Maminka.czZdraví

Budí se s pláčem a zkroucené v křeči? Asi ho trápí růstové bolesti!

Simona Procházková 11.  1.  2021
Stěžuje si dítko na bolesti nohou nebo rukou a vy si nevíte rady? Na otázky, zda neupadlo, neuhodilo se nebo jinak neporanilo, například během sourozenecké bitvy, odpovídá, že ne. Nemá modřiny ani žádné škrábance a podlitiny, nic zkrátka nenapovídá tomu, že by ho cokoli mohlo trápit. A přesto fňuká, že to moc bolí. Co s tím?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Stávalo se to tak jednou nebo dvakrát týdně, většinou večer. Čtyřletý syn začal poplakávat a stěžovat si na bolesti nožiček. Nechtěl se pak vůbec postavit, chtěl nosit a dožadoval se masírování i chladivých obkladů. Nikde ale neměl žádné viditelné rány nebo otoky, tvrdil, že si neublížil, nepral se a ve školce celé odpoledne běhal na hřišti. Občas nás probudil dokonce i v noci s křikem a srdcervoucím pláčem, jak moc ho nožička bolela, a trvalo třeba hodinu, než se zklidnil a zase usnul. Když se to takto opakovalo téměř dva měsíce, byla jsem již tak vyděšená, že jsme zašli za dětským lékařem. Ten syna prohlédl a jeho diagnóza zněla: růstová bolest,“ vzpomíná Andrea (40), maminka sedmiletého Jakuba.

Noční dramata

Růstové bolesti se objevují především ve večerních a nočních hodinách, kdy dítě není aktivní, a mohou být skutečně hodně silné. Často dokonce budí děti ze spánku. U předškoláků nejsou ničím výjimečným a potrápí více než polovinu z nich.

Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!

Postupem času spontánně odezní, takže pokud se neopakují abnormálně často nebo nemá potomek i další zdravotní potíže, zpravidla není důvod hned panikařit a volat lékaře. Pokud ale chcete mít klid, určitě se na pediatra obraťte. Typické jsou tyto potíže zejména v období od tří do šesti let, později se mohou objevit znovu, a to u školáků ve věku mezi devíti až dvanácti lety, kdy nastává období dalšího bouřlivého vývoje, tzv. prepuberta.

Jak a čím pomůžete svému dítěti ve správném vývoji?

Proč vznikají?

Co je příčinou bolestí? V období od tří do šesti let dítě roste doslova před očima a stává se, že kostra roste rychleji než svalstvo. A důsledkem tohoto nepoměru mezi vývojem kostí, svalů a šlach vzniká nepříjemné napětí a tlak. Nikoli ale přímo v kostech, jak si často myslíme, ale bolest pochází z okolních měkkých tkání, které mají velké množství nervových zakončení, a jsou proto hodně citlivé.

Vždy tedy bolí šlacha nebo sval, nikoli kloub. Pokud budete chtít, aby vám potomek ukázal, kde ho přesně bolí, pravděpodobně se chytne za přední stranu stehen, holeň nebo podkolenní jamky. A co je třeba zdůraznit, vždy bolí obě dvě nožičky, případně ruce, současně.

Růst zoubků: Jde to i bez bolesti. Pomůže chlazení, kousání i homeopatika

Jak poznáte, o co jde?

Pokud je dítě naprosto zdravé, fyzicky aktivní a výkonné, sportuje, nemá potíže se spánkem, netrpí na teploty a nesužují ho žádné jiné chronické dlouhodobé potíže, jde s největší pravděpodobností právě o růstové bolesti. Obvykle přicházejí v cyklech, čas od času, a to, jak už bylo řečeno, nejčastěji v noci. Přes den bývá dítě bez obtíží, aktivní, nic mu nebrání v pohybu ani jiných činnostech, cítí se zcela v pořádku. Jakmile ale ulehne, usne a je v klidu, začne vnímat nepříjemné tlaky, křeče až hlubokou bolest. Pozor si dejte v případě, že by si ratolest stěžovala na úporné bolesti několik dní v kuse, pak je určitě vhodné obrátit se na lékaře. Ten vás na základě prohlídky může odeslat na specializovaná vyšetření, která vyloučí potenciální jiná onemocnění.

ČTĚTE TAKÉ: Růstové bolesti: Jak je u dětí poznat? Co přinese úlevu?
 

Co byste ještě měli vědět?

  • Růstové bolesti se někdy zaměňují za křeče způsobené nedostatkem hořčíku v organismu dítěte. V případě křečí ale nebývá bolest oboustranná.
  • Neexistuje na ně žádný lék, pomoci můžete jemnou masáží nebo natřením končetin mastí nebo jakýmkoli krémem či olejem (například s eukalyptem nebo měsíčkem lékařským).
  • Vyzkoušet můžete rovněž nahřívací polštářek (plněný pecičkami) nebo termofor, vlažný obklad nebo teplou koupel ve vaně.
  • Někdy můžete vypozorovat zhoršení nebo zintenzivnění potíží při vyšší zátěži (například pokud potomek hodně sportuje nebo jednorázově podal extrémní fyzický výkon).
  • Pomoci může rovněž navýšení spotřeby vitaminu D ve stravě, případně jeho dodávání dítěti formou kapiček z lékárny.
Vše o růstu: Kdy rostou děti nejrychleji? A kdy se růst zpomaluje?
Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Spánek, Bolest, pláč, NEJ, Křeč, Lékař, Plac, Nožička, Potomek, Obklad, Potíž, Podlitina, Škrábanec, Zdraví na Heureka.cz