Maminka.cz26. týden těhotenství

Budu maminkou - 8. lunární měsíc

redakce 7.  5.  2009
Budu maminkou - 8. lunární měsíc
Třetí trimestr, to je nejvyšší čas na dokoupení výbavičky pro miminko a doplnění svého šatníku o pohodlné těhotenské oblečení...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V tomto období se už většina těhotných cítí tak, jako by byla těhotná věčně a pocity vzrušení z prvních pohybů se mění v touhu své dítě konečně uvidět. Třetí trimestr je poslední fází, kterou musejí těhulky projít (a přiznejme si, že není jednoduchá). Tělo se mění, aby se dokázalo vyrovnat s rostoucí dělohou a s dítětem, miminko už tlačí na dolní žebra a zrychluje se dýchání. Napínají se vazy, zejména v kyčlích a v pánvi, takže každý pohyb je čím dál více nepohodlný.

ČASTÉ POTÍŽE

Pocit, že se vám nedýchá dobře, je naprosto normální. Děloha se totiž zvětšuje a tlačí na bránici a tím i na plíce, což znesnadňuje tzv. hluboké dýchání. Na druhé straně však můžete dýchat i zrychleně – to způsobuje vyšší hladina progesteronu.

Bříško už může být obrovské a nebude vám dovolovat dříve běžné aktivity. Není vhodné, abyste ležela na zádech, protože zvětšená děloha může tlačit na velké cévy, což může vést k tomu, že vám poklesne tlak a chce se vám omdlít. Můžete mít i křeče v nohách, především v lýtkách. Já jsem jimi trpěla ve třetím trimestru docela hodně a dokonce mě v noci probouzely ze spaní, které i bez toho nebylo ideální.

Jsou vyvolané stažením svalu, ale příčiny nejsou známé. Podle odborníků mohou souviset s koncentrací vápníku v těle. Abyste křeče zmírnily, zkuste natáhnout nohu a přitáhnout palce směrem k tělu, zkusit můžete i to, že zvýšíte konzumaci mléčných výrobků. Těhulky si také často stěžují na svědění těla, právě v třetím trimestru může být až úporné.

Jak se totiž zvětšuje břicho, napíná se pokožka, aby měl plod dost prostoru, a toto napínání může vyvolat svědění. Používejte zvlhčující krémy, tekutý pudr a olejíčky pro těhotné do koupele. Jen ve vzácných případech může svědění signalizovat jaterní onemocnění. Pokud vás bolí záda a kyčle, měňte často těžiště, určitě se poraďte se svým lékařem a nemáte-li jiná zdravotní omezení, rozhodně byste měla cvičit. Ideální je těhotenské cvičení na míči.

NA CO MYSLET

Přestože vám do konce těhotenství zbývá ještě několik týdnů, je dobré si některé věci předem připravit. Porodnici byste už měla mít vybranou (vzhledem k jejich přeplněnosti). Nechte si poradit od jiných maminek, přečtěte si informace v časopisech (v Mamince například v seriálu Jak se rodí...). Výběr by se měl řídit podle kvality porodnické a pediatrické péče, vybavení porodních sálů, pokojů šestinedělí, ale i vzdálenosti porodnice od vašeho bytu.

Stejně tak je důležité rozhodovat se podle toho, jaký životní styl vedete – chcete rodit spíše alternativně, přírodně?

Pak si asi vyberete takovou porodnici, kde se budete cítit spíše jako doma, kde můžete být i s partnerem, kde vás nebudou nutit ke klystýru či holení (pokud je nechcete) apod. A další věci, na které je třeba myslet? Pokud nejste vdaná a přejete si, aby se miminko jmenovalo po partnerovi, vyřiďte si potřebné dokumenty včas na matrice – tzv. uznání otcovství provede kterákoli matrika v České republice, nemusíte tedy jezdit do místa trvalého bydliště. Ale partneři se musí na matriku dostavit společně, s rodným listem a občanským průkazem.

Vybrala jste si jméno, které není v kalendáři? Je nutné mít povolení (informujte se na matrice). Dále byste se měla zajímat o výběr dětského lékaře. Je to důležité – však s ním strávíte celé dětství. Najděte si takového, ke kterému se vždycky dobře dostanete, protože ze začátku k němu budete s miminkem jezdit opravdu často.

Témata: Časopis Maminka, Luna, Zdravotní omezení, MEŠ, Lunární měsíc, Měsíc, Lunar, Zvětšená děloha