Maminka.czTěhotenství

Bylinky v kuchyni: 4 skvělé recepty na nedělní oběd

Hanka Kubíčková 20.  5.  2012
Bylinky v kuchyni: 4 skvělé recepty na nedělní oběd
Jsou důležité nejen pro svou chuť a vůni, kterými obohatí výsledek naší kulinářské snahy, ale také obsahují množství minerálních látek a vitaminů. Každá kuchařka by je proto měla mít stále po ruce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Závitek s kuřecím masem a oreganem

8 závitků, Příprava: 15 minut, Vaření:20 minut

200 g kuřecích prsních řízků
300 g lusků cukrového hrášku
100 g červené čočky
3 polévkové lžíce olivového oleje
16 rýžových papírů o průměru asi 20 cm
150 g kozího sýra, nastrouhaného 1 hrnek lístků oregana, nasekaných najemno
bylinky na dekoraci

Lusky a čočku vařte v osolené vodě asi 5 minut a sceďte. Maso omyjte, dobře osušte
a osmažte na polévkové lžíci oleje z obou stran dozlatova. Nechte částečně vychladnout a nakrájejte na nudličky.
Rýžový papír namočte podle instrukcí na obalu. V misce promíchejte čočku, lusky, maso a sýr. Okořeňte
solí a pepřem podle chuti. Připravený rýžový papír posypte oreganem a přiložte na něj druhý papír. Na střed dejte 2–3 polévkové lžíce masové směsi a zarolujte, okraje podehněte. Opakujte se všemi papíry. Zbylý olej rozehřejte v pánvi a rolky na něm dozlatova osmažte. Podávejte posypané celými
lístky oregana.

TIP: Rýžový papír koupíte v obchodech s orientálními potravinami i v některých supermarketech.

Listový salát s oreganem a krutony

Porce: 4, Příprava: 10 minut, Pečení krutonů: 10 minut

1 menší hlávka salátu radicchio
1 menší hlávka salátu frisée
100 g polníčku
1 malý čekankový puk

na zálivku:

3 polévkové lžíce balzamikového octa
3 polévkové lžíce jablečné šťávy
1 kávová lžička jemné hořčice
1 kávová lžička medu
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 plátky bílého pečiva, nakrájeného na kostičky
čerstvé oregano

Saláty rozdělte na listy a properte, hořký čekankový košťál odstraňte. Listy nechte okapat nebo je dobře osušte a nakrájejte nebo lépe natrhejte na menší kousky. V uzavíratelné sklenici protřepejte suroviny na zálivku. Kostičky pečiva dejte na plec a v troubě předehřáté na 200 °C opečte dozlatova. Saláty rozdělte na jednotlivé porce, posypte krutony a čerstvým oreganem a ihned podávejte.

TIP:Zálivku lze použít i na jiné druhy listových salátů.

Polévka z čínského zelí s bazalkovými nočky

Porce: 4, Příprava:10 minut, Vaření:20 minut

2 polévkové lžíce olivového oleje
65 g mouky krupice
1 hrnek bazalkových lístků, nasekaných najemno
1 čínské zelí (asi 800 g), omyté a nakrájené najemno
4 středně velké mrkve, nakrájené na malé kousky
1250 ml zeleninového vývaru
1 vejce
2 polévkové lžíce créme fraiche

V kastrůlku přiveďte k varu 125 ml vody, 1 polévkovou lžíci olivového oleje a půl kávové lžičky soli. Přisypte krupici. Krátce promíchejte, až se všechna tekutina vsákne. Nechte chvilku vychladnout. V pánvi rozehřejte zbytek oleje a orestujte na něm mrkev a zelí. Jakmile začne mrkev chytat barvu, zalijte vývarem a nechte vařit doměkka.

Částečně vychladlé těsto na nočky promíchejte s lístky bazalky a vejcem. Lžící tvořte malé nočky, které dejte vařit do polévky. Nechte ještě asi 10 minut vařit, okořeňte podle chuti a podávejte s créme fraiche.

TIP: Do těsta na nočky lze místo bazalky vmíchat najemno nakrájenou petrželku nebo pažitku.

Polévka z kořenové zeleniny s celerem

Porce: 4, Příprava: 15 minut, Vaření:15 minut

2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
1 malá cibule, nakrájená na větší kousky
1/2 celeru, oloupaného a nakrájeného na kostičky
2 menší mrkve, nakrájené na kostičky
1 menší petržel, nakrájená na kostičky svazek jakýchkoli čerstvých bylinek nebo jejich směs
1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 polévková lžíce másla
mouka

V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm všechnu kořenovou zeleninu dozlatova. Zaprašte moukou, nechte asi minutku osmažit a zalijte vývarem. Přidejte brambory a bylinky a při středním výkonu
vařte, dokud není zelenina měkká. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte na hladký krém, podle
potřeby zřeďte, osolte a opepřete. Podávejte horké, ozdobené bylinkami.

TIP:Podávat lze také s krutony a kopečkem kysané smetany. Pokud chcete polévku podávat jako samostatný chod, přidejte zároveň s kostičkami brambor dvě hrsti ovesných nebo jiných vloček.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Výživa a stravování, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis Moje psychologie, oběd, Kávová lžička, Recept, Radíč, Malá cibule, Rýžový papír, Střední výkon, Čerstvé oregano, Bylinky, Řeč, Hladký krém, Nedělní oběd