Maminka.czZdraví

Bruxismus u dětí: Aneb noční skřípaní zubů a jeho neblahé důsledky

Martina Machová 26.  11.  2015
Skřípání zoubků je nejen nepříjemné, ale i nebezpečné! Proč k němu dochází? Lze jej nějak řešit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Skřípání zuby (bruxismus) je problém, který spočívá v intenzivní noční aktivitě žvýkacích svalů, která se navenek projevuje intenzivním skřípáním zubů.“ uvádí zkušený stomatolog Jiří Zeman. Skřípáním zubů ve spánku trpí nejen dospělí – muži i ženy, ale i děti všech věkových kategorií! U jedné třetiny postižených dětí pak přetrvává problém až do dospělosti. Bruxismus s sebou nese nejen nepříjemné zvukové projevy a mnohdy i sníženou kvalitu spánku, ale i velmi nepříjemné zdravotní problémy.

Skřípání zubů ničí sklovinu a ruší spánek!

„Skřípání zubů často ruší spánek (podobně jako chrápání) ostatních spolunocležníků, dochází k nepřiměřenému úbytku tvrdých zubních tkání, k nepříjemnému zvýšení citlivosti zubů na chlad, kyselé, sladké, k poškozování parodontu, k bolestem a zbytnění žvýkacích svalů. Bruxismus je také považován za významný faktor pro vznik a rozvoj onemocnění čelistních kloubů…“ tvrdí stomatolog Jiří Zeman.

Jak je možné, že je prosté skřípání zubů tak škodlivé? Proto, aby se podařilo vyloudit onen nepříjemně skřípavý zvuk, je totiž nutné, zuby neustále tisknou velmi pevně k sobě a zároveň s nimi pohybovat.  Nejenže se tak fatálně ničí sklovina a dokonce i zubovina a dásně, ale v extrémních případech lze dokonce přijít i o celý zub (zuby)! Pevný stisk navíc aktivuje mnoho svalů v době, kdy by měly být relaxované a také enormně přetěžuje čelistní kloub.

Zabraňte kazivosti mléčného chrupu

Vinou dlouhodobého silného stisku jsou v neustálém napětí svaly v oblasti krku, což se může časem projevit v podobě bolesti krku i hlavy. Bruxismus narušuje spánek, ten je nekvalitní, děti se často budí a navíc hlasitým skřípáním ruší spánek ostatních členů rodiny.

Proč vlastně skřípají?

Dle odborníků se skřípání zubů o něco častěji vyskytuje u dětí (i dospělých) úzkostných a stresovaných. V dospělosti se pak bruxismus  objevuje také u osob závislých na drogách a při užívání některých psychofarmak.

„Bruxismus postihuje děti i dospělé a velmi často souvisí s celkovým psychickým stavem. U dětí se může přechodně objevit i v souvislosti s jakýmkoliv celkovým infekčním onemocněním – skřípání pak často samo odeznívá.“ vysvětluje stomatolog Jiří Zeman. V některých případech se může skřípání objevit i v souvislosti s nesprávně ošetřeným zubem – nevhodným tvarem plomby či korunky. Mnohdy je však bohužel příčina nejasná.

Lze bruxismus léčit?

Podaří-li se vysledovat souvislost se stresovou situací, je samozřejmě nutné řešit nejen důsledek, ale především příčinu stresového stavu. Neblahým přímým následkům skřípání mohou účinně předcházet speciální nákusné dlahy, ty se však obvykle nepředepisují dětem mladších šesti let. Dále se pak doporučují speciální sestavy cviků žvýkacích svalů. S optimálním řešením problému – se cviky i s použitím dlahy – poradí zkušený stomatolog.

Pohled odjinud. A co na to psychosomatika?

Zatímco konvenční medicína nemusí vždy odhalit příčinu skřípání zubů, celostní přístup k léčbě nemocí, konkrétněji psychosomatická medicína, vidí vždy přímou souvislost mezi psychickým stavem a fyzickým projevem. Z tohoto pohledu stojí za skřípáním zubů frustrace z potlačované zlosti či dlouho nevyřčených problémů.

Skřípe-li tedy váš potomek svými prvními zoubky, nemávněte nad tím rukou! Důsledky i příčiny nejsou nezávažné. Nasměrovat vás může váš pediatr a pomoci zubní lékař.

Témata: Zdraví, Děti, Zub, Sklovina, Zubní lékař, Noc, Psychický stav, Fyzický projev, Psychosomatika, Významný faktor, Psychosomatická medicína, Extrémní případ, Zdraví na Heureka.cz