Maminka.cz4. týden těhotenství

Budu maminkou - 2. lunární měsíc

Ivana Ašenbrenerová 1.  5.  2009
Na začátku těhotenství, kolem 6. - 8. týdne, se obvykle provádí ke zjištění těhotenství. Lékař vás pravděpodobně požádá, abyste přišla s plným močovým měchýřem, aby se dal plod lépe identifikovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ULTRAZVUKOVÉ VYŠETŘENÍ

Před vyšetřením se tedy hodně napijte. Vyšetření se nebojte, nebolí a trvá asi patnáct minut. Bříško se při něm potírá gelem a lékař pohybuje po kůži sondou, čímž se vytváří obraz, který vidíte na obrazovce. Gel nebarví a je rozpustný ve vodě. První ultrazvukové vyšetření slouží především k určení počtu plodů, stáří plodu a také k určení uložení placenty.

4. - 8. TÝDEN

Těhotná žena:

Děložní stěna je kypřejší, aby se v ní blastocysta mohla pevně uchytit. Dochází k zmnožení cervikálního hlenu a čípek začíná být také zvětšeně prokrvený. Objevuje se pocit únavy, spavost, jiné vnímání pachů. Můžete mít zvýšenou chuť k jídlu, nebo naopak můžete trpět nechutenstvím. První týdny vám může znepříjemňovat nadýmání, zácpa nebo nausea.

Plod:

Zárodek se uhnízdil v děloze. Vytvářejí se 3 zárodečné listy, z nichž se diferencují různé tkáně a orgány. Jako první se zakládá systém krevní a cévní, dále nervový, smyslový a vnitřní orgány. Primitivní kardiovaskulární systém je jako první plně funkční.

Embryo prodělává rychlý růst, na počátku měří 0,2 mm, na konci 30 mm! Vyvíjí se hlavová část embrya, která tvoří zhruba polovinu jeho délky, dále obličej se základy očí, uší, čichové ústrojí a primitivní ústní jamka. Vznikají základy končetin. Z obalu, který embryo obklopuje, vybíhají tenké klky a dále rozrušují mateřskou tkáň.

Zakládají se chrupavčitá centra, prodlužují se končetiny, jejichž veškerý skelet je chrupavčitý. Na konci 2. lunárního měsíce má plod vytvořeny základy všech orgánů. Rady gynekoložky: Pozor na krvácení - každé raději nechte přešetřit u lékaře. Dbejte na pitný režim a dostatečně spěte.

Pokud jste sportovala, sportujte nadále, ale jen tak, aby vám u toho bylo dobře. Neomezujte se v sexu, vynechejte kouření a s alkoholem opatrně, max. 1 dl vína k jídlu (občas). Zvažte užívání těhotenských tablet nebo alespoň kyseliny listové. Pokud nemusíte, neoznamujte oficiálně své těhotenství.

Témata: Časopis Maminka, Cervikální hlen, MEŠ, Měsíc, Luna, Lunar, Děložní stěna, Lunární měsíc, Rychlý růst