Maminka.czOd těhotenství k porodu

Bylinná napářka vám pomůže před porodem uvolnit porodní cesty

Monika Valová 23.  2.  2018
Pokud se žena přiblíží ke stanovenému termínu porodu, může si od ukončeného 38. týdne těhotenství dopřát hřejivé teplo bylinné napářky za účelem uvolnění porodních cest. Od tohoto týdne se totiž jedná o termínové těhotenství a miminko je považováno za donošené, proto je zcela v pořádku, když mu žena začne připravovat cestu ven.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ke zpracování tohoto tématu jsem se chystala několik měsíců. Bylo zapotřebí, aby pro něj uzrál čas, abych nejprve získala vlastní zkušenosti a poté se o ně mohla podělit.

Většina informací v tomto článku je tak původních a dosud nepublikovaných. Jsou podloženy prožitky žen, které bylinnou napářku jako nástroj k uvolnění porodních cest použily. Domnívám se, že tento článek bude užitečný nejen pro nastávající maminky, ale zároveň pro porodní asistentky a duly, které mohou využít napářku jako přípravu svých žen k porodu.

Možná si říkáte, jak je možné, že nyní čtete článek o využití napářky v těhotenství. Všude se přeci píše, že v těhotenství se nedoporučuje. Pravdou je, že v prvních 38 týdnech těhotenství je opravdu napářka kontraindikována.

Výjimkou jsou poslední týdny těhotenství, při kterých již nehrozí, že by bylinné teplo zásadním způsobem zasáhlo do přirozeného vývoje plodu, neohrozí nidaci oplodněného vajíčka kvůli možné redukci děložní sliznice a za žádných okolností nezpůsobí potrat.

Zpříjemnění poslední fáze těhotenství

Bylinná napářka může zpříjemnit poslední fázi těhotenství a ovlivnit průběh porodu díky hlubokému uvolnění, teplu a účinkům bylin.

Vhodně zvolené bylinky mohou pomoci likvidovat nežádoucí bakterie a kvasinky, na které mnoho žen v těhotenství trpí. Pomáhají tak udržet poševní mikroflóru ve vyváženém stavu a zároveň mají pozitivní účinek na porodní cesty a plynulý průběh porodu.

Samotná teplá pára z napářky má vliv na změkčení tkání hráze, která se díky tomuto stává poddajnější a elastičtější. Konečně pro dosažení stejných účinků porodní asistentky nahřívají hráz při porodu.

Předporodní napařování může díky výše uvedeným účinkům uspíšit porod a to je také důvod, proč je do 38. týdne těhotenství kontraindikováno.

Pokud žena trénuje s epi-nem, může si dopomoci ke kýženým výsledkům právě tím, že si před cvičením nahřeje napářkou hráz. Je dost pravděpodobné, že tím předejde drobnému poranění či oděrkám, které se při cvičení s epi-nem nebo aniballem objevují.

Cvičení pánevního dna pomáhá nejen po porodu, ale může pomoci i s neplodností

Uvolnění pánevního dna

Napářka uvolňuje svaly pánevního dna, zvlhčuje a připravuje porodní cesty a také pomáhá tělu zkracovat děložní čípek, pootevírá tedy „bránu“ k vytouženému miminku.

Při procesu napařování může žena vizualizovat, jak teplo postupně prostupuje do jejího těla, dostává se k čípku, který jemně pohladí, pootevře a pokračuje dále k miminku, kterému ukáže bezpečnou cestu ven.

A také to, že venku je stejně teplo jako uvnitř, protože láskyplná náruč jeho maminky je stejně hřejivá a bezpečná jako její děloha. Tuto vizualizaci lze použít také na začátku porodu jako rituál otevírání porodních cest.

Více než kdy jindy platí pravidlo, že napařování musí být příjemné, to znamená jemné teplo, vhodně zvolené bylinky, hezké prostředí, svíčky, hudba, intimní atmosféra.

Když začnou kontrakce a žena si není jistá, zda se jedná o poslíčky, nebo začínající porod, může také použít napářku. Zvláště tuto možnost uvítá, pokud nemá doma vanu.

Pokud se porod během fáze otevírací zastaví nebo hodně zvolní, napařování v tento okamžik pomůže ženě uvolnit se a znovu nastartuje kontrakce. Odtok plodové vody není kontraindikací.

O napařování ke konci těhotenství se ve své knize Zdravé těhotenství, přirozený porod zmínila také známá německá porodní asistentka Ingeborg Stadelmann. Radí v ní ženám používat parní sedací koupele, jak napářku nazývá, v termínovém těhotenství. K napařování doporučuje senné květy, se kterými já osobní zkušenost nemám, ale protože mě úplně neoslovily jejich silně projímavé účinky, namíchala jsem si vlastní kombinaci bylin.

Senné květy však mohou být dobrou volbou pro ženu, která bude napařovat jednorázově těsně před porodem. Napářka jí pročistí útroby, a může tak pomoci nastartovat porod.

Pokud se však porod nerozběhne a žena bude chtít v napařování pokračovat častěji než jednou týdně po dobu zbývajících týdnů do porodu, doporučuji zvolit jemnější bylinky.

Přirozený porod: Rodičky nechtějí být pacientky, ale ženy, jimž se naslouchá...

Jaké zvolit bylinky

Do směsi na Uvolnění porodních cest, kterou si můžete koupit na stránkách steamy.cz, jsem vybrala tyto bylinky: maliník, mateřídoušku, levanduli a měsíček.

Maliník mě doprovázel nejen několika měsíci mého těhotenství, ale také dlouho po porodu. Velmi jsem si ho oblíbila. Nejenže pomáhá porodním cestám v přípravě na porod, může nabudit dělohu k tréninku stahů, ale také posiluje imunitu. Nevadí miminku v bříšku ani novorozeňátku při kojení. Po porodu zmírňuje krvácení, urychluje zavinování dělohy a pomáhá rychleji pročišťovat porodní cesty.

Mateřídouška je bylinka, která osvěží těhotnou duši a pomáhá zrychlit druhou dobu porodní.

Levanduli jsem do směsi přihodila hlavně proto, že bych dala ruku do ohně, že její vůni milují snad všechny těhotné ženy. A víte proč? Protože nás uklidňuje a zmírňuje úzkostné stavy, a to je přesně to, co v těhotenství a během porodu potřebujeme. Zároveň má desinfekční účinky.

Všechny bylinky, které jsem vybrala do své směsi „Uvolnění porodních cest“, jsou pro miminko neškodné a pro ženu přínosné. Doporučuji je před porodem používat s napářkou 2x až 3x týdně.

Pokud by žena potřebovala během porodu přivolat kontrakce, může k této směsi bylin přidat také skořici.

Určitě je důležité zmínit radu Ingeborg Stadelman, aby napářku nepoužívaly ženy, které mají v oblasti vulvy v těhotenství křečové žíly. Zvažte ji také bedlivě, pokud cítíte přemnožení kvasinek v pochvě.

V tomto případě totiž nelze s jistotou tvrdit, jestli vám pomůže, nebo uškodí. Mně osobně už jednou s kvasinkovou infekcí pomohla, ale obecně se uvádí, že se při ní nedoporučuje.

Další zajímavé informace týkající se bylinné napářky si můžete přečíst na webu www.sebevedomarodina.cz, kde najdete také informace, jak si bylinnou napářku připravit.

VIDEO:  Co je to pánevní dno a jak s ním pracovat

Čarovná moc svatojánských bylin. Třezalka pomáhá při popáleninách i opruzeninách
Bylinky, kterými podpoříte kojení
Jak si zkrátit porod? Zkuste optimalizaci pánevního dna
Témata: Mateřídouška, Těhotenství, Porod, Miminko, Od těhotenství k porodu, Pánevní dno, měsíček, Čest, STEAM, Plodová voda, Zdravé těhotenství, Vytoužené miminko, Hluboké uvolnění, Poranění, Odér, Láskyplná náruč, Drobné poranění, Ukončený týden, Ingeborg Stadelman, Přirozený porod, Přirozený vývoj, Začínající porod, Dobrá volba, Bylinná napářka, Porodní cesta