Maminka.czVaše příběhy

Čekám miminko. Chlapečka. Jenže já toužila po holčičce!

Zuzka Zuzka 2.  2.  2018
Na svoje vytoužené miminko jsem čekala už doslova jako na zázrak. A když konečně přišel, po pár týdnech čisté euforie jsem se dočkala jednoho zklamání. Asi mě mnoho matek odsoudí, ale já si přála holčičku – a čekám chlapečka. Pořád mě to trápí a sama sebe tím štvu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je mi 39 let, čekám první dítě a vzhledem k mému věku je jasné, že další už nejspíš nepřijde. I proto, že miminko se mi nenarodí takhle pozdě proto, že bych dřív nechtěla. Ale proto, že jsem předtím několikrát potratila a vždy i dlouho trvalo, než se mi podařilo otěhotnět.

Když to sečtu, o dítě jsme se s manželem snažili vlastně skoro deset let! Hodně kamarádek mi vyjadřuje obdiv, že jsem to po těch letech a tolika pokusech ještě nevzdala. Co na to říct? Přece se nevzdáte toho, co nejvíc chcete, dokud je šance, že to jednou vyjde.

Teď už jsem v osmém měsíci a pevně věřím, že vše dobře dopadne. V bříšku je podle všeho zdravé, spokojené miminko – a je to kluk.

Dojemnější už to být nemůže! Než dala syna k adopci, natočila mu srdceryvný vzkaz

Chtěla jsem holčičku

Asi by se dalo čekat, že když je to ten vytoužený skoro zázrak, bude mi úplně jedno, jakého pohlaví moje miminko je. Bohužel to tak není a nepodařilo se mi to zatím překonat.

Odjakživa jsem toužila po holčičce, už v dobách, kdy bylo nějaké miminko jen mlhavou představou v daleké budoucnosti. Když jsem se vdala a začali jsme se o dítě snažit, měla jsem v hlavě jasnou představu malé roztomilé holčičky, kterou si od prvních dnů budu „čančat“ a parádit.

A protože mám bohatou fantazii, viděla jsem ještě dál. Jak hraje na piano, chodí na balet, na výtvarku, možná i jezdí na koni. Jak spolu vybíráme šaty do tanečních, na maturitní ples – a dokonce i svatební. Ano, až takhle daleko moje představy šly, když jsem přemýšlela o svém děťátku.

Možná je to tím, že už nemám rodiče, jsem jedináček a můj manžel má dva bráchy. Mám samozřejmě kamarádky, ale v rámci rodiny mi chybí nějaký důvěrný ženský prvek.

Samozřejmě je tu tchyně – a je to skvělá tchyně. Ale není to moje kamarádka, moje krev. Navíc tu samozřejmě asi nebude stejně dlouho jako já. A s kým si budu blízká, až mi bude jako dnes jí?

Čekáte miminko? Oznámit to můžete vtipně a s nápadem. Třeba takto...

S klukem jsem se zatím nevyrovnala

Když mi moje doktorka řekla, že čekám chlapečka, v první chvíli jsem tomu ani nevěřila. To přece není možné, já můžu mít jedině holčičku! Asi jsem to řekla i nahlas, protože se zasmála. Mně moc do smíchu nebylo. Mám zkrátka hlavu nastavenou na holčičku a s tím, že moje jasně narýsovaná představa vzala mávnutím jednoho ultrazvuku za své, jsem se doteď nějak nesrovnala.

Manžel mě za moje pocity – ano, mnohokrát jsem to i obrečela – pěkně peskuje. A samozřejmě oprávněně. Prý že je to povrchní, sobecké, bezohledné, jak k tomu ten prcek v břiše přijde. Má pravdu, já to vím! O to hůř mi je, že jsem se se stavem věcí doteď nedovedla srovnat.

Hledala jsem i na internetu, jestli se někdo s podobnými pocity setkal, a není to zřejmě zas tak ojedinělá věc, pouto matky a dcery je zkrátka silné a ženám, které ho nepoznají, to možná chybí. Jen se o tom většina z nich stydí mluvit.

Přemýšlela jsem dokonce o tom, že si zajdu promluvit s nějakým psychologem, ačkoli na tohle vůbec nejsem typ. Pak jsem ale usoudila, že na to je snad ještě času dost. A upnula se na myšlenku, že až se mi miminko narodí a vezmu ho poprvé do náruče, všechny tyhle pocity mě rázem opustí a zaplaví mě jen láska, která bude bezvýhradná a absolutní.

Pevně v to doufám. Všechny holčičkovské oblečky jsem uložila v krabici do sklepa (ano, nakoupila jsem je v době, kdy jsem ještě netušila, co čekám) a poctivě nakupuju modré svetříky a dupačky. Víc v tuhle chvíli asi udělat nedokážu. Zdena, 39 let

Co byste Zdeně poradili?

VIDEO: Novorozená holčička po porodu líbá svou matku

Odhalte tajemství dřív než ultrazvuk: Holčička, nebo chlapeček?
To je ale srdíčko! Podívejte se na chlapečka se srdíčkem na čele
Tříletý chlapeček smí jíst jen bonbony
Témata: Miminko, Vaše příběhy, Chlapec, Doktorka, Jasná představa, Podobný pocit, Holčička, JEN, Představa, Chlapeček, První chvíle, Tříletý chlapec, První dítě, Zázrak, Maturitní ples, První den, Kamarádka, Vytoužené miminko, Osmý měsíc, Tříletý chlapeček, Matka, Spokojené miminko, Mlha, Bohatá fantazie, Manžel