Maminka.cz18. týden těhotenství

Budu maminkou 5 - 17. - 20. týden

Ivana Ašenbrenerová 1.  2.  2010
Budu maminkou 5 - 17. - 20. týden
Naší seriálové těhulce Magdaleně začíná druhý trimestr, nejhezčí období těhotenství. Je plná energie, elánu a cítí se skvěle. Její bříško pomalu roste a ona je na něj patřičně hrdá...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná se i vy cítíte lépe - jste klidnější a pozitivněji naladěná. Vlasy jsou mnohem lesklejší než dřív, za což mohou těhotenské hormony, jejichž hladina se začne vyvažovat a vy jste zase plná elánu. Bříško vám úspěšně roste, a i když ho ještě nemusí vaše okolí příliš vnímat, vy to víte naprosto přesně. Kalhoty vás možná začínají trochu tlačit, takže je načase koupit si nějaké těhotenské oblečení. Myslete také na zdravý jídelníček a na správné držení těla, aby vás zbytečně nebolela záda. Nezvedejte nic těžkého, každý den posilujte zádové svalstvo a naučte se chodit vzpřímeně. A jinak? Možná se opět budete chtít se svým partnerem milovat, a pokud vám to lékař nezakázal, pak bez obav můžete - miminku tím v žádném případě neublížíte. Nezapomeňte také na nějaké vhodné těhotenské cvičení, či plavání. Pomůže vám relaxovat a také se připravovat postupně na očekávaný porod.

Těhotenský deníček

Magdalena, 29 let, marketingová specialistka, vdaná, manžel Lukáš, těhotná poprvé

Zajímá vás, co všechno se změnilo od předcházejících týdnů? Jaké máme novinky a co dělám? Cítím se naprosto skvěle. Dělají mi dobře delší procházky přírodou, ve městě pak chodím pravidelně na těhotenskou jógu, posilování a rehabilitaci. Bohužel i přes všechno sportovní úsilí a dostatek pobytu venku mě chytly skoro na dva týdny záchvaty bolesti hlavy, které se zdály téměř nekonečné… Jsem totiž citlivá na výkyvy počasí a ty se v tomto období hodně střídaly. Možná k tomu také přispělo moje náročné cestování v zaměstnání - někdy to byly i dvoudenní služební cesty.

Do práce stále chodím na plný úvazek, uvidím, jak to budu zvládat, ale zatím ano. Trpím trochu zažívacími obtížemi, takže se snažím jíst psyllium a pít hodně vody, konzumovat ovoce a zeleninu. Na váze moc nepřibývám, tak snad to nebude problém. Miminko je prý malé, ale protože ani my rodiče nejsme „obři“, tak to bude nejspíš v pořádku. K mým těhotenským neduhům patří také časté močení, bohužel i v noci. K ránu se téměř pravidelně probouzím už ve 4 hodiny, ale naštěstí se mi podaří ještě usnout.
Co se týká společenského života, stále chodím mezi lidi, s kamarádkami na dýchánky, jen jsou kratší než dřív.

Kolem 20. hodiny se totiž u mě začíná projevovat únava a já vím, že maximálně do 22 hodin bych měla ulehnout. Protože si manžel není úplně jistý, zda zvládne být pro mě u porodu oporou, doporučila mi moje kamarádka dulu Moniku Morsteinovou, která je zaregistrovaná v asociaci dul. S Monikou jsem se setkala a padly jsme si okamžitě do oka. Probraly jsme moje představy, vysvětlila mi podrobně, co od ní mohu očekávat, s čím mi může být nápomocná. Jejím posláním při porodu je doprovodit mě, abych se cítila bezpečněji, mohla se tak lépe uvolnit a své miminko snadněji porodila. Pro mě osobně to znamená naději, že budu mít pozitivní a nestresující vzpomínky z porodu, jako měla jedna z mých kamarádek.


Maminčin odborník MUDr. Martina Hourová gynekoložka s dlouholetou praxí, jejímž hlavním oborem je ultrazvuková diagnostika a vedlejším oborem onkogynekologie; www.hourova.cz (maminka dvojčátek)

17.-20. týden

* Těhotná žena: Pátý měsíc patří do pohodovějších úseků gravidity. Děloha zatím netlačí do podžebří. Druhorodičky i některé prvorodičky už mohou cítit první pohyby plodu.
Z celkových příznaků dominuje mírně zrychlená tepová frekvence, o něco hlubší dýchání a zvýšené prosáknutí tkání, které mohou vést ke krvácení dásní. Ve 20.-22. týdnu by měla těhotná žena absolvovat podrobné UZ screeningové vyšetření na odhalení vývojových vad plodu a samozřejmě běžnou těhotenskou poradnu.

* Plod: Z původních 18 cm vyroste na 25-27 cm a přibere na 360 g. Má již založeny všechny orgány, dochází k jejich dozrávání. Má velké oči, které jsou zavřené, obočí a řasy jsou již patrné. Pohyby plodu jsou již mnohdy dobře koordinované, například když si cucá paleček. Už slyší a zvyká si na zvuk srdečních ozev maminky.

Témata: Časopis Maminka, Těhotenský neduh, Pátý měsíc, Celkový příznak, Ultrazvuková diagnostika