Maminka.czTěhotenství

Čekám dítě a mám depresi. Jsem divná?

M. Jarousková 18.  1.  2013
Čekám dítě a mám depresi. Jsem divná?
Je obecně vžitým mýtem, že gravidita je lékem na všechny smutky, a být šťastná se považuje za naprostou povinnost nastávající matky. Možná by tomu tak bylo v ideálním světě. Realita je jiná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ivana byla konečně těhotná. S bývalým manželem (s kriminální minulostí), s nímž se rozvedla kvůli (jeho) opakovaným nevěrám, se o těhotenství snažili déle než dva roky i za pomoci několika center asistované reprodukce. Se současným přítelem otěhotněla téměř okamžitě. „On už se těch černých kšeftů zbavil,“ vyprávěla kamarádkám dvaatřicetiletá Ivana (s ukončeným středoškolským vzděláním) a zapálila si ten den už asi dvacátou cigaretu. „No, a ty daňové úniky mu neprokázali,“ hájila svého přítele. Ani za milion (který by se opravdu hodil) by nepřiznala, že se v noci budí a má problém usnout, že jí dělá potíže se v práci soustředit a velmi často do sebe není schopna dostat ani kousek banánu…

Co nás všechno semele

Najít správného partnera a pod tlakem biologických hodin otěhotnět, obstát v profesi a neztratit dobré zaměstnání, ekonomická nejistota budoucí rodiny, chybějící zázemí – to je realita mnoha českých žen. K tomu přistupují hormonální vlivy v těhotenství, které si s psychikou pohrávají, stávající onemocnění před graviditou, škodlivé návyky či nedostatečná výživa (ať už v důsledku přemrštěné touhy po štíhlé linii, nebo jen z „nedbalosti“). To všechno má do představy o „šťastném“ těhotenství hodně daleko a velmi blízko ke spouštěcímu faktoru skutečné deprese. Podle světových statistik jí trpí v graviditě 14–23 % žen.

Zhruba u poloviny se klinická deprese objevila už před těhotenstvím, u mnoha se první ataka vyskytne právě v průběhu gravidity. Je prokázáno, že depresivní ženy nebývají schopné vést „zdravý životní styl“, častěji se uchylují k návykovým látkám (tabák, alkohol, samoléčba některými léky), mají horší výživu a trpí nedostatkem spánku. To jsou stavy, které mohou vést ke zvýšenému riziku narušeného vývoje plodu, k porodu novorozence s nízkou porodní hmotností, k předčasnému porodu (se všemi negativními důsledky) a dalšímu ohrožení dítěte. Poškození se nemusí ukázat ihned po narození, ale mohou způsobit zranitelnost centrální nervové soustavy a v průběhu života se projevit jako poruchy osobnosti, návyková onemocnění, zhoršená schopnost soustředění, školní neprospěch, v dospělosti jako psychopatologické chování a mnoho dalších (nejen) psychiatrických diagnóz.

Tak jako se léčí v těhotenství cukrovka, vysoký krevní tlak, onemocnění štítné žlázy, tak stejně je nutné léčit i depresi. Optimální by bylo, kdyby budoucí maminka nebrala žádné léky, ale nežijeme v ideálním světě a deprese jsou jeho součástí. Vždy při výskytu jejích známek je nutné vyhledat odbornou pomoc. Pak záleží na psychiatrovi, jakou metodu léčby zvolí. Může pomoci psychoterapie, někdy je nutné užívat antidepresiva. Jsou mezi nimi taková, o nichž je známo, že nepředstavují pro plod ohrožení. Samotná neléčená deprese je závažnější rizikový faktor.

Co je deprese

Deprese je onemocnění, které má podklad ve strukturálních změnách mozku a porušeném metabolismu serotoninu, dopaminu a noradrenalinu – tzv. neurotransmiterů. Antidepresiva nemaskují špatnou náladu, ale léčí vyvolávající příčinu, usnadňují nástup účinku psychoterapie (i v těhotenství).

Hlavní poznávací znaky

  1. depresivní (nebo výrazně zhoršená) nálada skoro celý den a téměř denně po dobu tří týdnů, nebo prudce a výrazně snížený zájem nebo absence radosti z většiny činností se stejně častým výskytem
  1. snížená či zvýšená chuť k jídlu
  1. nadměrný spánek nebo obtíže se spánkem (typicky časné ranní probouzení bez opětovného usnutí)
  1. ztráta energie nebo nezvykle silná únava
  1. snížená schopnost koncentrace nebo myšlení, popřípadě obtížné rozhodování
  1. pocit zbytečnosti nebo přílišné či nepřiměřené viny
  1. pokusy, konkrétní plánování nebo úvahy o sebevraždě, popřípadě opakované myšlenky na smrt

Každý smutek nebo zloba není nemoc Vztek, rozladění, pokles nálady jsou v těhotenství normálními pocity. Většinou jde o přechodný stav, který do druhého dne „vyšumí“, nebo reakci na určitou situaci. Pokud jsou příčinou rodinné neshody trvalejšího rázu, je gravidita opravdu nejvyšším časem, kdy je řešit, třeba s pomocí odborníků v partnerské/ manželské poradně nebo u odborníků zabývajících se řešením domácího násilí (Bílý kruh bezpečí a podobně).

Proti smutku

Deprese je choroba, kterou je vždy nutné léčit. Cítí-li se budoucí maminka „jenom“ smutná, bez elánu a radosti po několik málo dní, ale přesto se na miminko těší, může jí pomoci:

  1. Hodně světla (večer rozsvítit všechny žárovky nebo si pořídit speciální lampu) – naopak na noc úplně zatemnit, jen tak přijde kvalitní hluboký spánek.
  1. Potraviny, které obsahují dostatek vitaminů skupiny B, kyseliny listové, hořčíku (banány, tmavá čokoláda, ořechy, listové saláty, zelenina vůbec).
  1. Nepít víc než jeden šálek kávy denně. Alkohol je naprosté tabu! Nepijte ani na radost, tak to nefunguje!
  1. Vyhýbat se přemíře sladkostí (krátkodobě zvednou náladu, ale po poklesu hladiny cukru v krvi se „životní energie“ opět vytratí).
  1. Totéž platí o sladkých limonádách a nápojích s obsahem kofeinu. Nepomohou.
  1. Pozor na některé bylinky (třezalka, šalvěj, petržel a další), s jejich dávkováním velmi opatrně. Mnoho z nich obsahuje látky, jejichž účinky na plod nejsou prozkoumané.

Bylinné čaje raději nikoli.

  1. Věnovat se co nejintenzivněji tomu, co ji baví.
  1. Přiměřený pohyb i v těhotenství vyrobí dost endorfinů pro duševní pohodu.
  1. Řídit se heslem: Co nemusíš udělat dnes, odlož na pozítří.
  1. Střídat práci, zábavu a odpočinek.
  1. Uvědomit si, že recept na šťastné a ničím nerušené těhotenství v pohodě prostě neexistuje. Zkuste se s tím smířit. Nikdy nebudete dokonalá, buďte radši zdravá.
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Div, Nedostatečná výživa, Třezalka, První atak, NORADRENALIN, Pomoc odborníků, Děti, Přechodný stav, Dobré zaměstnání, Tmavá čokoláda, Hormonální vliv, Přiměřený pohyb, Psychopat, Naprosté tabu, Ideální svět, Dopamin, Hluboký spánek