Maminka.czKojenec

Broučku, nekousej mě tolik!

Ivana Ašenbrenerová 16.  7.  2010
Začínáte kojit a máte pocit, že bolest bradavek se už nedá vydržet? Většinou to po pár dnech přejde, ale pokud nepříjemné pocity přetrvávají, na nic nečekejte a něco s tím udělejte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi po dvou týdnech od porodu jsem najednou cítila, že při prvním přisátí bradavky zabolí, jsou citlivější a zarudnou.

Jako by se do mě zakouslo něco ostrého, co se nedá vydržet. Zavolala jsem laktační poradkyni, a ta mi řekla, že mám asi špatnou techniku kojení. Napravila jsem to a malý Honzík mě už nekousal,“ vypráví maminka Irena z Kladna.

To, že vás bradavky v prvních týdnech mohou bolet, je naprosto normální - přizpůsobují se novému úkolu. Pokud vás ale vaše miminko „kouše“ stále, zřejmě je načase přemýšlet nad příčinou.

Jakmile ji odstraníte, problém obyčejně zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. A o to vám přece jde, ne?

Jak se vyhnout problémům

První přiložení miminka k prsu probíhá obvykle už na porodním sále. „V prvních dnech se pak maminka seznamuje se správnou technikou kojení, která je velmi důležitá. V případě, že dochází k chybám, většinou se to projeví bolestivostí bradavek, která trápí maminky nejčastěji v počátcích kojení,“ říká laktační poradkyně Lucie Marková.

Je tedy nutné opravit techniku. Při kojení měňte polohu dítěte, případně ji upravte tak, aby byla ragáda (bolestivá trhlinka kůže) v koutku úst. „Dále doporučuji přiložit před kojením teplý obklad a dítěti vždy nabídnout nejdříve prs méně bolestivý.

I když je kojení nepříjemné, nedoporučuji omezovat jeho délku ani frekvenci,“ dodává. Pokud se miminko neodpojí samo od prsu, podtlak musíte přerušit vložením malíčku za vnitřní koutek úst dítěte. Nikdy byste však neměla přerušovat kojení násilím!

Změňte polohu i techniku

Saje vaše miminko nesoustředěně? Hýbe hlavičkou sem a tam a tahá tak za vaši bradavku a trhá ji? Takové kousání je jistě nepříjemné, ale věřte, že když změníte techniku, problém ustane.

Uvolněte vakuum, přiložte miminko znova, změňte polohu. Nekojte v místnosti, kde je hluk. Pokud už máte bradavky „rozkousané“, Lucie Marková radí, abyste po kojení nechala na bradavce zaschnout několik kapek mléka. Je vhodné nechat je také chvíli volně na vzduchu, aby se lépe hojily.“

Velmi dobrou zkušenost mám s mastičkou Bepanthen, tu můžete aplikovat i preventivně. Hojí tkáň zevnitř, takže ji maminky nemusejí před kojením stírat, na rozdíl od jiných přípravků,“ říká Lucie Marková.

Ragády čili trhlinky jsou při kojení velmi bolestivé a mohou být mimo jiné i vstupní branou pro infekci. Proto problém řešte co nejdříve a nenechávejte nic na později. „I když jsou trhlinky velmi bolestivé, je dobré maminku psychicky podporovat, aby kojení nevzdávala. I hojení nějakou chvíli trvá, takže musí být trpělivá.

Pokud bolest přetrvává, dvorec má malinovou barvu, kojení bolí a bradavky pálí, může se jednat o kvasinkovou infekci, kterou je nutné léčit antimykotiky. Vždy je ale vhodné situaci konzultovat s lékařem,“ dodává laktační poradkyně Lucie Marková.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, První přiložení, Lucie Marková, Bro