Maminka.czZdraví

Často blinká a nemá stolici? 7 věcí, které vás mohou u miminka překvapit

Jana Syslová 5.  10.  2016
Kolem miminek se děje spousta věcí, nad kterými zkušené mámy mávnou rukou. Pokud ovšem řešíte nějaký problém poprvé, můžete znejistět. Poradíme vám, kdy zůstat v klidu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Neustále blinká

Bát se o zdraví dítěte je přirozené, zvlášť když je pro vás všechno nové. Spoustu věcí si přečtete dopředu, přesto vás může zaskočit situace, s níž nepočítáte. „Nemám v povaze běžet s každým pupínkem k pediatrovi, ale synovo neustálé zvracení mě překvapilo. Nevěřila jsem, že je normální, když se vám dítě poblinká po každém kojení a ještě několikrát mezi jídly. Ale doktor mě uklidňoval, že tohle období jednou přejde. Měl pravdu, po pátém měsíci byl klid,“ říká třicetiletá Blanka, matka půlročního Matěje.

Po jídle si občas ublinkne každé dítě, u kojenců je to zcela běžné. Když se miminko narodí, nemá dovyvinutou záklopku mezi jícnem a žaludkem a žaludeční obsah se tak často neudrží na místě. Během několika měsíců se vše napraví. Zvracení však může mít i jiné příčiny - třeba s dítětem nešetrně manipulujete, v tom případě je třeba být opatrnější. Anebo při jídle polyká vzduch. Zkuste jej krmit v kratších intervalech, aby nepilo hltavě, a při jídle je nechte alespoň dvakrát odříhnout.

Máte strach, aby dítě při blinkání postupně nevyhodilo ze žaludku celou porci? Udělejte pokus: podložte dítě čistou látkovou plenkou a po jídle budete mít přehled, kolik toho vyblinkalo. Pravděpodobně zjistíte, že znečištěná plocha je podobná, jako byste na plenku vylila pár lžic vody. Zbystřete ovšem, pokud dítě zvrací obloukem (objevuje se to u kojenců od 3 měsíců), takové zvracení může být známkou nemoci.

Článek pokračuje na další straně...

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Miminko, Časopis Betynka, Noční spánek, Narození dětí, Rekordman, Nadýmání, Novorozenecké akné, Častý pláč, Vaš, Umělé mléko, Akné, Trojnásobná matka, Suchý vzduch, Nosní sliznice, Mimi, Žaludeční obsah, Čas, Sto, Kožní problém, Věc, Blízký kontakt, Kýchání, Zdraví na Heureka.cz