Maminka.czZdraví

S bylinkami u dětí zacházejte opatrně. Při nachlazení pomůže lípa nebo mateřídouška

redakce 19.  10.  2017
Rýmová sezóna je tu, a tak hledáme, jak bychom už první příznaky potíží mohli zvládnout jemnějšími prostředky, než jsou pilulky. Při některých potížích je možné hledat pomoc v přírodě a volit léčbu pomocí vhodných bylinek. Ale pozor, zejména u miminek a malých dětí má taková terapie svá přísná pravidla!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čaj je jistota

Snad nejhojnější variantou, po které saháme v případě nouze, jsou nejrůznější bylinkové čaje, odvary a nálevy. Tušíme, že na nachlazení a problémy s dýchacími cestami zaručeně pomůže tymián i lipový květ, který nám navíc pomůže se takzvaně vypotit. Pokud do čaje ještě přidáme med, účinná přírodní medicína je na světě.

Co když ale nejrůznější neduhy postihnou naše drahé ratolesti? Je bezpečné s bylinkami experimentovat, nebo se jim máme raději vyhnout? Některé maminky se řídí heslem, že co je dobré pro ně, musí být zaručeně dobré i pro jejich miminka. Ne vždy je tomu ale skutečně tak!

„U miminek a použití bylinných přípravků či přímo bylin pro jejich léčení doporučuji střídmost a velikou opatrnost,” říká lékárník Stanislav Havlíček, který zároveň dodává, že pro dítka do jednoho roku věku by z bylinkových preparátů doporučil pouze bylinkový čaj na bolavé bříško.

Znáte bylinky zapovězené při kojení?

Účinná trojka proti bolení

Řeč je o blahodárné kombinaci kmínu, fenyklu a anýzu, kterou v naději, že utiší plačící miminko trpící kolikami, využívaly už naše babičky i maminky. Ty však i těm nejmenším ratolestem velmi často podávaly přímo zředěnou verzi čaje. Dnes je postup malinko jiný. Čaj se nepodává přímo, ale popíjí jej matka dítěte, aby se účinné látky skrze mateřské mléko dostaly až k miminku.

I v tomto případě však platí, že méně je více, a maminky by si měly dát pozor, kolik bylinkového čaje vypijí, aby své ratolesti spíše neublížily. „Dnes existují už přímo porcované směsi či granuláty, na nichž je uveden přesný postup přípravy i denní doporučené dávkování, podle kterých se kojící ženy mohou řídit,” vysvětluje lékárník Havlíček.

Bylinky: Obsahují vitamíny, pomáhají s imunitou a krásně vypadají

Půlroční hranice

Obecně se soudí, že miminka do půl roku věku si naprosto vystačí s mateřským mlékem a s tím, co skrze něj od matky přijmou. Jakmile však překročí magickou hranici, můžete po jemných léčivkách sáhnout. Dbejte však na množství, miminkům bohatě postačí jedna lžička uvařeného čaje zředěná ve 200 mililitrech čisté vody. Při nachlazení pomáhají již zmiňované lípa a mateřídouška.

Rošťákům, kterým rostou zoubky nebo se jim nedaří usínat, můžete připravit čaj z bylinky s příjemným citronovým aroma a s uklidňujícími účinky – z meduňky. Mnohé možná napadne, že uklidňující účinky má i levandule. V případě fialové krasavice s intenzívní vůní ale není třeba ihned podávat čaj.

Vyzkoušejte raději umístit nahřátý levandulový polštářek přímo do postýlky a uvidíte, že podmanivá a uklidňující vůně ukolébá miminko ke spánku. Pokud byste však místo polštářků chtěli použít esenciální levandulový olej například v aroma lampě, raději přibrzděte. Dýchací ústrojí novorozeňat je na ně ještě příliš citlivé a bylinkový olej by jej mohl podráždit.

Bylinky by neměly chybět v žádné kuchyni

Koupele mají zelenou

Bylinkářka Simona Tancerová mimo jiné doporučuje pro miminka starší půl roku i bylinkové koupele. Jejich výhoda je ta, že konkrétní byliny mají blahodárné účinky nejen na nejrůznější neduhy, ale i na jemnou pokožku našich nejmenších. Navíc jsou daleko vhodnější než kdejaké chemické přípravky.

I v tomto případě však platí přísné dodržování pravidel. Pokud budete chtít bylinkovou lázeň vyzkoušet, připravte bylinku stejným způsobem, jako byste vařila čaj, nechte přejít varem, odstát a večer v menším množství přilijte do vaničky s vodou.

Bylinky do jídla

Jakmile do stravy kojenců zařadíte příkrmy, můžete zlehka začít přidávat i čerstvé byliny. Pokrm lehce dochutí a správně zvolené léčivky pomohou i s trávením. Nikdy nekombinujte vícero bylin najednou. Naopak. Volte vždy jednu konkrétní rostlinku, používejte ji v malém množství a čerstvém stavu.

Sušené bylinky jsou aromatičtější a mají poněkud agresivnější chuť než ty čerstvé. Obecně platí, ať už se rozhodnete bylinky dítěti podávat jakýmkoli způsobem – čaj, koupele, dochucení pokrmů – bylinky nekombinujte najednou. Budete-li podávat jednu konkrétní, snáze vysledujete, jestli na ni miminko nemá alergickou reakci.

Video: Takto si můžete i vy doma připravit zdravý čaj z máty: Pomáhá na žaludeční problémy

Přestáváte kojit? Pomohou vám bylinky
Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání
Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu
Témata: Mateřídouška, Zdraví, Výživa a stravování, Miminko, Časopis Betynka, nachlazení, Dýchací ústrojí, Přírodní medicína, Opatrnost, Levandule, Medicína, Správné smrkání, Uklidňující účinek, Malé množství, Byliny, První příznaky, Čaj, Přísné pravidlo, Přesný postup, Máť, Žaludeční problém, Polštář, Bylinková koupel, Bylinky, Kojící žena, Zdraví na Heureka.cz