Maminka.czMateřství

Čas na miminko, na sebe, kamarádky, koníčky - jde to vůbec? Jak si v mateřství nastavit priority?

Hana Langrová 16.  2.  2022
Téměř každá novopečená maminka po porodu hledá rovnováhu ve svém životě a zjišťuje, jak si správně zorganizovat čas, aby nezanedbávala miminko, partnera, domácnost, kamarádky, práci. Pokud zrovna nejste spokojená s tím, jak to aktuálně máte, nesmutněte, nejste v tom sama. Řešíme to skoro všechny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Celý život bojuju s časem. Mám spoustu koníčků, kamarádů a známých, se kterými bych se ráda viděla, knihy, koncerty a filmy, které na mě ještě čekají. Po několika článcích o neplodnosti a nekonečném odkládání mateřství mi došlo, že už jsem po vystudování vysoké a deseti letech práce zralá zplodit s partnerem miminko. Možná nám nahrál koronavirus a to, že se vše zastavilo, ale otěhotněla jsem okamžitě, což by se nestalo, kdybych cestovala po světě, honila koncerty, články, přípravy do školy a studium. 

Čas se zastavil

Díky lockdownu jsem se dokázala naprosto zklidnit a užívat si těhotenství a nic neřešit. Najít totiž v dnešní době partnera, se kterým se shodnete na hodnotách i načasování početí, je poměrně těžké. Proto nezapomínejme o vztah pečovat i po porodu. Potvrzuje to i hypnoterapeut Martin Jan Šverma (ilogopedie.cz).

„Mladé ženy mají problém najít vhodného partnera pro život. Stejně staří muži jim připadají nevyzrálí. Pokud vhodného najdou, nechce zakládat rodinu či počít dítě,“ vysvětluje hypnoterapeut a dodává, že kolem 28. roku věku po dítěti začíná toužit podle svých biologických hodin většina žen.

Po porodu do práce, nebo k přebalovacímu pultu? Tyto ženy se nám svěřily, jaké bylo jejich rozhodnutí! Litují toho?

„Muži by rádi cestovali a užívali si života mimo vztah, s přáteli a v rámci koníčků. Mám mnoho klientek v tomto věku a ani po šestiletém vztahu partnera o rodičovství nepřesvědčí. Je třeba si předem vytvářet krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé plány a ty postupně realizovat. A když už fungující vztah a dítě máte, nepokazit to tím, že si toho nevážíte.“ 

Čím starší, tím méně spí

Když se vrátím k sobě, teď se čtyřměsíční dcerou, která už neprospí většinu dne, stojím pravděpodobně před dalším rozhodnutím. Budu pracující matka na mateřské, která si možná bude později vyčítat, že si neužila své miminko, jež tak rychle vyrostlo? Moje další komplikace je dálkové studium. Vzdělání je pro mě téměř stejně důležité jako láska, zdraví a rodina. A teď, babo, raď!

„V prvním roce života se děti vyvíjejí závratnou rychlostí a mnoho maminek zpětně lituje, že se o některé neopakovatelné momenty nechaly okrást nadměrnou péčí o domácnost, studiem nebo scrollováním sociálních sítí. Případně kombinací všeho uvedeného. Často chceme být ve všem perfektní a zároveň o nic nepřijít,“ popisuje problém psycholožka Lucie Miškóciová (nadechnise.cz).

„Je dobré si uvědomit, že když řekneme něčemu ANO, říkáme tím současně NE něčemu jinému. Neexistují dobré a špatné volby, každá maminka si musí sama zodpovědět otázku, co je pro ni aktuálně prioritou. Někdo je s dítětem doma jen kvůli tomu, že se to má, uvnitř trpí a ještě si to vyčítá. V takovém případě může být seberealizace v práci vysvobozením, odráží se pak na pohodě maminky a zprostředkovaně i na pohodě dítěte,“ dodává psycholožka. 

Nevynechávejte jídlo a spánek

Vidíte se v tom také? Sama teď bilancuji a přemýšlím, co bude dál. Vždycky jsem žila na plné pecky a chci stihnout a skloubit spoustu věcí, ale pak večer padám na ústa, občas mě to dožene a potom nemám energii na nic. Chybí mi chuť k jídlu, v noci nemůžu usnout a zírám do zdi a negativní myšlenky jedou. Když k tomu teď i třikrát nebo čtyřikrát za noc vstávám na kojení, je to vražedná kombinace. A dokonce jsem občas i nepříjemná na partnera! U přátel jsem si také všimla chyb v partnerské komunikaci, to má neblahý dopad i na sexuální život dvojice. 

Bariéru mnohdy tvoří i chytré telefony, což mi potvrdil i Petr Šmolka, oblíbený český psycholog a manželský poradce s téměř padesátiletou praxí.

„Lidé se dnes bojí být off-line. Telefon je náhradní činnost a brání kontaktu mezi partnery. Nemohou se jeden druhému věnovat. Ať už rozhovorem nebo fyzickou blízkostí a sexem. Mnohdy je displej telefonu to poslední, co partneři v posteli před usnutím vidí, a to první, po čem sáhnou, když se probudí.“ 

Teď nebudu chvíli na příjmu, rodím! Na mateřské byla tahle máma pouhé tři dny

Superženy neexistují

Co z toho všeho plyne? Nemůžeme být s miminkem dokonalé superženy, které mají naklizeno, uvařeno a napečeno, a ještě k tomu plnohodnotně pracují. Osobně vidím velkou úsporu času v odinstalování sociálních sítí, které mě dříve těšily. Propagátorka digitální hygieny Karolína Presová (replug.me) potvrzuje, že máme s telefonem poměrně intimní vztah. Spíme s ním, jíme s ním, chodí s námi na toaletu, nosíme jej v kapse, kontrolujeme ho i více než stokrát denně a zabavuje nás každou volnou chvíli.

„Tento fenomén se neděje bez důvodu. Telefony nám ukazují počasí, informace o dopravě, kolik kroků jsme ušli nebo uběhli. Jsou nám dokonce schopny i najít rande a sex, zabavit nás hudbou, videem nebo hrami a spojují nás s rodinou a přáteli. Jsou často únikem, když se cítíme sami nebo nepříjemně,“ vysvětluje Karolína Presová. 

Miminko je parťák

Zkuste to podobně. Vypněte, co akutně nepotřebujete. Sítě, úklid. Svou touhu po dokonalosti. Zkouším to i já. Ale hlavně budu moct být pořád s dcerou, jít na procházku i s mužem a večer si s ním pustit ten skvělý nový film nebo seriál. Budeme si všichni tři společně pouštět vinyly. A víte co, naše holčička hudbu miluje, některé písně ji rozesmějí, jiné uspí. A já prostě chci být u všech jejích pokroků. Když občas ujedu a zase se budu snažit vše stíhat, nebudu se na sebe zlobit, protože takový život prostě někdy je a i ty slepé cesty jsou důležité. Podle většiny psychologů je potřeba si ty dlouhodobé i krátkodobé ztráty odsmutnit. A tak to dělám. A je mi lépe. Přidáte se ke mně? 
 

MARTIN JAN STRÁNSKÝ

neurolog, narodni.cz 

Sociální sítě neurolog Martin Jan Stránský (narodni.cz) přirovnává ke drogám.

„Mozku je jedno, proč se zvedá dopamin, hlavně ať se zvedá. Když jste na Facebooku, v mozku se rozsvítí úplně stejné trasy, jako když berete heroin. Mozek má jednu jedinou dálnici pro slast. U heroinu se rozsvítí vánoční stromek a u sociální sítě jen pár žárovek, ale princip je stejný,“ vysvětluje odborník. 


 

Témata: Porod, Časopis Maminka, Mateřská a rodičovská dovolená, Miminko, Mateřství, Šestinedělí, Kariéra, Mateřská, Zpátky do práce, Pracující matky, Vánoční stromek, studium, Práce na mateřské, Koníčky, Návrat, Prior, Partner, Karolína Presová, Vztah, ANO, Koníček, Peck, Mater, Slast, Priorita