Maminka.czJen pro maminku

Buďte paní svého času

Ivana Ašenbrenerová 10.  3.  2011
Buďte paní svého času
Nevyspalá, unavená, nestíhající téměř nic – taková přece na mateřské být nechcete, nebo snad ano? Být matkou supermankou nejde, tak se aspoň snažte, abyste si vše dobře zorganizovala.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než jsem porodila první dítě, jen jsem se svým kamarádkám, které už děti měly, v duchu pošklebovala. Ty toho nadělají, jak to, že nic nestíhají, proč prostě některé věci neodsunou na vedlejší kolej?“ říká třiatřicetiletá Daniela z Prahy.

„Pravdou je, že teprve po narození syna jsem pochopila, že mateřství je past na čas a že když si ženská nedokáže svůj den zorganizovat, buď se zblázní, nebo její život poplyne v naprostém chaosu. Brzy jsem si to i potvrdila a rozhodla se to změnit. Je důležité si věci naplánovat, jedině tak se z vás nestanou zoufalé manželky a matky,“ radí dnes Daniela.

Jenže ono se to snadno řekne – zorganizujte si čas. Jak na to? Co je důležité a co méně? Dokážete to vůbec? Faktem je, že jakmile se vám narodí děti, je všechno vzhůru nohama. Váš byt už není vygruntovaný, oáza klidu je nenávratně pryč, všechno je prostě naprosto jinak. Jak to můžete všechno zvládnout, abyste večer nevítala svého manžela vracejícího se z práce v noční košili, kterou jste si od rána nestihla převléknout?

Čtěte také: 6 rad, které vám pomohou zorganizovat si práci tak, aby vám na ni stačila pracovní doba

Jak na to?

Podle slov Allison Mitchellové je čas jedna z nejvzácnějších věcí, kterou máte, a i když za svou práci rodiče nedostáváte regulérní plat, je stejně cenný jako čas kohokoli jiného. Jakmile si stanovíte jeho hodnotu, můžete z něj vytěžit co nejvíc. Je jasné, že když máte malé dítě, přizpůsobujete svůj režim jemu. Je ale možné slevit z řady jiných věcí, stanovit si priority, určitě se vám pak bude lépe usínat i vstávat.

To, že jste na mateřské, nemusí nutně znamenat, že jste „méněcenná“ – vzpomeňte si, měla jste koníčky, zájmy, práci… nenechte si to vzít jen proto, že máte najednou u svého prsu kňourající miminko. Co tedy udělat?

Čtěte také: Co si mám vzít na sebe?

1. Někdy nestačí jen trochu ubrat z věcí, které byste chtěla zvládnout v jeden den nebo týden. Asi budete také muset přehodnotit svá očekávání týkající se toho, jak rychle za daných okolností můžete své úkoly splnit. Buďte hlavně trpělivá.

2.Chcete se vrátit na pracoviště brzy po porodu? Pak rozhodně nepřerušujte pracovní kontakty a buďte stále v obraze. Stačí, když jednou týdně do zaměstnání zavoláte a připomenete se.

3. Jen těžko můžete „načasovat“ krmení a přebalování, i když před takovými třiceti lety bylo zcela běžné kojit miminko pravidelně po třech hodinách. Dnes se dítě krmí tehdy, když má hlad. Ovšem ostatní záležitosti si zorganizovat můžete, a to tak, abyste měla jistotu, že se každé z nich dostává tolik času a pozornosti, kolik si zaslouží. Sem patří třeba úklid, vaření a dokonce také sex. Klidně si naplánujte jednu romantickou chvíli se svým partnerem, a nemusí to nutně být až v 10 hodin večer, když už vám únavou padá hlava a klíží se víčka. Místo kvantity nechte raději nastoupit kvalitu.

4. Musí váš manžel nebo partner nosit do práce vyžehlené košile? Najděte si firmu, která se vám o ně postará. Většina nákupních center má pod svou střechou prádelny a čistírny, kde vám za přijatelnou cenu košile vyperou i vyžehlí.

5. Zapomínání patří k běžným potížím novopečených maminek. Nechcete-li, aby vám něco důležitého „vypadlo“, dělejte si poznámky a dejte je na viditelné místo tak, abyste je nemusela hledat. Ideální je velká nástěnná tabule z korku umístěná v kuchyni nebo na chodbě těsně u dveří. Osobně doporučuji také samolepicí barevné štítky, které se dají přilepit téměř kamkoli! Jakmile daný úkol splníte, odškrtněte si ho.

6. Existuje něco, co můžete nechat na později? Odložte to nebo přenechejte někomu jinému z rodiny. Nemusíte přece každý den uklízet a vařit už vůbec ne. Připravte si veškeré jídlo dopředu a zamrazte ho na další dny. Máte blízko nějakou školu? Ve většině z nich jídelny nabízejí za levné peníze možnost zakoupení oběda.
Spojte příjemné s užitečným – miminko dejte do kočárku a společně si udělejte procházku do školní jídelny, kde si jídlo v klidu vyzvednete a dovezete domů.

7. Chcete se sejít s kamarádkou? Naplánujte si schůzku i s ní – žádné domlouvání typu „možná, asi, snad…“, stanovte si přesný termín a požádejte ji, aby ho dodržela. Na tu dobu si zajistěte hlídání – babičku, manžela nebo chůvu. Ovšem na druhou stranu si nedomlouvejte konkrétní přesnou hodinu, miminko může třeba spát o půl hodiny déle. Nechte si tedy pro jistotu rozmezí od – do. Nebudete se tak zbytečně stresovat.

8. Potřebujete uklidit? Pak si vymezte pravidelný čas, denně si určete ne více než jednu nebo dvě místnosti, které potom „dáte do pucu“, případně se dohodněte s partnerem, jestli by nebylo fajn zkusit si najmout šikovnou paní na úklid. Stačí jednou týdně a váš byt bude zase jako klícka.

9. Nezapomínejte také sama na sebe – do svého denního či týdenního rozvrhu si zakomponujte také hodinu jen a jen pro vás – například návštěvu fitness centra, hodiny spinningu, běhání nebo jiné aktivity. Poproste manžela, aby vámi vybraný čas respektoval a vyšel vám vstříc.

10. Ještě než s něčím začnete, položte sama sobě otázku: Je to skutečně důležité? Je to vážně nejefektivnější využití mého času? Pokud váháte s odpovědí, pak zcela jistě to, co jste chtěla dělat, není tak důležité a vy to můžete směle vypustit.

11. Možná to bude znít šíleně, ale pořiďte si kuchyňské stopky, pro konkrétní práci si stanovte přesný časový limit a dodržte ho. Budete hodinu žehlit? Pak si je nastavte na 60 minut a dodržte to. Nestresujte se tím, že jste to nestihla – zbytek můžete dodělat další den. Nic vám neuteče, nebojete.

12. Máte více dětí? Připravujte jim věci do školy už večer, stejně tak svačiny, ušetříte spoustu drahocenného času ráno, kdy je nejvíc „dusno“ a „hádavo“.

13. Zjistěte, kdy máte nejvíce energie a podle toho si plánujte práci. Využijete tak přirozeného biorytmu svého těla.

14. Vždy si nechávejte nějakou časovou rezervu – snažte se být všude včas nebo raději ještě o chlup dříve.

15. Sepište si seznam úkolů na každý další den – třeba i nápady, které byste chtěla zrealizovat, a také se na chvíli zamyslete nad pořadím, v jakém je vykonáte.

16. Zbavte se věcí, které se jen tak povalují kolem, vše by mělo mít své místo a všichni musí vědět, kde to je.

Vyděsilo vás to? Nemusí, chcete přece trávit čas kvalitně a mít svůj život alespoň částečně pod kontrolou. Podle psychologů mnohé matky zažívají frustraci z mateřství právě z toho důvodu, že přestaly být samy sebou a zabředly do neustálé, stereotypně se opakující péče o domácnost.

To platí pro všechny – ty, které jsou doma s dítětem, i ty, které chodí do zaměstnání. Zabývejte se pouze těmi činnostmi, jež mají smysl (péče o miminko je samozřejmá). Mnoho věcí lze provozovat méně často nebo ne tolik intenzivně. Nebuďte zbytečně nešťastná, vyhněte se případné frustraci a udělejte všechno pro to, abyste byla naopak v pohodě.

Domluvte si paní na hlídání (třeba jen na hodinu týdně) a v tuto dobu se věnujte pouze sama sobě a svým zájmům a zálibám. Váš vztah k času vychází z toho, jakým způsobem si ho dokážete vychutnat. Podle Allison Mitchellové jeho dobrou organizaci ohrožuje sedm hříchů: netrpělivost, pocit viny, žádné hranice, špatné vyjadřování, nenasytnost, jednostrannost a nesoustředěnost. Řešení existuje a vy ho máte ve svých rukou.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Spinning, Pravidelný čas, Týdenní rozvrh, Pán, Čas, Mitchel, Časový limit, Zapomínání