamená, že se z pokoje musíte vytratit dřív, než dítě zavře oči - nebudete mu pomáhat tím, že ho pohoupáte, pomazlíte... Oproti jiným uspávacím metodám to zní možná trochu drsně, ale podle dr. Estivilla to je naprosto neškodné, ba právě naopak.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Zdravý spánek, Madrid, Bro