[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
8 závitků, Příprava: 15 minut, Vaření:20 minut
200 g kuřecích prsních řízků300 g lusků cukrového hrášku100 g červené čočky3 polévkové lžíce olivového oleje16 rýžových papírů o průměru asi 20 cm150 g kozího sýra, nastrouhaného 1 hrnek lístků oregana, nasekaných najemnobylinky na dekoraci
Lusky a čočku vařte v osolené vodě asi 5 minut a sceďte. Maso omyjte, dobře osuštea osmažte na polévkové lžíci oleje z obou stran dozlatova. Nechte částečně vychladnout a nakrájejte na nudličky. Rýžový papír namočte podle instrukcí na obalu. V misce promíchejte čočku, lusky, maso a sýr. Okořeňtesolí a pepřem podle chuti. Připravený rýžový papír posypte oreganem a přiložte na něj druhý papír. Na střed dejte 2–3 polévkové lžíce masové směsi a zarolujte, okraje podehněte. Opakujte se všemi papíry. Zbylý olej rozehřejte v pánvi a rolky na něm dozlatova osmažte. Podávejte posypané celýmilístky oregana.
TIP: Rýžový papír koupíte v obchodech s orientálními potravinami i v některých supermarketech.
Porce: 4, Příprava: 10 minut, Pečení krutonů: 10 minut
1 menší hlávka salátu radicchio1 menší hlávka salátu frisée100 g polníčku1 malý čekankový puk
na zálivku:
3 polévkové lžíce balzamikového octa3 polévkové lžíce jablečné šťávy1 kávová lžička jemné hořčice1 kávová lžička medu3 polévkové lžíce olivového oleje2 plátky bílého pečiva, nakrájeného na kostičkyčerstvé oregano
Saláty rozdělte na listy a properte, hořký čekankový košťál odstraňte. Listy nechte okapat nebo je dobře osušte a nakrájejte nebo lépe natrhejte na menší kousky. V uzavíratelné sklenici protřepejte suroviny na zálivku. Kostičky pečiva dejte na plec a v troubě předehřáté na 200 °C opečte dozlatova. Saláty rozdělte na jednotlivé porce, posypte krutony a čerstvým oreganem a ihned podávejte.
TIP:Zálivku lze použít i na jiné druhy listových salátů.
Porce: 4, Příprava:10 minut, Vaření:20 minut
2 polévkové lžíce olivového oleje65 g mouky krupice1 hrnek bazalkových lístků, nasekaných najemno1 čínské zelí (asi 800 g), omyté a nakrájené najemno4 středně velké mrkve, nakrájené na malé kousky1250 ml zeleninového vývaru1 vejce2 polévkové lžíce créme fraiche
V kastrůlku přiveďte k varu 125 ml vody, 1 polévkovou lžíci olivového oleje a půl kávové lžičky soli. Přisypte krupici. Krátce promíchejte, až se všechna tekutina vsákne. Nechte chvilku vychladnout. V pánvi rozehřejte zbytek oleje a orestujte na něm mrkev a zelí. Jakmile začne mrkev chytat barvu, zalijte vývarem a nechte vařit doměkka.
Částečně vychladlé těsto na nočky promíchejte s lístky bazalky a vejcem. Lžící tvořte malé nočky, které dejte vařit do polévky. Nechte ještě asi 10 minut vařit, okořeňte podle chuti a podávejte s créme fraiche.
TIP: Do těsta na nočky lze místo bazalky vmíchat najemno nakrájenou petrželku nebo pažitku.
Polévka z kořenové zeleniny s celerem
Porce: 4, Příprava: 15 minut, Vaření:15 minut
2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky1 malá cibule, nakrájená na větší kousky1/2 celeru, oloupaného a nakrájeného na kostičky2 menší mrkve, nakrájené na kostičky1 menší petržel, nakrájená na kostičky svazek jakýchkoli čerstvých bylinek nebo jejich směs1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru1 polévková lžíce máslamouka
V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm všechnu kořenovou zeleninu dozlatova. Zaprašte moukou, nechte asi minutku osmažit a zalijte vývarem. Přidejte brambory a bylinky a při středním výkonuvařte, dokud není zelenina měkká. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte na hladký krém, podlepotřeby zřeďte, osolte a opepřete. Podávejte horké, ozdobené bylinkami.
TIP:Podávat lze také s krutony a kopečkem kysané smetany. Pokud chcete polévku podávat jako samostatný chod, přidejte zároveň s kostičkami brambor dvě hrsti ovesných nebo jiných vloček.