Maminka.czKrása a styl

Čas zimních vůní je tady. Jakou si vybrat?

Jana Knaislová 16.  12.  2014
Zimní vůně mají svá specifika, ale též osobní kouzlo. Nebojte se na zimní měsíce roku sáhnout po těžších vůních.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak jako se v zimě běžně oblékají teplé kabáty, bundy, šály, čepice i rukavice, do hřejivých tónů se zahalují také vůně. Právě ty jsou ideální do chladného období. Zatímco v létě z nich může i rozbolet hlava, v zimě se naopak příjemně rozvinou. Obsahují totiž kombinace výraznějších a sytějších tónů.  

Jarní a letní kolínské či toaletní vody obvykle překypují lehkými svěžími šťavnatými ovocnými a květinovými tóny, v těžších zimních vůních je najdete jen velmi okrajově. Naopak však vynikají výraznějšími a také hřejivějšími ingrediencemi, mezi něž patří hlavně orientální květiny i koření, výrazné dřevité tóny, skořice, pomeranč, oblíbené jsou také sladší smyslné přísady jako je vanilka, exotické ovoce, čokoláda, káva nebo med. Tento často povzbuzující koktejl má příznivý vliv i na vaše pocity a dokáže alespoň částečně zlepšit náladu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na šálu i na vlasy

Zimní vůně bývají koncentrovanější a trvanlivější, nejčastěji jsou proto k dostání v podobě parfemované vody (Edp). Ta má vyšší koncentraci vonných složek než například toaletní voda a tak i déle vydrží. Proto stačí aplikovat menší množství a není ani třeba ji nanášet tak často. Pokud chcete, aby vás oblíbená vůně provázela i venku, naneste ji například na šálu nebo kožešinový límec, dlouho se drží také na oblečení z přírodních materiálů a samozřejmě s ní můžete provonět i čerstvě umyté vlasy.

V zimě jsou oblíbené také tuhé parfémy. Bývají ukryté v malé kulaté krabičce, takže praktické balení můžete mít neustále při sobě. Stačí pak nanést na místa, kde pulzuje krev, jako je zápěstí, loketní jamka, za uši, lehce na spánky…

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jak vybírat voňavou lahvičku

A kdy je nejlepší si novou vůni na zimu pořídit? Spíše dopoledne. V té době je ještě organismus svěží, unavené nejsou ani čichové buňky, takže mají lepší rozeznávací schopnost. Pokud jste právě těhotná, pamatujte na to, že během těhotenství se vám mění nejen chutě, ale můžete také jinak reagovat na vůně – to, co vám dříve vadilo, vám najednou může připadat krásně voňavé a stejně je tomu i naopak.

V parfumerii nanášejte jednotlivé vůně na testovací papírky, a jestliže se vám některá zalíbí víc, zkuste ji přímo na kůži. Je lepší ji posuzovat přímo na sobě, než na někom jiném. Kůže každého člověka má svůj specifický pach a reaguje na konkrétní vůně jinak, takže to, co vám voní na kamarádce, nemusí vůbec sednout vám.

Se zkoušením více vůní najednou to však nepřehánějte, také čichové buňky se unaví. Zkuste tak tři až čtyři a pokud stále nebudete mít vybráno, dejte si pauzu. V kvalitních parfumeriích obvykle najdete lahvičku se zrnky kávy. Přivoňte k nim, čichové buňky se vzpamatují a můžete ve výběru pokračovat.

Vůně vrstvěte

Pokožka bývá v zimě více vysušená a tak je používání tělového mléka nezbytné. Abyste zbytečně na své pokožce nemíchala různé typy vůní, pořiďte si tělové mléko, sprchový gel i třeba deodorant od jedné vůně. Říká se tomu vrstvení vůní a dosáhnete tak maximálního efektu, jak si svou oblíbenou vůni dokonale vychutnat.

Foto: archiv

Témata: Krása a styl, Arles, Jimmy, Versace, Arle, Christina Aguilera, Kompozice, Tělové mléko, Amour, Ylang Ylang, Lush, Chladné období, Čas, Loketní jamka, Replay, Madagaskar, Pryskyřice, Limitovaná edice, Luxusní parfém, Maximální efekt, Exotické ovoce, Jak, Choo