Maminka.cz37. týden těhotenství

Budu maminkou - 10. lunární měsíc

redakce 4.  6.  2009
Poslední měsíc je pro každou těhulku ve znamení nervozity a příprav na blížící se porod.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jste už většinou velmi neohrabaná a s úlevou se „těšíte“ na chvíli, kdy své miminko porodíte. Vaše tělo vás už moc neposlouchá, můžete být extrémně unavená a cítíte, že neujdete ani dva kroky navíc. Nesmíte se divit - děloha zvětšila svou hmotnost 10x a svůj objem dokonce 500x!

Zní to skoro neuvěřitelně, že? Na začátku byla jedna spermie a vajíčko, ze kterého vyrostl človíček, kterého přivedete na svět. Skutečný zázrak...

DEN „D“ SE BLÍŽÍ

I kdybyste porodila začátkem desátého lunárního měsíce, nemusíte se obávat. Miminko je už zralé, je 48-50 cm dlouhé a váží více než 2700 gramů (průměrně váží novorozené dítě v termínu kolem 3500 g).

Když si spočítáte, že úplně na začátku vážilo asi 4 tisíciny miligramu, tak je to miliardkrát více! Váš celkový přírůstek by měl být v těhotenství kolem 12 kg, z toho tvoří 10 % placenta, 40 % dítě, 20 % vaše zmnožená krev,10 % plodová voda a 20 % váhový přírůstek dělohy, nohou a prsů. Na konci těhotenství budete zřejmě hodně nervózní, a nejen vy, ale i vaše okolí.

Všichni se vás ptají, kdy už to bude a možná vám to tak trochu leze na nervy. Odpovědět přesně totiž neumí nikdo - přestože máte termín porodu stanovený, jen málokdy se stane, že se dítě narodí v tento den. Nikdo ani dopředu neví, jak bude porod probíhat, jak dlouhý bude atd.

Předporodní nervozita je naprosto normální a podle odborníků dokonce prospěšná, protože se tak vaše tělo připravuje na zvládnutí porodu. Vytvářejí se totiž určité látky, které pomohou, aby porod tolik „nebolel“ a abyste na eventuální bolest brzy zapomněla. Zkuste nervozitu řešit procházkami, zajděte třeba do divadla nebo do kina.

Nechoďte nikam sama, vždy jen s doprovodem - může vám být nevolno, takže pomoc přijde vhod. Mohou vás trápit hemoroidy a především nespavost, protože miminko se už hodně hýbe, čímž vás probouzí. Také vás mohou budit křeče v lýtkách a bolesti zad. Zkuste večer moc nejíst, nepijte kávu ani černý čaj, dejte přednost bylinkovým čajům a relaxaci. Hodně větrejte.

PŘÍZNAKY PORODU

Pokud rodíte poprvé, možná si nebudete tak docela jistá, zda se porod opravdu blíží.

V posledním měsíci vás mohou potrápit tzv. poslíčky, předzvěstné stahy. Mohou být nepříjemné, ale nejsou pravidelné, nezesilují a jsou stále stejně silné. Tím se liší od skutečných porodních kontrakcí, které jsou pravidelné a zesilují a časově se zkracují.

V případě, že zesilují, sbalte si svou tašku (kterou již máte dávno připravenou) a odjeďte do porodnice. A to i tehdy, pokud vám odteče plodová voda (do 2 hodin se dostavte do porodnice), krvácíte (na nikoho nečekejte a jeďte ihned do porodnice), máte-li pochybnosti ohledně pohybů miminka (pohybuje se moc nebo málo), máte-li velký tlak na konečník (jako při velké zácpě), odešla vám hlenová zátka (může být narůžovělá a odchází obvykle 24 hodin před začátkem porodu) a samozřejmě při pravidelných stazích.

Prvorodička by měla pociťovat zesilující stahy aspoň 2 hodiny a měla by cítit pohyby miminka. Plodová voda teče až do porodu miminka, takže to prostě nemůžete přehlédnout (i když někdy odtéká tak pomalu a v slabě, že si nejste jistá, zda jde o plodovou vodu - v porodnici to snadným testem zjistí).

Témata: Časopis Maminka, MEŠ, Lunární měsíc, Luna, Lunar, Měsíc, Skutečný porod