Maminka.czKojenec

Bylinky aneb lék prověřený našimi babičkami. Které jsou nejlepší?

Dagmar Ferahli Süsser 31.  10.  2011
Bylinky aneb lék prověřený našimi babičkami. Které jsou nejlepší?
Malou bylinkovou zahrádku by měla mít doma každá z nás. Oceníte jí v kuchyni, ale také při sebemenším příznaku nachlazení. Vzniknout může i na balkóně či okenním parapetu, stačí jen vysadit, zalévat a sklízet. S jeji pomocí zklidníte kašel, podrážděný žaludek či pocuchané nervy, podpoříte krevní oběh i utlumíte bolest. Je toho spousta, z čeho vás zázračné bylinky dokážou vysekat. Stačí znát ty nejdůležitější a nezapomenout si přepravit dostatečnou zásobu na zimu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základní bylinky

Nejrozšířenější z nich, máta peprná, se může pochlubit účinnými složkami, které mají protikřečové i antiseptické účinky. Stejně tak i šalvěj, která léčí záněty, kašel, oslabenou imunitu i nadměrné pocení. Meduňka zase bojuje s nespavostí, stačí vypít výluh hodinu před spaní a budete spinkat jako miminko.

Blíží se chřipkové období, proto si určitě pořiďte dobromysl (oregano). Teplý odvar z lístků vám pomůže nachlazení zmírnit a uleví vám. Velkým plusem je, že tato rostlina není náročná na údržbu a velmi rychle roste. Při trávicích potížích, migrénách, bolestivé menstruaci nebo astmatu vám pomůže čaj z rozmarýnu. Tato rostlina je také nenáročná, ale pozor potřebuje dostatek tepla. S množstvím to ale nepřehánějte. Rozmarýn patří k bylinkám, kterými se můžete i předávkovat.

Jak je užívat?

Nejčastější formou je čaj. Obecně platí, že na 200 ml vody přijde 1 polévková lžíce směsi. Bylinky zalijeme horkou vodou, přikryjte a nechte 5-10 minut vylouhovat. Nejúčinnější je pití čaje ráno na lačno – to platí hlavně při chřipkách, nachlazení a žaludečních potížích. Další formy, které se nabízejí, jsou bylinková vína, oleje či octy.

Typ na chřipku

Heřmánek proti chřipce: nálev, který vám pomůže bojovat s chřipkou, a vy se díky němu pořádně zapotíte, připravíte snadno: 10 g heřmánku spaříte ¼ litrem vody a necháte odstát 10 minut. Poté vypijete.

Jak a kdy bylinky sbírat a uchovávat?

Pokud si chcete léčivé bylinky usušit a uskladnit, sbírejte lístky před květem či během květu. Před sušením je nemyjte, jen nakrájejte nebo natrhejte na drobné kousky, rozložte na nepotištěný papír a sušte ve stínu. Na závěr je uložte do vzduchotěsných sklenic.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Babička, Lék, Babi, Bylinky, Náš, NEJ, Chřipkové období, Zdraví na Heureka.cz