Maminka.cz31. týden těhotenství

Budu maminkou - 8. lunární měsíc - Lenka

redakce 2.  2.  2009
Budu maminkou - 8. lunární měsíc - Lenka
Začíná pro mě nejkrásnější měsíc celého těhotenství. Společně s doktorem Kačerem jsem se ve zdraví přesunula do méně rizikového období, takže na tom konečně už budu stejně, jako ostatní zdravé maminky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lenka (40) Praha, manažerka v reklamní agentuře, těhotná podruhé

Samozřejmě nějaká omezení mám, ale co je to proti tomu, co bylo dřív, když jsem nemohla nic, jenom ležet... Tak si teď užívám a těším se, že za chvíli bude miminko mezi námi.

Nakupuji zbývající potřebné věcičky do výbavičky, a protože víme, že čekáme s manželem vytouženou holčičku, koupili jsme jí už i náušničky. Jen mě trochu mrzí, že si nemohu dopřát všechny ty vymoženosti pro těhulky, jako je třeba těhotenské cvičení na balonech nebo těhotenskou masáž, protože mě hodně bolí záda a masáž by mi určitě moc pomohla, ale v tomto stadiu těhotenství už ji raději riskovat nebudu. Aspoň si tedy zase dopřeji pedikúru a kadeřníka. Toho jsem už potřebovala jako sůl... Pořád mám obrovskou chuť k jídlu a opravdu teď platí, že jím za dva, tedy za dvě.

Dopřávám si bez omezení, co si tělo žádá. S manželem čteme na internetových stránkách, co všechno naše miminko dělá a umí v 8. lunárním měsíci a už se nemůžeme dočkat, až tu naši maličkou budeme držet v náručí. Všechna vyšetření už mám za sebou, dopadla výborně, tak jsme všichni rádi. Přece jen si malá se mnou užila... Hormony se mnou pracují poctivě, jsem teď strašně citlivá a neustále brečím, ale štěstím, představím si toho našeho drobečka a cítím takový příval lásky, až to bolí, a to ji tady ještě nemáme. V televizi mě rozhodí každá smutná zpráva, na televizní noviny se vůbec nemůžu dívat. Neustále si hladím bříško, povídám si s miminkem, zpívám mu a manžel ho pusinkuje. Mám energie na rozdávání, uklízím, konečně vařím, moc toho nenaspím, mám divoké sny a už se začínám obávat porodu a hlavně si říkám, ať jsme obě v pořádku. Velkou oporu mám v manželovi, všechny mé obavy okamžitě smete a vždy mě stoprocentně uklidní. Má první dcera chce být také u porodu a stará se o mě pořád jako o nemocnou. Cítím se skvěle psychicky i fyzicky, akorát ta záda jsou hodně bolestivá a dělá mi potíže vstát z postele.

Začínají se objevovat otoky na nohách i na rukách. Ale podle pana doktora Kačera je to běžná věc, zvláště pak v teplejším počasí.

Nákup pro miminko

Zázemí nám při vybírání miminkovské výbavičky poskytla prodejna Chicco na Smíchově, a skutečně se nám (hlavně Lence) tu všichni velice ochotně věnovali. Lenka byla jako u vytržení, ani ne tak z těch věcí, ale hlavně z toho, že mohla konečně vstát z postele a vybírat si vše na vlastní kůži. Jako první si Lenka prohlížela kočárky. Sice už má ten svůj koupený, ale ráda si nechala poradit. Při výběru dbejte na to, kde a jak ho budete používat, jak se dá snadno složit a uložit do kufru auta, pokud budete hodně cestovat, jak je těžký, jak se s ním dá manipulovat apod. Další věc, která je nezbytná, je autosedačka (pokud máte auto), v autosedačce můžete miminko i přenášet.

Některé kočárky jsou již zkonstruované tak, aby se z nich dala autosedačka vyndat a umístit na sedadlo. A co dalšího budete pro miminko potřebovat? Příchod děťátka nebývá ve většině případů přesně v den, kdy ho máte „vypočítaný“, takže pár týdnů před porodem byste měla mít vše pohromadě. Kromě kočárku a autosedačky jsou to věci na spaní, koupání, přebalování, krmení a samozřejmě oblečení. Není to nic levného, taková výbavička přijde na několik tisíc. Přemýšlejte tedy a kupujte jen to, co opravdu využijete, nebo co lze případně použít i při dalším dítěti. Na spaní je zapotřebí dětská postýlka (pro začátek ale můžete použít kolébku nebo jen koš na prádlo), k tomu asi 3 prostěradla, igelitovou podložku a asi 2 dětské dečky.

Na uspávání oceníte zavinovačky, které miminku připomenou chvíle strávené v maminčině bříšku. Lence se v obchodě zalíbila postýlka s nebesy i cestovní postýlka, kterou si rozhodně koupí, protože babička bydlí daleko, takže Lenka bude s miminkem cestovat. Lenku nadchlo i polohovací lehátko, do kterého může dítě uložit a na chvilku třeba odběhnout na WC nebo jinam. A co dalšího je zapotřebí? Na koupání vaničku, podložku do vaničky, teploměr na měření teploty, žínky, osušky, ručníky, olejíček na tělo (jak koupat si přečtěte na straně 60). Z oblečení pak Lence paní vedoucí doporučila kojenecký set, jehož součástí je základní vybavení pro dítě, jako je bodíčko, dupačky, čepička apod., a který si mohou maminky vzít do porodnice.

A co dalšího byste měla mít doma připravené? Lenka už většinu věcí má, takže si jen zkontrolovala, zda jí opravdu nic nechybí: 6–8 bavlněných bodíček (nejlépe se spodním zapínáním), 6–8 dupaček, 6–8 párů ponožek, 2 svetříky, 2 čepičky, 2 bryndáky, 2 tepláčky, případně spací pytel. Velikost pro první tři měsíce je 56-60, nejmenší velikost, kterou seženete, je 50. Do té se oblékají hlavně nedonošené děti. Pokud budete kojit, pak toho zpočátku moc zapotřebí není, snad jedině odsávačka mateřského mléka a vložky do podprsenky. Ovšem může se stát, že kojit z nejrůznějších důvodů nebudete moct, takže si pro jistotu výbavičku doplňte aspoň o jednu lahvičku s dudlíkem, kartáč na umývání lahviček a ohřívač láhví. Lence se v obchodě líbil odkapávač na umyté láhve a také sterilizátor, které si později určitě pořídí.

A pokud máte velký byt, je dobré mít i elektronickou chůvičku, která vám zaručí bezpečí a klid, když bude miminko spát.

Témata: Časopis Maminka, Dětská postýlka, Měsíc, Smutná zpráva, Lenk, Televizní noviny, Cestovní postýlka, Lunar, MEŠ, Velký byt, Luna, Len, Lenka, Polohovací lehátko, Lunární měsíc