Maminka.cz27. týden těhotenství

Budu maminkou - 7. lunární měsíc - Denisa

redakce 22.  1.  2009
Budu maminkou - 7. lunární měsíc - Denisa
Už víte, co to bude? Kluk, nebo holka? Takhle se mě a mého manžela Davida skoro všichni pořád ptali. My jsme odpovídali, že nevíme a že se chceme nechat překvapit. Pak byl ale David u léčitele, vzal s sebou moji fotografi i a ptal se na mě a na naše vyvíjející se miminko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Denisa (31) Karlovy Vary, kosmetička, těhotná poprvé

Léčitel prozkoumal fotografi i a prohlásil: „Ano, maminka i kluk jsou v pořádku.“ Nechtěně tak tatínkovi to sladké tajemství prozradil a od té chvíle jsme byli už i my zvědaví, jestli je to pravda. A protože jsem byla objednaná na 3D a 4D ultrazvukové vyšetření do ÚPMD v Podolí, nechali jsme si ukázat i pohlaví. Léčitel měl pravdu. Náš chlapeček sice obličejíček pořád schovával, ale co má mezi nožičkama, nám ukázal krásně. Celý 3D a 4D ultrazvuk je nevšední zážitek. Vyšetření probíhá jako obvykle pomocí sondy a gelu, ale na obrazovce už nejsou černobílé fl eky, odehrává se tam živý film. Vidíte svoje miminko, jak plave v plodové vodě, protahuje se, cucá si paleček, nádherně vidíte rysy obličeje a na vlastní oči i to, že nemá rozštěp nebo nějakou jinou deformaci. Náš chlapeček se moc ukazovat nechtěl, přesto jsme domů odcházeli s fotkou a nahraným DVD. Třímali jsme tu fotku v rukách jako svatý obrázek, plni dojetí z toho, co jsme právě viděli. Ačkoli o svém miminku vím, každý den cítím jeho pohyby (někdy až příliš intenzivní), hladím ho a povídám si s ním, tak od této chvíle je pro mě tajemství mého velkého bříška úplně konkrétní. Nemusím si nic představovat, protože znám jeho podobu.

A hlavně vím, že je vše tak, jak má být. Fotečku mám doma vystavenou a videonahrávkou se ráda chlubím všem svým blízkým. Jméno zatím neprozradím, nejsme ještě úplně rozhodnutí. Dalším vyšetřením v tomto lunárním měsíci byl orální glukózo-tolerantní test. Odebírání krve mi nevadilo tak, jako vypít do pěti minut půl litru přeslazené vody. Až se mi z toho zatočila hlava. Výsledky byly hotovy do týdne a k mé radosti mám glykemickou křivku v normě. Trošku jsem se výsledku obávala, protože v naší rodině se cukrovka objevuje.

Dál chodím cvičit, hlídám si jídelníček a pečuji o kůži. Zatím se žádné strie neobjevily, a navíc se mi zlepšila kvalita vlasů.

Každý týden teď docházím na pravidelné masáže zad. Záda mě opravdu hodně bolela. Naštěstí se mi již po dvou sezeních výrazně ulevilo a záda už nejsou v takovém napětí. Navíc je masáž moc příjemná relaxace.

Cvičení pro dobrou kondici

Pokud nemá nastávající maminka potíže a těhotenství probíhá bez problémů, nic jí nebrání, aby se fyzické aktivitě věnovala po celých devět měsíců. Pohyb jí pomůže udržet se v dobré psychické i fyzické kondici, cílené posilování a protahování svalů slouží také jako příprava organismu na zátěž při porodu. Maminky, které se věnují cvičení, mají menší problémy s nadměrným přírůstkem váhy a i po porodu se rychle vracejí do kondice. Denisa již vyzkoušela gravidjógu a aqua aerobik, a proto jsme ji dnes, jako již zkušenou cvičenku, vzali na lekci cvičení pro těhotné na míčích.

„Cvičení na velkých míčích je velmi příjemné jak pro maminku, tak i pro miminko. Na míčích se můžete pohupovat nebo kroužit pánví, čímž ulevíte svým bederním svalům, ale také posilovat a protahovat svaly celého těla,“ říká cvičitelka Pavla Maříková.

Hlavní zásadou je cvičit na správně velkém míči. Univerzální rada je vybrat si takový balon, na kterém vsedě svírají kolena i kyčle minimálně 90 ° úhel. Pro cvičení se hodí spíše „tvrdší“ míče, v porodnici mívají míče naopak méně nafouknuté, aby se na nich dalo měkce sedět a pohupovat. „Denisa již vstoupila do třetího trimestru, proto i výběr cviků a jednotlivých poloh bude opatrnější. Cvičit se nesmějí žádné cviky vleže na břiše, cviky s velkou zátěží a ty, které by zvyšovaly tlak v břišní dutině. „Každá hodina na velkých míčích začíná lehkým zahřátím a rozcvičkou. Vsedě na míči se provádějí jednoduché kroky, které možná znáte z aerobiku.

Tím, že se sedí na míčích, ale nedochází k žádným otřesům ani nárazům na klouby a páteř. Přesto by se měly vynechat všechny poskoky, rotace a vysedávání z míče, které by miminku přece jen nedělaly dobře. Dynamičtější pohyb,nahoru a dolů‘ je potřeba až v první době porodní, kdy už je sestup miminka do porodních cest žádoucí. Zajímavé je, že některé děti se při cvičení začnou také více hýbat, jiné naopak pohyb uklidní a uspí. Po rozcvičce následuje hlavní část lekce, ve které se posilují ochablé svaly zad, paží, prsů, ale také hýždě a stehna. Maminky mají rovněž možnost naučit se i některé úlevové polohy pro porod a břišní dýchání,“ říká Pavla Maříková. Při cvičení je dobré hlídat si tepovou frekvenci - snažte se, aby nepřekročila 140-145 tepů za minutu.

Některým maminkám nemusí dělat dobře poloha na zádech, kdy miminko tlačí na dolní dutou žílu, což může vyvolat snížení tlaku a nevolnost, proto by se všechny cviky v této pozici měly vynechat.

Trochu kontroverzní je posilování břišních svalů v těhotenství - někdo radí neposilovat vůbec, jiný pouze do 5. měsíce, další, že šikmé břišní svaly je možné procvičovat až do konce těhotenství. Co cvičitelka, to jiný názor. Obecná rada neexistuje, důležité je poslouchat svoje tělo a být v kontaktu s miminkem.

Témata: Časopis Maminka, Lunární měsíc, Odebírání, Velký míč, Luna, PAVLA MAŘÍKOVÁ, Bederní sval, MEŠ, Nevšední zážitek, Den, Lunar, Obecná rada, Měsíc