Maminka.cz9. týden těhotenství

Budu maminkou - 3. lunární měsíc - Lenka

redakce 5.  1.  2009
Budu maminkou - 3. lunární měsíc - Lenka
Jak se cítím v tomto měsíci? Nic moc. Ale jen co se týče fyzického pocitu. Psychicky lépe, protože si říkám, další měsíc zdárně za mnou. Nevolnost neustoupila, převládá celý den, nesnesu výraznější pachy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lenka (40) Praha, manažerka v reklamní agentuře, těhotná podruhé

Chutě mám na všechno možné, ale většinou na slané a pikantní. Snažím se jíst po malých porcích, hlavně ovoce, ale kdybych si mohla vybrat, tak si dám nejraději „tatarák“ a hodně topinek! Bříško pomalu roste, takže si ho už ošetřuji krémem pro těhulky. Nejvíce mi vadí cigaretový kouř a káva. Tu když si manžel uvaří a nese si ji ráno do postele ke mně, tak já musím okamžitě na WC… Unavená jsem méně, ale odpolední spánek jednou za 2 dny mě přemůže. Doma se o mě starají, jako bych byla nemocná, ale mně se to líbí. V polovině 3. měsíce jsem absolvovala první krevní vyšetření a screening. Na ultrazvuku jsme s manželem viděli miminko, brečeli jsme štěstím, už kopalo nožičkama, otáčelo se, bylo divoké, pak doktor říkal, že se ani nediví, že trpím mořskou nemocí.

Výsledky z ultrazvuku dopadly dobře, ale krevní bohužel ne. Vzhledem k věku mi lékař doporučil odběr choriových klků, který jsem podstoupila přesně ve 12. týdnu. Na odběr jsem šla, chtěli jsme mít jistotu, že je miminko v pořádku. Příjemné to nebylo, měla jsem strach, ale podpora manžela a vstřícný přístup pana doktora mi hodně pomohly. Nejhorší bylo čekání na výsledky, ty nejdůležitější jsme se dozvěděli za dva dny, ale ta bezmoc, tu bych nikomu nepřála. Ale pak přišla veliká radost, když nám zavolali, že miminko je naprosto v pořádku, že je zdravé a že je to holčička! Brečela jsem celý den a mluvila na to svoje štěstíčko v bříšku. Bude se jmenovat Amálka, já si ji tak strašně přála a manžel taky, i když mi všichni tvrdili, že čekáme chlapečka. Stejně mám o holčičku obavy pořád a budu je mít celé těhotenství, dokud neporodím. Lékař mi totiž doporučil klidový režim, není to zrovna legrace, ale nedá se nic dělat. Mám prý nízko nasedající placentu, takže bych neměla dělat nic jiného, než relaxovat a minimálně se hýbat.

KDYŽ SE ŘEKNE: „NÍZKO NASEDAJÍCÍ PLACENTA!

Lence lékař doporučil klidový režim z důvodu nízko nasedající placenty. Jak říká MUDr. Martina Hourová, existují 3 typy nízko nasedajícího lůžka (placenty). Nízko nasedající placenta rozhodně nesouvisí s věkem těhotné ženy, protože je to otázka zahnízdění vajíčka, které se „uchytí“ níže v placentě. Když se vajíčko uhnízdí v dolní části dělohy a zasahuje až do děložní branky, hovoří se o tzv. vcestném lůžku, které pak brání spontánnímu porodu. Pokud jen placenta dosahuje cípem do dolní části dělohy, hovoří se nízko nasedajícímu lůžku.

Samotné uložení placenty má význam zhruba na konci druhého trimestru. Pokud je ale placenta „nepříznivě“ uložená a lékař to zjistí na ultrazvuku na začátku druhého trimestru nebo ještě dříve, nemá smysl tím ženu stresovat, pokud je bez obtíží. Důležitá je samozřejmě kontrola, protože tím, jak děloha roste, tím se mění i pozice placenty. Těhotnou ženu může nízko nasedající placenta ohrožovat krvácením, v horším případě i akutním nedostatkem výživy pro plod. Proto se doporučuje klid na lůžku. Těhotná by měla být opatrná a při jakémkoli krvácení jít okamžitě k lékaři. Lékař by měl vždy vyšetřovat šetrně, zejména pokud jde o poševní vyšetření. Informaci, že máte „nízko nasedající placentu“ není třeba v počátku gravidity nijak dramatizovat, protože velmi často se placenta v průběhu těhotenství „zvedne“.

Pokud je těhotná v naprostém pořádku a může se věnovat téměř všem aktivitám, kterým se věnovala dříve, pak je těhotenství hezkou procházkou růžovým sadem. Kdo takové prožil, má skutečně štěstí. Ovšem čím dál více maminek zažívá opak - těhotenství měly rizikové nebo se v jeho průběhu vyskytla nějaká komplikace, která těhulku „upoutala“ na lůžko. Lenka právě něco podobného zažívá. Těhotenské cvičení nebo výlet do města nepřichází v úvahu - alespoň prozatím. Lenka je doma, podle doporučení polehává, snaží se relaxovat a dělat jen to, co miminku neublíží. Relaxace však v těhotenství není něco, co by náleželo jen těhulkám, které mají být v klidu. Naopak. Zkuste to i vy.

Snažte se vyvarovat stresu, zpomalte, vyzkoušejte třeba gravidjógu nebo cvičení východního stylu, kdy zklidníte nejen tělo, ale i duši. Doma pak můžete zkusit to, co Lenka. Poslech příjemné hudby (měla by to být hudba, která uklidní a pozitivně naladí), četba pěkné knihy, meditace a vnitřní monolog s miminkem u zapálené svíčky nebo aromalampy, do níž můžete nakapat vhodné éterické oleje na zklidnění, jako je levandule nebo ylang-ylang. Vyzkoušet můžete třeba kolorterapii, tedy terapii barvami. Barvy mají totiž velký vliv na náladu a psychickou pohodu těhotné ženy. Vhodná je modrá barva, která uklidňuje, takže pokud nemáte doma nic domodra, pořiďte si modré povlečení, modré povlaky na polštářky nebo modrý hrnek na ranní čaj...

Témata: Časopis Maminka, Luna, Veliká radost, Lunar, Lenk, Vstřícný přístup, Lunární měsíc, MEŠ, Len, Lenka, Skutečné štěstí, Měsíc, Modrá barva

Video