Maminka.cz19. týden těhotenství

Budu maminkou - 5. lunární měsíc - Denisa

Ivana Ašenbrenerová 9.  1.  2009
Budu maminkou - 5. lunární měsíc - Denisa
Naše těhulky se tentokrát nechaly hýčkat při thajské masáži a pedikúře. Obě si tyto relaxační a zkrášlující procedury pochvalovaly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Denisa (31) Karlovy Vary, kosmetička, těhotná poprvé

V tomto měsíci pro mě byly nejkrásnější chvíle, kdy jsem poprvé ucítila svoje miminko. Nejdříve jsem s určitostí nevěděla, jestli už je to „ono“, nebo jestli je to jen špatné trávení. Ale jednoho dne jsem si byla naprosto jistá. Bylo to odpoledne, ležela jsem na zádech a hladila si bříško.

Najednou jako by se miminko chtělo protáhnout a nemělo dost místa, tak mě zevnitř koplo. Ta zvláštní vlna najednou zevnitř prolétla celým mým tělem.

Bylo to něco podobného, jako když v autě přejedete „hup“ na silnici a na chviličku vám nadskočí žaludek. Každý den se teď těším na ty chvilky, až se miminko zase ozve. Nejčastěji je to v podvečer a před spaním. Ale také ráno, když vstanu a snídám. Manžel mi často bříško poslouchá nebo ho pohladí, aby mohl sám pod rukama cítit pohyby.

Ve 20. týdnu jsem kontaktovala svoji lékařku z imunologického centra. Protože je vývoj miminka v pořádku a já se cítím dobře, domluvili jsme se na postupném snižování dávky Prednisonu. Téměř do konce šestého měsíce tedy budu brát 2,5 mg obden. Stále ale na sebe musím dávat pozor, zvlášť teď, kdy je období chřipek.

Minulé cvičení těhotenské jógy mě moc nadchlo, ale protože nemám ve svém bydlišti možnost cvičit tuto jógu pod vedením, raději jsem zvolila podobné cvičení ve Studiu pro ženy - pilátes pro těhotné. Je to fajn, nejenže si pěkně zacvičím, ale také se potkám s jinými těhotnými maminkami.

Můžeme si popovídat a spolu probrat všechno, co se našeho těhotenství a příprav na příchod miminka týká.

K mým těhotenským neduhům teď patří časté močení, bohužel i v noci, na což jsem nebyla nikdy zvyklá, a nauzea při jízdě jakýmkoli dopravním prostředkem. Během noci se často probouzím, mám lehké spaní - uvelebit se do nějaké pohodlné polohy není jednoduché. Společně s manželem jsme byli na druhém kontrolním ultrazvuku. Miminko se vyvíjí dobře, dokonce je o týden napřed.

Celé už se na monitor nevešlo, tak jsme jeho tělíčko viděli postupně. Krásně otevíralo pusinku a také se nám zdálo, jako by nám zamávalo. Pohlaví jsme si říct nenechali, bude to pro nás velké překvapení, hlavně aby bylo miminko zdravé!

Blahodárná masáž

Minule jsme s Denisou cvičily těhotenskou jógu a protože má zatím bezproblémové těhotenství, mohli jsme jí nabídnout i vhodnou masáž pro těhotné.

Navštívili jsme tedy thajské masážní centrum TAWAN v Praze, kde se Denisy ujala skutečně certifi kovaná masérka z Thajska. Jmenuje se Sa a thajské masáže praktikuje již 5 let. Prenatální relaxační masáž je ideální způsob, jak ulehčit nastávajícím maminkám jejich nové poslání. Působí totiž blahodárně na zdraví a vytváří lepší podmínky pro plod i maminku. Pomáhá zmírnit bolesti hlavy a pocity nevolnosti, posiluje funkci kloubů a svalů, zejména v oblasti zad. Pozitivně působí i na cirkulaci krve a spánek, snižuje stres a napětí, zlepšuje tok kyslíku a živin k dítěti.

Tu pravou thajskou masáž na profesionální úrovni může provádět pouze certifi kovaná terapeutka (případně terapeut) z Thajska. Jejich kvalita je naprosto nesrovnatelná s ostatními. Existuje spousta evropských masérů a masérek, kteří thajskou masáž studovali přímo od zkušených učitelů v Thajsku, ale kvalita masáží je ve všech případech nižší.

Pokud tedy chcete vyzkoušet thaskou masáž, pak raději s rodilou Thajkou. Thajské masérky se učí umění této masáže od dětských let, vědomosti v rodinách se předávají z generace na generaci a následně věnují značnou část studia této pro nás orientální medicíně. Důležitým aspektem kvality je také jejich víra a kultura odlišná od uspěchané západní společnosti. A jak funguje masáž prakticky?

Je založena na léčebné teorii vnitřních energetických drah zvaných SEN, jimi zásobujeme vlastní tělo životní energií.

Šetrným protlačováním energetických center a jejich protahováním se energie dostává do pohybu po celém organismu a tím ozdravuje jednotlivé orgány lidského těla. Proto prenatální thajská masáž prospívá proudění kyslíku a pohybu živin k plodu, zároveň je velmi relaxační, čímž snižuje stres a posiluje imunitu. Je vhodná téměř pro každou nastávající maminku, ale konkrétní zdravotní problémy, jako je velmi rizikové těhotenství apod., je lepší prodiskutovat s lékařem. Thajské masérky po dohodě s každou maminkou upraví ošetření podle aktuálního zdravotního stavu, a tak je jakékoli riziko vyloučeno.

Ideální také je, že ji lze provádět během celého těhotenství. Samotná masáž trvá minimálně 60 minut a podle přání ji lze prodloužit až na dvě hodiny. Pokud můžete, absolvujte ji aspoň 1x za týden až 14 dnů.

Témata: Časopis Maminka, Den, Těhotenský neduh, Luna, Lunární měsíc, MEŠ, Lunar, Měsíc, Nejkrásnější chvíle, Kontrolní ultrazvuk