Maminka.czTěhotenství

Čekáš dvojčata? To nechce slyšet žádná těhotná! Raději říkejte tohle

Simona Procházková 15.  1.  2020
Těhotenství je extrémně náročné období nejen po fyzické, ale rovněž po psychické stránce. Nastávající maminka je křehká a snadno zranitelná duše, dobře proto rozmýšlejte, než vypustíte na její adresu jakoukoli dobře míněnou radu, otázku nebo připomínku. Už žádné poznámky o kilech, pupínkách nebo oteklých kotnících, děsivých porodech ani křečových žilách, prosí mámy!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když jsem byla těhotná, zbožňovala jsem na sobě úplně všechno. Ano, dokonce i ranní nevolnosti a mastné vlasy. Nikdy jsem se totiž necítila krásnější a víc sexy, než s rostoucím bříškem. Při prvním těhotenství pro mě sice bylo ze začátku trochu těžké přijmout všechny změny i strachy, které s jiným stavem prostě přicházejí. Jenže jak jsem postupně rostla a sledovala ten vzdouvající se hrbolek, připadala jsem si čím dál krásnější. A stejně to viděl i manžel.

Tento můj pocit ale čas od času dokázali spolehlivě nabourat někteří, slušně řečeno, netaktní lidé v mém okolí. Díky jejich poznámkám, týkajících se velikosti mého břicha, zadku nebo oteklých lýtek šlo občas veškeré sebevědomí k bodu mrazu. Měla jsem pocit, že doslova každý, i náhodný kolemjdoucí, se cítí být v právu nějakým způsobem okomentovat nebo zhodnotit, jak vypadám.

Ty máš ale balony! 7 věcí, které neříkejte kojící matce

Překvapilo mě to, jako by těhotenství bylo tou nejlákavější atrakcí na světě! „Teda, ty jsi už velká, jsi si jistá, že to nebudou dvojčata?“ případně „To bude určitě holka, ty berou prý mámám krásu…,“ to byly nejčastější komentáře, které jsem byla nucena vydržet. Dotyčné ani nenapadlo, jak neurvale se chovají a že naprosto ničí moji vnitřní harmonii a kazí všechno nádherné a jedinečné, co jsem prožívala,“ vzpomíná Radka (40), maminka Patrika (7) a Terezky (4).

12 změn v těle těhotné: Výraznější znaménka, širší boky, neustálé cesty na WC

Hlavně s vtipem a bez hloupých dotazů!

Takt a ohleduplnost, tyto vlastnosti se občas někam vytratí, shodují se i další maminky, které mají, bohužel, podobnou zkušenost, kvůli které jim těšení na vytouženého drobečka někdy poněkud zhořklo. „Každá těhotná žena je přeci nádherná. Nosí uvnitř v sobě lásku a nový život, který díky lásce vznikl a přijde na svět. Zároveň je ale šťastná maminka „v očekávání“ hodně zranitelná, leckdy emočně trochu labilní a na svůj stav extrémně citlivá. Respektujme to. Pokud narazíte na těhotnou a budete cítit nutkání cokoli poznamenat nebo okomentovat její stav nebo velikost, pokuste se prosím dobře promyslet, co vypustíte z pusy. Nezraňujte, pozor na ironické poznámky nebo doporučení ohledně zdravé výživy,“ říká Soňa (36), maminka pětileté Natálky. Jak tedy na to? Ideálně s humorem a nadhledem! Řekněte prostě něco vtipného a hezkého, potěšte, podpořte, vysekněte poklonu, rozveselte a rozesmějte! Třeba takhle!

*Těhotenství ti vyloženě svědčí, vypadáš tak odpočatě! (i přesto, že dobře víte, jak namáhavé, vyčerpávající a náročné je odnosit miminko se vším všudy)

*Máš fantasticky lesklé a husté vlasy a dokonale vyhlazenou pleť, jak to děláš? Asi bych si taky měla pořídit dítě! (ano, těhotenské hormony umí dělat i skvělé věci, nejsou zodpovědné jen za únavu a zvracení, a to potřebuje slyšet každá nastávající maminka)

*Teda, doufám, že až budu těhotná, budu vypadat aspoň z poloviny tak úžasně, jako ty. Jsi jako maminka z reklamy! (podobná věta má až zázračnou moc, dodá potřebnou sebedůvěru a optimismus. Obzvláště v posledním trimestru nebo ve dnech, kdy už toho má dotyčná až nad hlavu.)

Nejen obří pupík! Co ještě na těle v těhotenství pořádně nabobtná?

*Líbí se mi tvůj styl, umíš to bříško krásně nosit! (ani během očekávání narození potomka není přece třeba rezignovat na módní trendy, a tak je fajn dodat kuráž a sebevědomí. Není jediný důvod k tomu zahalovat se do neforemných kousků a volných košil, naopak, trendem je hrdě ukazovat pupík světu!)

*Ty jenom záříš, jako sluníčko! Je vidět na deset kilometrů, jak moc jsi šťastná! (nikdo přesně neví, proč to tak bývá, jedno je ale jisté: Maminky v požehnaném stavu poznáte podle specifické záře, která tryská z jejich nitra a je všude kolem nich. Navzdory nevolnostem, nevyspání, neúnosnému pocení i migrénám!)

*Jsi snad ještě krásnější než dřív! (prostý ale nadčasový kompliment! Mateřství dodává ženám „šťávu“, šíří kolem sebe specifickou energii a navíc, každá ráda slyší, že je krásná. A těhotné podobné ujištění potřebují víc než kdy jindy!)

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka
Témata: Těhotenství, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Dvojča, nutkání, Námaha, Maminka, Optimismus, Náročné období, Máma, Míněná rada, Poznámka, Natalky, Psychická stránka, Křečová žíla, Dvojče, Hrbolek