Maminka.cz33. týden těhotenství

Budu maminkou - 9. lunární měsíc - Denisa

Ivana Ašenbrenerová 20.  2.  2009
Budu maminkou - 9. lunární měsíc - Denisa
Už jen pár týdnů mě čeká do porodu. Musím se přiznat, že se docela těším. Bříško je moc veliké, začíná mi při běžném životě trochu překážet a já jsem nemotorná a pomalá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

DENISA (31 LET) Karlovy Vary, kosmetička, těhotná poprvé

Každou chvíli do něčeho vrazím nebo něco shodím, zvlášť z kraje stolu nebo z pracovní linky v kuchyni. V noci se probouzím při otáčení z boku na bok, také když miminko hodně kope a samozřejmě musím několikrát za noc na WC. Občas si musím na pár minut lehnout i odpoledne. Odpočívám s podloženýma nohama, protože mi hodně otékají nárty a kotníky. Prstýnky na rukou už také nenosím, jsou mi malé. V moči se mi objevuje zvýšený cukr. Ledviny zkrátka nestíhají. Při krevním testu u gynekologa mi zjistili anémii, tak užívám každý den železo a kyselinu listovou v tobolce Aktiferrinu. Těhotenskou poradnu nyní budu navštěvovat již častěji, jednou týdně. Jsem ve skvělé gynekologické péči MUDr. Jiřího Klikara. Je milý, pečlivý a každý můj dotaz a problém mi ochotně vysvětlí. Dalším a pro mě novým vyšetřením byl tento měsíc kardiotokograf. Je to naprosto jednoduché vyšetření. Po dobu asi 25 minut, kdy se leží v pohodlné poloze, snímají dvě sondy umístěné na bříšku srdeční frekvenci plodu a děložní stahy. Kromě dvou křivek na papíře je slyšet i nahlas, jak miminku buší srdíčko, tu víc, tu míň, podle toho, jak se v bříšku hýbe.

Monitorování CTG se budou opakovat také každý týden.

Ve 34. týdnu jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. V rámci těhotenského kurzu, který stejně jako cvičení a plavání stále navštěvuji, jsem byla na exkurzi na porodním sále. Prošli jsme celou porodnicí od příjmu rodičky přes pokoje určené pro I. dobu porodní, porodní sál až k oddělení šestinedělí. Podívat se na porodní sál, mohu všem prvorodičkám jen doporučit, protože se zbaví zbytečných obav z porodu a ujasní si možná i zkreslené představy, které mají z vyprávění kamarádek nebo z televizních filmů.

Doma jsem si pak pečlivě přichystala tašku do porodnice. Ve Studiu pro ženy jsem si nechala připravit i porodní plán. Jsem tak plně a bez obav připravená na den D. Hodně mi přitom pomohly porodní asistentka a zdravotní sestra paní Zdenka a Lucie právě ze Studia pro ženy v Karlových Varech, kde jsem absolvovala veškerou svou předporodní přípravu.

Protančete se těhotenstvím

Žena a ladný pohyb patří k sobě. Denisa si vyzkoušela orientální tanec, který ji doslova a do písmene nadchnul. Tanečnice a choreografka Jana Baudisová ze studia Felicius jí během hodiny ukázala, jak pracovat s tělem, jak využít ženskost a jak díky tanci pracovat s emocemi. A jaký tanec Denisu tak okouzlil? Orientální indický tanec, který spojuje prvky klasických i lidových tanců Indie s prvky současných tanečních trendů. Jak říká tanečnice Jana, indický tanec je tak různorodý, že se při něm rozhodně nebudete nudit, přinese vám zábavu, potěšení z pohybu, naladí do dobré nálady a vykouzlí postavu do ladných křivek. Je známo, že orientální tanec (a nemusí jít jen o tanec indický, ale i třeba břišní tanec) léčí tělo i duši a působí pozitivně na fyzickou i psychickou stránku. Lekce indického tance jsou určeny všem ženám – bez rozdílu věku, postavy nebo fyzické kondice.

Krásné je na něm to, že se při něm učíte techniku izolovaných pohybů celého těla (hlavy, rukou, prstů, boků, rukou a očí) a také nádherně ladné taneční variace. Indický tanec je opravdu velice poetický...

Denisa se brzy do tance ponořila tak, že byla okouzlená, a jak mi úplně na závěr řekla, byla to pro ni zatím nejhezčí pohybová aktivita, kterou si mohla během našeho seriálu vyzkoušet. Tělo při tomto druhu tance pracuje především s energií, která směřuje k prohloubení ženskosti a vyzdvižení individuality ženské krásy. A navíc je atraktivní pohybovou aktivitou pro ženy, dokonce i těhotné. Klade důraz na pohyby břicha – symbolu plodnosti.

Během těhotenství se díky tanci zvyšuje pohyblivost a pružnost svalstva v pánevní oblasti a posilujete při něm také záda, břicho a nohy, které se pak lépe prokrvují, a vy se chráníte před vznikem křečových žil. Kromě toho je budete mít pevnější a lépe vás unesou (s rostoucím bříškem).

V posledním měsíci je vhodné naslouchat svému tělu – tančete tedy tak dlouho, jak vám to je příjemné a pohodlné, nic nepřehánějte a zbytečně se nepřepínejte. Úplně na konci těhotenství se již neposiluje pánevní dno, ale naopak se uvolňuje masáží. Díky orientálnímu tanci se také naučíte lépe a správně dýchat, což se vám bude hodit při porodu.

A co je na takový kurz indického tance zapotřebí? Nic moc, stačí volné, pohodlné oblečení, pokud máte, pak si vezměte tzv. pandžábí, což jsou volné kalhoty, přes které je dlouhá halena s krátkými rukávy, ale stačí třeba jen orientální šátek s rolničkami přes legíny. Tančí se zásadně naboso, takže žádnou obuv si nemusíte pořizovat. Denisu jsme nadchli, zkuste to i vy – indický tanec vás ohromí pestrou škálou technik a výrazových prvků.

A pokud jej budete praktikovat, zharmonizujete své tělo a budete se cítit jako princezna.

Témata: Časopis Maminka, Rolnička, Lunar, Břišní tanec, Měsíc, Lunární měsíc, Orientální tanec, Luna, MEŠ, Den