Maminka.czTěhotenství

Biochemické těhotenství: Byla jsem vůbec těhotná? Jak si ušetřit zbytečné zklamání?

Michaela Láchová 18.  1.  2024
Většina žen ani nepozná, že ho prodělala. Takzvané biochemické těhotenství totiž skončí ještě dřív, než pořádně začne. Jde tedy vůbec o potrat? Je i v tomto případě potřeba zamířit k lékaři? A jak moc celá tahle zvláštní situace může zamávat s naší psychikou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co oči nevidí, to srdce nebolí. A to třeba i v případě dvou čárek na testu, tedy u těhotenství, které skončí dřív, než ho stačíme vůbec zaznamenat. Jenže ouha, těhotenské testy jsou čím dál přesnější a umějí detekovat už velmi časnou graviditu, často už před vynecháním menstruace.

Odhady mluví o tom, že jako biochemická mohou končit až dvě třetiny všech těhotenství. Porodní asistentka a psycholožka Kristina Zemánková  (strom-zivota.net) říká, že je těžké určit, jakého procenta žen se tento stav týká, právě proto, že si ho většina žen ani nevšimne. A o co že se tedy přesněji jedná? 

VIDEO: Jaké jsou druhy těhotenských testů, a kdy je dělat?

Je to "jen" opožděná menstruace?

„Jako biochemické těhotenství je označován stav, kdy dojde k oplodnění vajíčka v období ovulace, ale nedojde k jeho následnému uhnízdění v děložní dutině, ke kterému u běžného těhotenství dochází do tří týdnů od oplodnění. Oplodněné, ale neuhnízděné vajíčko pak odchází z těla ven spolu s menstruačním krvácením. Celé to může vypadat jako opožděná nebo trochu silnější menstruace, takže žena zpravidla ani nezaznamená, že je těhotná, pokud si neudělá těhotenský test,“ vysvětluje Kristina Zemánková s tím, že biochemické se toto těhotenství jmenuje právě proto, že kdybychom dělali biochemické rozbory krve, těhotenství bychom detekovali. 

Dá se v podstatě říct, že každé těhotenství je zpočátku biochemické. Teprve až když později zamíříte na gynekologii, kde vám na ultrazvuku potvrdí tlukot srdíčka miminka, respektive „fazolky“, ze které se miminko začíná postupně vyvíjet, jedná se už o těhotenství klinické. To vám lékař spolehlivě potvrdí zhruba v osmém týdnu, přičemž za první týden těhotenství je považován ten od prvního dne poslední menstruace.

Ušetřit si zklamání...

Biochemické těhotenství, respektive jeho časná ztráta, není z pohledu mnohých lékařů považována za potrat právě proto, že nesplňuje definici klinické gravidity. Jiného názoru jsou ale někteří odborníci a některé z maminek, které jej prodělaly.

 „Teoreticky se dá o potratu hovořit, protože zde máme oplodněné vajíčko, a tedy potenciální zárodek miminka. Z praktického hlediska v tom ale nevidím smysl, právě proto, že takto končí velké množství těhotenství zcela nepozorovaně a nemá význam pro další těhotenství nebo zdraví ženy, to nějak počítat… Ani nemá smysl se tím nějak trápit,“ říká porodní asistentka.

Většina z žen, které biochemické těhotenství prodělaly, o tom vůbec neví. Pokud si totiž žena neudělá test, většinou nic nenaznačuje tomu, že by těhotná byla. Nevolnosti nebo jiné příznaky prvního trimestru přicházejí většinou právě nejdříve v 7. týdnu a později. Jediným příznakem tak může být posunutá, případně silnější menstruace, což ale nebývá nic až tak neobvyklého. Biochemické těhotenství nelze předvídat, takže mu jen těžko můžete zabránit. Rozhodně se ale nemusíte obávat toho, že byste měla mít potíže s následným otěhotněním. Nejčastějším důvodem je podle odborníků chromozomální abnormalita, respektive genetická vada embrya, stejně jako u pozdějších potratů. ​

V pokračování pro předplatitele také najdete

Musíte k lékaři?

Kdy si dělat těhotenský test?

A co na to psychika?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Těhotenství, Miminko, Psychika, Těhotenství týden po týdnu, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenský test, Menstruace, První trimestr, Potrat, Samovolný potrat, Lékař, Zárodek, Kristina Zemánková, Vajíčko, Zklamání, Amazon, Lucie Plekanec Šafářová, Kristin Zemánková, Záchyt, Oplodnění, Maminka, Většina žen, Těhotenské testy na Heureka.cz