Maminka.cz29. týden těhotenství

Budu maminkou - 8. lunární měsíc - Denisa

redakce 10.  2.  2009
Budu maminkou - 8. lunární měsíc - Denisa
Tento měsíc jsem měla samé příjemné maminkovské starosti. Spolu s manželem Davidem jsme složili koupenou postýlku a nábytek do dětského pokojíčku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Denisa (31) Karlovy Vary, kosmetička, těhotná poprvé

Já jsem pak vyprala, vyžehlila a naskládala všechny oblečky, povlečení, ručníky a plenky do nových poliček a šuplíků. Snad mi to nadšení z praní a žehlení zůstane zábavou co nejdéle. V obchodě jsem si vyhlédla nádhernou látku s dětským motivem a z ní ušila závěsy na okno, rychlozavinovačku, povlečení a kapsář na postýlku. Pokojíček včetně přebalovacího pultu a vaničky je tedy připravený a čeká na svého nového malého obyvatele. Plenky jsem si vybrala jednoznačně látkové, a to nejen z ekologických důvodů. Nejvíce mě zaujala nabídka a systém plenkování firem Popoliny, Imse Vimse a Lotties. Takže hlavně z těchto plenkových kalhotek je složená moje přebalovací výbavička. Konečně jsme pořídili i kočárek. Na to jsem se těšila. Chtěla jsem klasický hluboký, prostorný a hlavně houpavý kočárek s nafukovacími koly, protože často jezdíme na výlety do přírody.

Po důkladném zvažování jsme si vybrali Roan Maritu v našich oblíbených barvách cihlovo-smetanové. Ve 31. týdnu jsem byla na třetím, posledním povinném kontrolním ultrazvuku. Výsledku už jsem se vůbec nebála jako při těch předchozích vyšetřeních, protože jsem z 3D ultrazvuku věděla, že je všechno v pořádku. Přesto jsem byla ráda, že zase vidím „naživo“ svého chlapečka, i když jen černobíle. Kromě pilates a těhotenského cvičení jsem začala chodit i na těhotenské plavání. Je to vlastně cvičení ve vodě s pěnovými pomůckami nebo bez nich. Ve vodě se cítím báječně lehce a alespoň na chvíli si ulevím od nadbytečných kil. Také začal ve Studiu pro ženy kurz pro těhotné. Vždy po cvičení následuje odborná přednáška o porodu, kojení a péči o novorozeně apod. Sice už mám hodně informací načtených z knih, ale takhle vše z úst odbornic a navíc se můžu na vše zeptat a nejasnosti konzultovat. Na miminko se moc těším a chci být na něj dobře připravená. Trápí mě opět pálení žáhy a pocit plnosti. Pomáhá mi sklenice mléka nebo tabletky Rennie. Jsem rychleji zadýchaná, unavená a také více nemotorná. Chodím cvičit, udržuji si tak kondici a doufám, že kila, na která nejsem zvyklá, půjdou po porodu zase rychle dolů.

S DENISOU JSME TENTOKRÁT VYBÍRALI TĚHOTENSKÉ OBLEČENÍ...

Těhotenské modely

Dnes už si může těhotná vybrat z nepřeberného množství skutečně krásných věcí na sebe. A leckdy je ani pořádně všechny neužije, pokud to přežene s nakupováním. Denisa si s námi zašla do malého, ale sympatického obchůdku s těhotenským a kojeneckým oblečením, kde si mohla vybrat to, co by se jí opravdu líbilo a v čem by se cítila dobře. A že toho nebylo málo. Majitelka obchodu Robinsn Jana Velenová byla moc vstřícná a Denise při výběru zkušeně radila. Styl oblékání ale závisí na vašem vkusu a způsobu života – pokud jste byla zvyklá na sportovní styl, asi si nebudete kupovat romantické šaty, a naopak.

Doporučujeme vám, abyste to ale s nákupem těhotenského oblečení nepřeháněla – bříško vám poroste rychle a některé věci vám během dvou měsíců už nebudou. Takže, nakupujte s rozmyslem. Vybírejte takové věci, které se dají kombinovat, kalhoty, sukně a k nim trička, tuniky nebo halenky. Po těhotenském oblečení se začněte porozhlížet tak ve 4. měsíci, dřív to nemá cenu. Nakupujte postupně, tedy podle toho, jak se vám bude zvětšovat bříško, a také podle ročního období (ať nemáte jen samé dlouhé rukávy, když máte rodit začátkem léta). Vybírejte věci pohodlné, praktické, ale zároveň takové, aby splňovaly vaše představy o módních trendech.

Myslete i na spodní prádlo – důležitá je kvalitní podprsenka, která vám padne a bude dostatečně zpevňovat vaše poprsí. Denise se velice líbila těhotenská podprsenka, která se dá použít zároveň i jako kojicí. Existují též podprsenky na spaní, které lehce podporují prsy a nemají šité košíčky, takže vám při spánku nebudou vadit. Máte-li větší prsy, kupte si takovou, která vypadá nejen hezky, ale také dobře padne. Kalhotky rovněž vybírejte takové, aby neměly těsný pas a příliš elastické nohavičky, které by vás mohly příliš stahovat. Pořiďte si menší druhy, které končí pod břichem, nebo speciální pro těhotné, které mají podpůrný a břicho zakrývající pás. Pokud si vyberete spodní prádlo správně, pak se budete cítit mnohem pohodlněji a budete mít větší pocit jistoty.

Témata: Časopis Maminka, Tuniky, Velen, Lott, Sportovní styl, Den, Rennie, Měsíc, Luna, Lunární měsíc, Kontrolní ultrazvuk, Lunar, MEŠ