Čeho se v těhotenství vyvarovat

A je to tady! Právě jste zjistila, že jste těhotná, a brouzdáte internetem, abyste se na následující měsíce pořádně připravila a nic vás nezaskočilo? Pár dobře míněných a odborníky prověřených rad rozhodně nezaškodí.
Čeho se v těhotenství vyvarovat

Hned na začátku je však dobré říct, že každé těhotenství je jiné, každá maminka si svých 40 týdnů prožije jinak, každá bude mít na oněch 280 dní jiné vzpomínky. Žádné rady nejsou univerzální, na někoho platí to a na jiného ono. Neberte tedy všechno, co vám kdo řekne, co si kde přečtete, jako bernou minci. Dejte na své instinkty a samozřejmě na doporučení vašeho lékaře, kterého byste si měla zvolit tak, abyste mu plně důvěřovala. Držíme palce a pro začátek pro vás máme seznam doporučení, čeho se v těhotenství pokud možno vyvarovat:

- Bakterií obsažených v některých potravinách, zejména salmonely či listerie, které mohou vyvolat potrat nebo úmrtí plodu v děloze. Je lépe se vyhnout nepasterizovaným mléčným výrobkům, jako jsou některé sýry, stejně tak pojídání nedostatečně upraveného masa, včetně syrových ryb a syrových nebo zpola uvařených vajec.

- Přímého kontaktu se zvířaty, pochopitelně včetně manipulace s výkaly našich domácích mazlíčků. Při práci na zahradě používejte rukavice. Jsou nemoci, které mohou být přeneseny ze zvířete na člověka a které mohou u těhotné vyvolat poškození dítěte, např. toxoplazmóza.

- Pití alkoholických nápojů, které může vážně ohrozit vývoj plodu. Už starořecký učenec Platon v jednom ze svých spisů uvádí: Bylo-li dítě počato v alkoholovém opojení, objeví se u něj slabomyslnost a neposlušnost a bývá často nemocné. Pravidelné a vydatné pití alkoholu je pro plod bezpochyby škodlivé, ale příležitostná sklenka v době početí nebo v časném stadiu těhotenství by se na zdraví dítěte projevit neměla. Pokud však žena zjistí, že otěhotněla, měla by se alkoholu raději zcela vyhnout, i když někteří gynekologové tvrdí, že občasná malá sklenka vína nezaškodí.

- Kouření cigaret, protože zbavuje plod kyslíku! Cigaretový kouř a v něm obsažené škodlivé látky přecházejí do krve těhotné ženy i plodu a mají škodlivé účinky na vývoj dítěte. Děti matek kuřaček se častěji rodí předčasně a mívají nízkou porodní hmotnost. Kouření rovněž zvyšuje nebezpečí potratu, porodu mrtvého plodu nebo smrti novorozence. Čím více kouříte, tím více své dítě ohrožujete. Jestliže se skutečně nedokážete ovládnout, snižte alespoň počet cigaret či přejděte na značku o nízkém obsahu dehtových sloučenin. Některé kuřačky přestávají v těhotenství kouřit. Těhotenské ‚přeladění' organismu může samo způsobit ztrátu chuti na nikotin, někdy dokonce vyvolává až odpor vůči cigaretovému kouři. Zvláštní situací, která ale také plodu neprospívá, je tzv. pasivní kouření neboli vdechování škodlivin nekuřákem v prostředí, v němž někdo právě kouří. Poslední výzkumy prokazují, že silné kouření ovlivňuje organismus kuřáka více, než se původně myslelo. V našem organismu existují tzv. nikotinové receptory a ty mohou být ještě mnoho měsíců po ukončení kouření ovlivněny. Proto ani náhlé ukončení kouření, třeba v době, kdy žena zjistí, že je těhotná, ještě neznamená úplné očištění těla od nikotinu.

- Užívání léků, které vždy konzultujte s lékařem. Mnohé z léků bývají pro dítě škodlivé, zvláště když jsou užívány v prvních třech měsících těhotenství, kdy se u dítěte vyvíjejí jeho orgány. I v graviditě se však mohou objevit běžné choroby jako angína, chřipka atd., kdy je třeba léky nasadit. Vždy je tedy třeba poradit se s lékařem, který rozhodne, jaký lék je v daném případě nejvhodnější a zda jej lze použít bez nebezpečí pro dítě. Může nastat situace, kdy žena ještě neví o svém těhotenství, tudíž o něm nemůže vědět ani lékař, a je předepsán lék, který by mohl zdravotní stav plodu ohrozit. V takovém případě je třeba také neprodleně uvědomit lékaře.

- Infekčních nemocí, tedy příušnic, zarděnek nebo planých neštovic, které jsou pro zárodek a plod zejména na začátku těhotenství velkým nebezpečím. Snažte se vyhnout místům, kde se vyskytují.

- Rentgenovému záření, protože je velmi nebezpečné, a v počátečním období gravidity se proto radiodiagnostická vyšetření nemají u těhotné ženy provádět. Pokud je však vyšetření rentgenem nezbytné, pak je nutné informovat o těhotenství radiologa, aby použil nejnižší možnou dávku záření. Rentgenové záření může negativně ovlivnit vývoj plodu a jeho orgánů.

Nebojte se svého gynekologa na cokoli v průběhu těhotenství zeptat. Je lepší ho na jakýkoli problém upozornit co nejdříve s ohledem na zdraví vaše i vašeho dítěte a najít včas možná řešení. Nejdůležitější totiž je, abyste po celou dobu těhotenství byla v klidu, pohodě a spokojená. Pak bude spokojené i vaše miminko.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články