Maminka.czDětská obezita

Budoucí fotbalové hvězdy nahradili lenoši? Tento projekt zvedne děti od počítačů

redakce 31.  12.  2021
Máte doma věčně otrávené a znuděné děti, které nic nebaví a jen sedí u počítače? Co s nimi, aby se smysluplně zabavily? Řešíte, jak v nich probudit činorodost a zájem o cokoli mimo virtuální realitu? A jak je naučit, že by jejich život měl mít vyšší cíl a stojí za to o něco usilovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Mamíííí, já se nudím!!“ Klasická hláška, ze které časem začnou vstávat vlasy na hlavě každému rodiči. Obzvláště, pokud ji slyší každý den! Proč si dnes tolik dětí stěžuje, že se nudí a vůbec nic je nebaví? Může za to zrychlená doba a všudypřítomné technologie? Říkáte si, že za vašeho mládí se tohle nedělo?

Každé čtvrté české dítě trpí nadváhou nebo obezitou a na vině jsou často samotní rodiče. Přirozený pohyb venku nahradilo každodenní vysedávání u počítačů a tabletů a místo ovoce a zeleniny se už batolata učí na sladkosti. Pamatujete, jak jste za trest dostali “domácí vězení”? Pro dnešní děti je mnohem větší trest zákaz televize či počítače. Mají čím dál tím méně pohybu a raději se koukají v televizi, jak se hýbe někdo jiný. Koronavirová pandemie a její opatření situaci ještě zhoršila, protože se zavřenými školami nebyly ani hodiny tělocviku.

Po roce online je o to více důležitý pohyb venku a navíc v kolektivu kamarádů a spolužáků.Proto je tady největší fotbalový turnaj pro holky a kluky z prvního stupně základních škol. McDonald’s Cup se snaží vrátit děti bez rozdílu na hřiště a přivést je opět k pohybu. Kopíruje školní rok a jeho hlavní část se tak pravidelně odehrává v období od března do června. 

Záštitu nad třiadvacátým ročníkem převzali český reprezentant a útočník AC Sparta Praha Adam Hložek a Kateřina Svítková, první česká profesionální hráčka v Anglii, kde působí v týmu West Ham United FC. „I já jsem byl obyčejný kluk z Ivančic, prošel jsem stejným turnajem a dnes jsem tam, kde jsem. Chtěl bych dětem ukázat, že to jde, že se to dá dotáhnout do profesionálního fotbalu a do reprezentace,“ říká Adam Hložek. A to už by mohlo děti spolehlivě nalákat, aby se do turnaje zapojily s vervou. „Být ambasadorkou pro mě znamená hrozně moc. Nikdy jsem ho nehrála a jsem proto ráda, že do něj konečně mohu být zainteresovaná, protože si myslím, že je to skvělá akce a skvělý projekt, který se pro děti dělá. Věřím, že ať už po sportovní nebo životní stránce, i co se týče vzdělání, mám dětem co předat. Doufám, že pro to budu mít prostor a těším se na to,“ doplňuje Kateřina Svitková. 

Do posledního ročníku, který proběhl v roce 2018 v běžném režimu, se zapojilo zhruba 80 000 tisíc dětí ze 4 000 základních škol po celé republice. Za celou svou historii už tento turnaj rozpohyboval 1,5 milionu dětí, zúčastnilo se ho na 120 000 školních týmů a rozdáno bylo 10 000 pohárů a 225 000 medailí.

Pro účast je nutná registrace každého týmu, a to ideálně přímo na stránkách turnaje www.mcdonaldscup.cz.

Témata: Dětská obezita, sportovci, Pohyb, projekt, Cvičení, McDonald's, Anglie, Lenoch, Fotbalový, Vysoký cíl, Virtuální realita, Děti, Turnaj, Počítač, Ivančice, Činorodost, Len, AC Sparta Praha