Maminka.cz22. týden těhotenství

Budu maminkou - 6. lunární měsíc - Lenka

redakce 15.  1.  2009
Budu maminkou - 6. lunární měsíc - Lenka
Tento měsíc je pro mě na jednu stranu další překonání kritického období a zároveň další psychické vypětí. Stále totiž ležím, dokonce nechodím ani do poradny, ale můj gynekolog doktor Kačer za mnou dojíždí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lenka (40) Praha, manažerka v reklamní agentuře, těhotná podruhé

Zkusila jsem na doporučení malou krátkou procházku, ale začaly mi tlaky v děloze, takže kromě WC a sprchy raději ležím. Vím, že nejsem sama a že je takových těhulek víc, ale kdo to nezažil, tak neví, jak je to psychicky náročné, a že mě drží nad vodou jen moje rodina-hlavně manžel, který má neuvěřitelnou trpělivost a je nesmírně laskavý, dokonce mi nechává obden vozit mou oblíbenou zmrzlinu…

Zjistila jsem také, že nebýt internetu a těhotenských stránek, kde si můžu psát s ostatními maminkami a těhulkami, asi bych vše snášela mnohem hůř. Připadá mi to jako jedna velká rodina, kde se můžete svěřit se vším a hned máte pocit, že v tom nejste sama. Dokonce jsem si našla na těchto stránkách skvělou kamarádku, se kterou jsme denně v kontaktu a doufám, že budeme i po porodu. Také hodně čtu a objednávám výbavičku pro naši holčičku.

Problémy už žádné necítím, o to je to horší, že se vlastně cítím zdravá, ale vím, že to všechno dělám pro miminko, které je mimochodem pěkně čilé, reaguje na hlasy, kope, vrtí se, a to mi vždy dodá sílu bojovat a dodržovat pokyny lékaře na 100 %. Pořád se ptám, zda to není tím, že už je mi 40 let, ale pan doktor mi vždycky trpělivě vysvětluje, že tyto problémy mají i dvacetileté a jen příroda ovlivní stav a vývoj těhotenství. Musím se přiznat, každý den si musím dát „nutellu“, a to ji zbaštím třeba celou na posezení. Vždycky se po ní psychicky zklidním a glukózový test mám naštěstí v pořádku, a i když se můj lékař děsí, říká mi, že si to asi žádá maličká.

Jediné, co mě trápí, co se týká mých negativních změn na těle, jsou praskající žilky - krevní odběry dopadly v pořádku, takže snad se to samo ztratí. Mrzí mě, že nemohu navštěvovat plavání, cvičení pro těhotné a všechny ty příjemné věci, ale zase za to všechno mi to stojí, miminko mi vše vynahradí a pohybu budu mít ažaž a možná ještě budu ráda vzpomínat na to tříměsíční ležení a nicnedělání. Jen ať jsme obě zdravé. Byli jsme na 4D UZ, to jediné nám pan doktor povolil, byl to silný zážitek vidět naše miminko, a i to mi dodalo další sílu bojovat. Ted je naším věčným tématem, komu je malá podobná, a všichni se shodli, že je to celý tatínek.

ZA LENKOU TENTOKRÁT PŘIJELA KADEŘNICE, ABY JÍ PORADILA S PÉČÍ O VLASY…

Zdravé vlasy

Zhruba od druhého až třetího měsíce dochází vlivem hormonů ke stimulaci růstu vlasů. Ovšem, jak říká kadeřnice a vizážistka Michaela Mrvová z kadeřnického studia Michelangelo, to, jaké vlasy budete mít, je ve finále velice individuální. Obecně lze ale říct, že těhulky mívají vlasy lesklejší, pevnější, objemnější, pouze mají někdy problémy s lupy. Někdo má problém s padáním vlasů, ale, jak říká Míša, to začíná většinou až po porodu. Díky hormonálním změnám, které probíhají i ve vlasech, jsou některé kadeřnické procedury složitější - například trvalá, která v těhotenství špatně „chytá“. Barvení nevadí, přestože existuje na toto téma názor opačný. Žádné studie však neprokázaly spojení mezi výrobky na barvení vlasů a vrozenými vadami dětí, při barvení se do pokožky vstřebá tak málo chemických látek, že je nepříznivý účinek nepravděpodobný. Jediné, co vás může překvapit, je, že i barva, na kterou jste byla zvyklá doposud, „chytne“ nějak jinak. I za to mohou hormony.

Vzhledem k přibývání na váze může „přibrat“ i váš obličej, takže budete vypadat jinak a je možné, že dosavadní účes vám nebude slušet. I proto (ale nejen proto) byste měla navštívit kadeřnici a změnit styl. „Péče o vlasy v těhotenství se nijak zvlášť neliší od péče předchozí. Je nutné dávat vlasům to, co potřebují,“ říká Michaela Mrvová.

Používejte šampony podle potřeby (máte-li suché vlasy, pak na suché vlasy, máte-li je mastné, pak na mastné), myjte si je tak často, jak potřebují. „Zásadou však je, abyste šampony střídala, mějte doma alespoň tři a při každém mytí použijte jiný,“ radí Míša. Je to proto, aby nebyly vlasy přetěžovány.

Používejte tedy masky, kondicionéry, které vyrovnají strukturu vlasu, používejte třeba biošampony, speciální kúry a vyživující tonika. „Můžete vyzkoušet i heřmánkové odvary, olejové masáže, aromaterapii,“ doporučuje Míša. Lence dopřála speciální indickou masáž hlavy, která se dá dělat i jako automasáž. „Je výborná v tom, že vyživuje pokožku do hloubky, díky čemuž vlasy zesílí, olej zase dodá vlasům lesk,“ vysvětluje Michaela. Pokud chcete pro své vlasy to nejlepší, hledejte salon, kde ji umějí. Indická masáž hlavy je taková „potrava“ pro vlasy. Při masáži hlavy se navíc masíruje i šíje a krk, které má většina lidí zatuhlé.

A rozhodně platí, že pokud bude zdravá pokožka, bude zdravý i vlas.

Témata: Časopis Maminka, Lenka, Lenk, MEŠ, Len, Barvení vlasů, Lunar, Luna, Lunární měsíc, Měsíc, Zdravá pokožka, Michelangelo