Maminka.czPartneři soutěže Maminky roku

Čekáte miminko? Nezapomínejte na pravidelný pitný režim

Reklama 29.  5.  2023
Bezproblémové těhotenství je přáním každé nastávající maminky. Často je ale potřeba mu pomoci třeba pravidelným doplňováním tekutin. Ty zmírní těhotenské nevolnosti a podpoří správný vývoj plodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když celý život slýcháme o tom, jak je důležité pít nealkoholické nápoje, často se pitnému režimu věnujeme až v těhotenství. Potvrzuje to i průzkum1) AquaLife Institutu. Podle něj až 38 % současných a budoucích maminek považovalo svůj pitný režim před otěhotněním za zcela nebo částečně nedostatečný. Pokud by ho mohly změnit, pily by větší množství tekutin. Během těhotenství pitný režim změnilo k lepšímu 63 % maminek. V době těhotenství vypily průměrně 2,3 litru nealkoholických nápojů denně, což je o 200 mililitrů více než před otěhotněním.

Kolik tekutin je tak akorát?

V průběhu těhotenství je ideální vypít alespoň 1,5 litru čisté neochucené vody denně v závislosti na tělesné hmotnosti. S postupujícím těhotenstvím tedy ještě více. Větší množství tekutin tělo vyžaduje i při větší fyzické aktivitě a teplotě. Celkově se může budoucí maminka dostat i na více než tři litry tekutin denně. Doporučují se také bylinkové čaje, jako je meduňka, máta, heřmánek nebo lipový květ.

Klepněte pro větší obrázek

Jaké nápoje jsou pro nastávající maminku nejlepší?

Nutriční specialisté doporučují vedle kohoutkové vody pít také přírodní pramenité, kojenecké nebo minerální vody bez obsahu přidaných látek. Vhodné jsou i slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l a v období těhotenské nevolnosti raději neperlivé.

V prvním trimestru, kdy trpí spousta žen nevolnostmi nebo nechutenstvím, jsou vhodné ovocné čaje bez cukru nebo voda ochucenou ovocem či mátou. Pokud trpíte překyselením žaludku a zvracením, vyzkoušejte bylinné čaje vhodné pro těhotné ženy, hodně naředěný nekyselý džus (broskve, meruňky, multivitamin, hruška apod.) nebo vodu s trochou kvalitního ovocného sirupu.

Dítě je na světě? Nezapomínejte na svůj pitný režim ani nyní!

Pravidelný pitný režim je obzvláště důležitý rovněž v době kojení. Bolesti hlavy a silná únava mohou maminky zasáhnout i v průběhu kojení. Dostatečná hydratace navíc podporuje snazší hubnutí poporodních kil. Přestože je hydratace zásadní, maminky by měly pamatovat i na to, že v případě tvorby mateřského mléka hraje nejdůležitější roli celková pohoda.


1) Průzkum iniciovaný AquaLife Institutem mapoval postoje a návyky současných a nastávajících maminek k pitnému režimu. Výzkum se zabýval tím, jak vypadal pitný režim maminek, současných i budoucích, v době před otěhotněním, v průběhu těhotenství a po porodu a jaký vliv na jejich pitný režim mělo či bude mít případné kojení. Sběr dat probíhal formou online dotazování prostřednictvím panelu respondentů společnosti Médea Research. Průzkum proběhl v červenci 2020, zúčastnilo se ho 110 těhotných žen a maminek dětí do 3 let.

AquaLife Institute (www.aqualifeinstitute.cz) je organizace, která sdružuje přední odborníky a vědce zabývající se hydratací organizmu, výživou a zdravým životním stylem, ale i vodou jako přírodním zdrojem. Sleduje aktuální problémy a potřeby české společnosti v oblasti výživy a zdraví s důrazem na pitný režim a poskytuje informace s cílem zlepšit pitný režim a kvalitu života široké veřejnosti. AquaLife Institute také podporuje vědu a výzkum týkající se pitného režimu a vlivu příjmu tekutin na zdraví.

Témata: Prezentace klienta, Reklama