Maminka.cz24. týden těhotenství

Budu maminkou - 6. lunární měsíc - Denisa

redakce 13.  1.  2009
Budu maminkou - 6. lunární měsíc - Denisa
Šestý měsíc začal báječně. Bříško krásně vyrostlo a pyšně ho všem ukazuji. Chodím dál pravidelně cvičit a samozřejmě do těhotenské poradny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Denisa (31) Karlovy Vary, kosmetička, těhotná poprvé

Postupně jsem ukončila léčbu Prednisonem. Dobrala jsem GS Mamavit a dál jsem se rozhodla pokračovat s Calibrem Mami. Je určen přímo těhotným ve druhém a třetím trimestru. Čím dál častěji mě pobolívá v kříži a úpony na stydké kosti, ale od svého gynekologa jsem se dozvěděla, že příčinou byl Prednison, který rozvolňuje vazy. Prý to po porodu odezní. Uklidnilo mě, že to není nic vážného, protože je to opravdu nepříjemné a zvlášť při některých pohybech bolestivé. Ke konci měsíce jsem se nevyhnula viróze.

Začaly mě pálit průdušky, později se přidala rýma a lehce se zvýšila teplota. Hned jsem ulehla do postele, na hrudník si dávala olejové zábaly, čelo zateplila čelenkou a ze šípků, které jsem nasbírala v létě, mi manžel vařil litry čaje ochucené citronem a medem. Na rýmu jsem používala sprej s mořskou vodou. Třetí den nemoci jsem se raději byla ukázat praktickému lékaři, ten mě prohlédl, poslechl a utěšil mě, že to není vážné, a řekl mi, že léky by mi předepsal jedině v případě zhoršení.

Naštěstí teplota klesla, začala jsem odkašlávat a přestože jsem se cítila slabá a kašlem zcela vyčerpaná, celkově jsem se lepšila. Báječný byl manžel David, který se o mě každý den krásně staral. K příjemným zážitkům tento měsíc patřily další nákupy výbavičky pro miminko a účast na kurzu vázání šátků na nošení dětí.

Kurzu se účastnily i maminky s malými dětmi a já ještě s jednou budoucí maminkou se svými „figuranty“ panenkou a medvídkem, abychom se prakticky naučily šátek vázat. Přednáška i samotné úvazy mě moc nadchly a chtěla bych si pořídit šátek jako součást výbavičky. Jeho všestranné použití se mi zalíbilo víc než babyvak nebo klokanky. Kurz se nakonec pěkně protáhl a kromě úvazů jsme prodiskutovali průběh těhotenství, porod, kojení, výbavičku atd. Bylo to spontánní a bylo to moc fajn. Výbavičku doplňuji nejen nakupováním, ale také vlastnoručně háčkovanými svetříky a hračkami. Až vybereme kočárek, chystám se ještě na háčkované plymo.

Už se moc těším, až do těch droboučkých a roztomilých věcí budu moct oblékat naše tolik očekávané miminko.

DENISA SI TENTOKRÁT ZACVIČILA VE VODĚ…

Minule se Denisa nechala hýčkat šikovnou Thajkou při thajské masáži, dnes se musela převléknout do plavek, aby si vyzkoušela speciální cvičení ve vodě pro těhotné.

Cvičitelka Hana Máchová jí ukázala, co je ve vodě vhodné, aby bylo toto cvičení příjemné a účinné. „Vodní prostředí přináší pocit lehkosti, volnosti, úlevy, proto je ideální toto cvičení zařadit po cvičení na suchu.

Odlehčuje přetíženou páteř, nezatěžuje klouby a balanční cvičení s pomůckami proti odporu vody (destičky, žížaly, piškoty, nafukovací kruhy) zapojuje větší počet svalů, než je tomu na suchu,“ vysvětluje Hana Máchová. Cvičení je zaměřeno na určité svalové skupiny, jako např. posílení svalů horních a dolních končetin, trupového svalového korzetu, dále na posílení přímých břišních (na suchu to totiž lze pouze do 28. týdne těhotenství) i šikmých břišních svalů, uvolnění pánevního dna, cviky na nožní klenbu, nácvik relaxace a správné dýchání.

Pohyb ve vodě celkově zlepšuje odolnost a kondici organismu a voda navíc umožňuje provádění pohybů, které jsou na suchu kvůli přibývající hmotnosti těla nevhodné. Například šlapání vody působí blahodárně na unavené a oteklé nohy. „Toto cvičení navíc zvyšuje hladinu endorfinů, je relaxační a hlavně při pohybu ve vodě na tom je maminka obdobně jako její děťátko, které plave v jejím bříšku,“ říká cvičitelka. Ideální kombinací je spojit cvičení ve vodě s plaváním. Při něm se prohlubuje dýchání a navíc plavání vyvolává pocit vyrovnanosti a klidu. Je vhodné ho zařadit vždy na začátek pro zahřání organismu (rozplavání), pak po určité statické části a nakonec ve formě „vyplavání“. S pohybem ve vodě můžete začít hned od začátku těhotenství v případě, že nemáte žádné potíže (ranní nevolnost, zvracení apod.). Přestat se doporučuje ve 38. týdnu těhotenství.

Indikací k jakékoli sportovní aktivitě je fyziologické těhotenství, u rizikového je vždy nutné poradit se s lékařem. „Hlavními kontraindikacemi pro plavání jsou akutní respirační onemocnění, zvýšená teplota, tuhnutí břicha v průběhu cvičení nebo výtok, infekce močových cest atd.,“ říká Hana Máchová.

Potřeba je individuálně posoudit hypertenzi, srdeční vady, patologii štítné žlázy a dále jakékoli patologie plodu. Frekvence jednotlivých lekcí je zhruba 1x týdně v bazénu určeném pro plavání s těhotnými, nikoli na veřejných plovárnách. Plavání je vhodné doplnit cvičením na suchu, tedy aerobním tělocvikem. Teplota bazénu by se měla pohybovat mezi 29-31 °C, přičemž nikdy nesmí dojít k přehřátí organismu, ale ani k jeho podchlazení.

Tepová frekvence nesmí při pobytu ve vodě překročit 140 tepů za minutu a teplota ženy nesmí být vyšší než 38 °C.

Témata: Časopis Maminka, Lunar, Měsíc, Vodní prostředí, Lunární měsíc, MEŠ, Očekávané miminko, GS Mamavit, Luna, Den