Maminka.czČasopis Maminka

Budu mít cvaldu nebo drobka?

Kamila Stejskalová 29.  4.  2014
Budu mít cvaldu nebo drobka?
Podle statistik má české novorozeně přes padesát centimetrů a něco přes tři kilogramy. V poslední době se maminkám rodí spíše velká miminka. Jenže co když se právě vám narodí drobeček, který bude muset do inkubátoru? Co vůbec způsobuje nízkou porodní váhu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak roste celá česká populace (jsme o průměrných sedm centimetrů vyšší než naši rodiče), roste i porodní váha našich dětí. V době, kdy jsem přicházela na svět já, s necelými čtyřmi kilogramy, chodili mě (prý) neonatologové v porodnici okukovat jako něco, co se hned tak nevidí. Dneska? Se svou váhou 3,70 kg bych patřila spíš k průměrným kouskům. Posuďte sama. Holčičky se v Česku rodí s průměrnou hmotností oscilující mezi 3,2 až 3,9 kg. Chlapečci pak v hodnotách mezi 3,3 kg až 4,2 kg.

Dětem, které se s hmotností pohybují na spodní hranici průměru, což je někde přes dva kilogramy, občas maminky říkají nedonošenci, ale to není správný termín. Nedonošené dítě je takové, které se narodí před 36. týdnem těhotenství, vykazuje další znaky nedonošeného dítěte - například má nedovyvinuté plíce - a potřebuje důslednou neonatologickou péči. V hmotnosti se tajemství zařazení do kategorie donošené/nedonošené rozhodně neukrývá.

Co tedy způsobuje to, že některá maminka si v „pohodě“ a prakticky bezbolestně porodí dvouapůlkilogramového drobečka a jiná musí přirozenou cestou přivést na svět téměř pětikilogramového obříka? A opravdu je porod většího miminka o tolik bolestivější než ten, když je vaše dítě spíš drobné?

Na poslední otázku si zasloužíte odpověď okamžitě: Jestli máte v bříšku miminko, o němž se díky ultrazvukovému vyšetření ví, že bude velké po vás či partnerovi, pokud vám narostlo víc, než je běžné, pak by měl váš porodník v diskusi s vámi zvážit možnost císařského řezu. Stejně jako v případě, že vy měříte metr padesát a váš partner má přes dva metry a závodně hraje basket. Pokud máte úzkou pánev, což je vám měřeno v těhotenské poradně, či hrozí další obtíže z výše uvedeného, pak by měl porodník navrhnout císařský řez.

Jestliže máte pánev zdravé slovanské ženy, která se správně rozšiřuje, jste urostlá vy i váš partner, pak by nic nemělo bránit tomu, abyste na svět přivedla čtyřkilogramové dítě přirozenou cestou.

O tom, zda se Vám narodí velké nebo malé miminko rozhoduje genetika, průběh těhotenství, ale také to, jak se v těhotenství stravujete a chováte. Podrobnější popis faktorů, které ovlivňují velikost miminka najdete v novém vydání časopisu Maminka 5/2014.

Témata: Časopis Maminka, Naše tipy, Nové vydání, Obřík, Nedonošené dítě, Česká populace, Porodní váha