Maminka.czNeplodnost a IVF

Nemůžete otěhotnět? Na vině může být i celiakie, tedy nesnášenlivost lepku

redakce kog 6.  6.  2018
Věděli jste, že příčinou neplodnosti může být i celiakie, tedy nesnášenlivost lepku? Na celém světě trpí neplodností až 610 tisíc žen s celiakií. V České republice je přibližně u třech procent neplodných žen zároveň tato nemoc diagnostikována.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Celiakie jde často ruku v ruce s řadou dalších postižení.  Jedním z nich je i neplodnost. „Případné onemocnění celiakií by rozhodně neměly podceňovat ženy, které se z neobjasněných důvodů neúměrně dlouhou dobu marně pokouší o miminko. To může být způsobeno právě tím, že chronické zánětlivé onemocnění střeva u ženy narušuje fungující imunitu, která je při oplození vajíčka nesmírně důležitá. Při nemožnosti početí nebo v případě opakovaných potratů je pacientce proveden základní screeningový test pro diagnostiku celiakie,“ vysvětluje MUDr. Jiří Novák z imunologické laboratoře Centra lékařské genetiky a reprodukční medicíny Gennet.

Celiakie: Celoživotní nemoc, které nelze předejít. Naučte své dítě, jak žít bez lepku

Vyšší riziko spontánního potratu

Podle amerických studií se u žen trpících celiakií také vyskytuje až čtyřikrát vyšší riziko spontánního potratu než u zdravých žen. K podobným závěrům došli též italští odborníci. Jejich výzkumy ukázaly, že celiakie je rizikovým faktorem nejen vyššího výskytu spontánních potratů, ale i nízké porodní hmotnosti novorozence či kratšího období kojení.

Vztah celiakie a neplodnosti potvrzují rovněž finští lékaři. Podle nich tvoří ženy s celiakií 4 % ze všech pacientek, které mají problémy s otěhotněním. Takové pacientky musí striktně dodržovat dietní režim, jinak jim hrozí výrazně kratší období plodnosti a dřívější nástup menopauzy.

CO JE TO CELIAKIE?

Celiakií neboli trvalou přecitlivělostí na lepek (bílkoviny obsažené v obilných moukách, jakými jsou pšenice, žito, ječmen či oves) trpí v České republice odhadem 1–2 % obyvatel. Klasická forma celiakie je pouze u 10 –20 procent nemocných. Zbylý počet pacientů o své nemoci vůbec neví.

Mezi hlavní příznaky celiakie patří průjmy a projevy malabsorpce (vstřebávání). Tyto problémy se ale automaticky nemusí vyskytovat u všech nemocných. Dokonce celá pětina postižených celiakií neudává žádné zažívací potíže.

Dalšími příznaky celiakie jsou chudokrevnost, poruchy kostního metabolismu, poškození zubní skloviny, výskyt aftů, vypadávání vlasů, narušení koordinace pohybu. Celiakii mohou doprovázet také poruchy funkce štítné žlázy, migrény, deprese a v neposlední řadě také neplodnost.

ČTĚTE TAKÉ: Jak rozeznat celiakii od alergie na lepek?

Celiakie ovlivňuje také plodnost mužů

Další výzkumy naznačují, že i muži, kteří trpí zatím nediagnostikovanou celiakií, se s neplodností potýkají častěji než ostatní. Konkrétním problémem u těchto mužů bývá vyšší přítomnost netypických spermií spolu s nevyrovnanou hladinou hormonů. Jedna ze studií uvádí, že skoro 20 % sezdaných celiaků trpí neplodností kvůli změněné morfologii nebo zhoršené pohyblivosti spermií.  

„V posledních pěti letech se v případě léčby neplodnosti stále více uplatňuje reprodukční imunologie. Právě vyšetření imunologického panelu může postižení celiakií odhalit u mužů i žen, kteří dosud neměli žádné zdravotní potíže,“ popisuje MUDr. Jiří Novák.

Kdy mají páry začít řešit problémy s početím? 

Dietní režim je nutností

Ať už žena trpí samotnou celiakií nebo má potíže s plodností, základem je návštěva odborného lékaře a nekompromisní dodržování dietního režimu. „Pokud má pacientka problémy s otěhotním a zároveň ví, že má celiakii, je tu velká šance na úspěšnou léčbu neplodnosti. Podmínkou však je striktní dodržování bezlepkové diety, která dokáže snížit rizika neplodnosti až na úroveň zdravých žen,“ dodává Novák.

Dietní opatření upraví rovnováhu imunitního systému, odstraní se příčina zánětu a ženě pak většinou nic nebrání v otěhotnění. V případě, že by žena příznaky celiakie ignorovala, nejen, že bude trpět příznaky, ale zvyšuje si problémy s plodností a potenciál k početí je snížen,“ uzavírá lékař. 

Když druhé dítě stále nepřichází. Sekundární neplodnost je čím dál častější
Stažená pánev je nejčastější překážkou otěhotnění. Zkuste cvičení na její uvolnění
Témata: Zdraví, Těhotenství, Alergie, Neplodnost a IVF, Spontánní potrat, Dietní režim, Lepek, Ječmen, Celiakie, GENNET, Neposlední řada, Celý svět, Zdravá žena, Česká republika, Postižení, Bezlepková dieta, Žena, Krátké období, Dietní opatření, Příznaky, Zažívací potíž, Opakovaný potrat, Pacientka, Ted, Žito, Zdraví na Heureka.cz