Maminka.czKojenec

Bude čahoun, nebo drobek?

Regina Rothová 28.  12.  2012
Bude čahoun, nebo drobek?
Pravděpodobnou výšku právě narozeného potomka si můžete vypočítat podle jednoduchého vzorce. Hodně naznačí i růstové grafy, které ukazují, jak se tělesná výška vašeho dítěte vyvíjí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodič téhož pohlaví předává ratolesti vlohu, která odpovídá jeho vlastní výšce, rodič opačného pohlaví vlohu pro svou výšku, k níž se připočte 13 centimetrů (v případě matka–syn) nebo se od ní 13 centimetrů odečte (otec–dcera). K tělesné výšce rodiče téhož pohlaví připočtěte výšku druhého rodiče zvětšenou (u kluků) nebo zmenšenou (u dívek) o 13 centimetrů a součet vydělte dvěma.

Získáte pravděpodobnou dospělou výšku svého dítěte. Samozřejmě předpokládáte, že když je tatínek téměř dvoumetrový, nebude mít váš potomek 160 centimetrů. Ovšem tělesný růst ovlivňuje řada dalších faktorů, mezi něž patří zdraví, fyzická zdatnost, celkové prospívání, ale třeba i genetické „vybočení“ k pradědečkovi z máminy strany, který byl menšího vzrůstu. Růst se týká celého těla. Zatímco růst kostí, mozku a vnitřních orgánů prakticky téměř nemůžeme sledovat, centimetrové přírůstky, stejně jako nárůst váhy, ano. Samotná váha ovšem není ukazatelem růstu, spíš může svědčit o tendenci dítěte mít nadváhu.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Jaké oči bude mít vaše dítě?

Dlouhodobé sledování

Jen průběžné a dlouhodobé sledování výškových nárůstů odhalí, zda vaše zlatíčko roste tak, jak by mělo. K tomu slouží růstové grafy. Ty ukazují percentilové poměry pro děti různého věku. Už od první návštěvy v poradně pediatra bude lékař zaznamenávat nárůst délky vašeho dítěte. Sama si můžete zjistit, zda je váš potomek „průměrný“, nebo naopak větší či menší, než je v jeho věku průměr. V prvním roce věku jsou růstové tabulky dané po měsících, později už po letech. Důležité je, aby růst byl plynulý a nevybočoval ze své osy. Jistě, jsou období, kdy děťátko roste ve skocích.

Někdy se (týká se starších dětí) růst zpomalí nebo zastaví a pak dítě udělá několikacentimetrový skok během pár týdnů. Zásadní je, když nedojde k výraznému a dlouhodobému zastavení růstu, takzvanému „vypadnutí“ ze své osy, v níž se pohybovalo, a vůbec z celé růstové tabulky. To značí nějaký zásadní problém, který musí řešit odborníci. Percentilové tabulky jsou sestavené na základě vážení a měření tisíců dětí v různých věkových obdobích a poté jsou měření rozdělená tak, že určené hodnoty vzorku dětí spadají nad a pod měření v určitém věku. Najdete je v každém očkovacím průkazu dítěte.

Pět pásem

Slouží k rozdělení populace: 50. percentil je umístěn tak, že v určitém věkovém období je celá polovina dětí nad ním a polovina pod ním, 75. percentil znamená, že v populaci je jedna čtvrtina dětí nad ním a tři čtvrtiny pod ním, 97. percentil znamená, že 3 % dětí jsou nad ním a celých 97 % pod ním. Stejně tak 25. percentil vypovídá o tom, že tři čtvrtiny dětí jsou nad ním a jen čtvrtina pod ním. A tak bychom mohli pokračovat. Jedno je jisté: v každém věku a pro každé měření 97. percentil představuje velké děti. Jen tři děti ze sta budou větší a zbývajících 97 je menších. 3. percentil zase označuje už skutečně malé děti.

Chlapci versus dívky

Růst podle pohlaví musí být oddělen, chlapci mívají o maličko vyšší porodní váhu a načasováním konečného růstového spurtu se od dívek liší (ty přestávají růst daleko dřív, přibližně rok od první menstruace). Jejich čas kolem puberty teprve přichází a klidně vyrostou několik centimetrů, takže pro rodiče: nevěste hlavu, nic není ztraceno.

Bedlivé sledování kojenců

Lékaři hlídají hmotnostní a růstové přírůstky v prvním roce velmi pečlivě.
Společně s dalšími hodnotami, například obvodem hlavy. Týdenní hmotnostní přírůstky jsou ukazatelem přiměřené výživy a celkového prospívání dítěte.
Kojenec, který nepřibývá na váze, nedostává nebo nevstřebává do organismu dostatek mléka (ať už mateřského, nebo umělého). Tělesná délka se mění pomalu a je někdy složité ji přesně změřit (v prvních týdnech života není dobré miminkům násilím natahovat nožky), v poradně se měří v takzvaném korýtku.
Podstatný je poměr mezi délkou a hmotností, je to znak obezity.
V prvním roce života se tvoří množství tukových buněk v těle, později už se budou jen zvětšovat. Proto dbejte na přiměřený růst hmotnosti, abyste potomkovi „nezadělali“ na příští nadváhu.

Dohánění růstu

Nemoci, psychická traumata, nesprávné stravování, nevyvážený příjem potravy mohou narušit předpokládaný růst dítěte. Nepřestane růst úplně, ale přírůstky se budou zpomalovat, vzestupná křivka bude plošší než percentilová.
Pokud bude růst pokračovat pomalu, může takzvaně „spadnout“ do nižší percentilové křivky, případně z nich úplně vypadnout. V okamžiku, kdy se situace vrátí k normálu, vstoupí do zrychleného dohánění růstu. Po krátkém poklesu ho zrychlení rychle vrátí k původní křivce. Když se růst vrátí k původnímu vzoru, sníží se rychlost. To není nic, co by vás mělo zneklidňovat. Při dlouhodobém omezení může být situace odlišná. Zlepšení po měsících nebo letech sice také urychlí dohánění, ale už může být příliš pozdě.

Dítě nemusí dosáhnout předpokládané výšky, kterou tabulky naznačovaly na začátku. Proto lékaři růstové křivky sledují a postupné „padání“ je nutné nejen zaznamenávat, ale hledat důvod. Existuje několik vzácných příčin, například porucha vstřebávání ve střevě, která neumožňuje dítěti získávat dostatek živin i při normální stravě. Některé děti mají nedostatek růstového hormonu. Ve chvíli, kdy se tato porucha odhalí, hormon se do organismu dodá a dítě zpoždění dožene. Je nutné léčbu zahájit co nejdřív, aby nebylo pozdě, kolem puberty už je to velmi problematické.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Příjem potravy, Dlouhodobé sledování, Drobek, Praděd, CAH, Očkovací průkaz, Celá polovina, Fyzická zdatnost, První menstruace, Polovina dětí