Maminka.cz9. týden těhotenství

Budu maminkou - 3. lunární měsíc - Denisa

Ivana Ašenbrenerová 2.  1.  2009
Budu maminkou - 3. lunární měsíc - Denisa
Denisa se s manželem intenzivně snažili o miminko od roku 2002. Protože se jim nedařilo, začali v roce 2004 navštěvovat kliniku Iscare v Praze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

DENISA (31) Karlovy Vary, těhotná poprvé

DLOUHÉ ČEKÁNÍ NA MIMINKO

Denisa se s manželem intenzivně snažili o miminko od roku 2002. Protože se jim nedařilo, začali v roce 2004 navštěvovat kliniku Iscare v Praze. Prodělali všechna potřebná vyšetření a na konci roku 2004 „zkusili“ IUI neboli inseminaci. Celkem byly dva pokusy, oba neúspěšné. Třetí pokus měli absolvovat koncem ledna 2005, Denisa ale měla úraz na horách, který vše zkomplikoval a jejich snažení se muselo o rok posunout. Denisa měla dvě operace kolene a zdlouhavě se léčila. Rok 2006 strávili v zahraničí, kde měl manžel roční angažmá jako klavírista.

„Přirozené“ snažení o miminko se ale nepovedlo ani v cizině. Po návratu kontaktovali opět Iscare a Denisa se přihlásila na cvičení podle paní Mojžíšové. V Iscare Denise doporučili vyšetření na imunologii, kde se konečně zjistila příčina neplodnosti - vysoká aktivita NK buněk, laicky řečeno, její tělo má hodně protilátek proti obalu oplodněného vajíčka. Před stimulací vajíček jí nasadili Prednison a pak již vše probíhalo hladce. Nejdříve hormonální stimulace vajíček, pak jejich odběr při narkóze, spojení se spermiemi, kultivace v laboratoři a embryotransfer dvou embryí. Pak nekonečné čekání - nakonec krevní test potvrdil těhotenství. V 8. týdnu kontrolní ultrazvuk zjistil, že se „uchytil“ pouze jeden plod. Po tomto vyšetření byla Denisa „předána“ své gynekoložce.

Absolvovala jsem další kontrolní odběry krve na imunologii, kde zjistili stále zvýšenou aktivitu NK buněk, takže mi doporučili užívat Prednison až do 20. týdne těhotenství. Pak bude následovat další kontrola. Ráno tedy beru 2,5 mg Prednisonu, 3x denně Utrogestan a 1x denně doplňkové vitaminy GS Mamavit. V 9. týdnu jsem dostala těhotenský průkaz, změřili mi velikost pánve, krevní tlak, váhu, výšku, vyplnili všeobecnou anamnézu a z moči provedli test na fenylketonurii. Kvůli potvrzení do průkazu jsem ještě navštívila obvodního lékaře a zubaře. Snažím se dodržovat pitný režim a zdravou životosprávu, jím menší porce 5x denně kvůli nevolnostem. I když se snažím jíst pestře, nejvíce mi chutnají suché rohlíky nebo suchary, mléko a ledový nebo hlávkový salát. Proto jsem začala brát Mamavit, aby mi nechyběly potřebné vitaminy a minerály.

Kvůli pálení žáhy jsem si pořídila v lékárně na doporučení cucavé tablety Rennie. Na konci 12. týdne mi na odborném pracovišti provedli kontrolní ultrazvuk v I. trimestru. Zjistili, že je vše v pořádku, plod je vitální a měří 6,65 cm. Srdíčko bije pravidelně, bylo to krásné, vidět na vlastní oči svoje miminko, i když jen černobíle. Zvětšuje se mi bříško, běžné kalhoty mě už škrtí. Nespím moc na břiše, protože to už tlačí. Prsy se pnou a pleť zůstává zatím beze změn. Odpoledne jsem stále unavená, často pospávám a odpočívám. Vždycky odpoledne a navečer mě pálí žáha, pociťuji plnost a nechutenství, zvracela jsem zatím ale jen 2x, a to vždy pozdě večer. Jsem citlivá na vůně, hlavně deodoranty, parfémy a uklízecí prostředky.

Psychicky se cítím docela dobře, stále více si uvědomuji, že jsem nastávající maminka. Postupně odpadá napětí a stres, který byl kolem samotného IVF, začínám si užívat těhotenství. V podvědomí zůstávají obavy kvůli negativní zprávě z imunologie. Dobře mi dělá pobyt na čerstvém vzduchu a setkání s blízkými. Chtěla bych už také začít s nějakým cvičením pro těhotné.

JAK BOJOVAT PROTI STRIÍM

Těhotenské hormony ovlivňují téměř všechny části vašeho těla. Zejména je vše patrné na pokožce těla. Proto je dobré a vhodné o ni pečovat již od samého začátku. U asi 90 % těhotných se objeví strie, většinou na bříšku, ale také na stehnech, bocích, prsech a horních částí paží. Pokud budete přibírat na váze postupně, kůže se bude pozvolna roztahovat tak, aniž by se roztrhla. Některé ženy mají kůži elastickou více, jiné méně. Někdy prostě ani sebelepší péčí vzniku strií nezabráníte, ale můžete něco udělat pro to, aby jich bylo co nejméně. Denisa navštívila Studio pro ženy, kde jí Simona Lazzari předvedla, jak správně kůži mazat.

S masáží kůže by měly těhulky začít již v 10.- 12. týdnu těhotenství. Ideální je mazat pokožku těsně po koupeli, kdy je kůže zvláčněná a póry jsou otevřené, takže lépe přijímají olejové esence a působí tak na škáru podkoží. Tím se eliminuje rozestupování škáry a důsledkem toho minimalizuje vznik strií.

Samotnou masáž lze provádět v jakékoli poloze. Pevným pohybem konečky prstů si rozmasírovávejte kůži bříška od pupíku do stran, a to prstencovitě do spirály, s tím, že zasáhnete partie celého břicha včetně boků a hýždí. Současně je vhodné podpořit i kůži prsů, u nich stačí začít až ve 4.- 5. měsíci. Nemasírujte ale bradavky, protože byste mohla podpořit děložní činnost. Spíše se snažte podporovat prsní svalstvo, aby nedošlo k nenávratnému poklesnutí prsů. Masáž bříška provádějte ideálně 2x denně aspoň 5 minut.

Témata: Časopis Maminka, Den, Kontrolní odběr, Simona Lazzari, Dlouhé čekání, Lunární měsíc, Lunar, Hormonální stimulace, Třetí pokus, IUI, GS Mamavit, MEŠ, Simon Lazzari, Luna, Rennie, Měsíc