Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Čemu se rozhodně vyhnout v počátku těhotenství? A proč?

Martina Machová 8.  8.  2019
Těhotenství s sebou nese i řadu omezení. Neděste se, není to tak hrozné. Ale jsou jisté věci, kterým byste se měla vyhnout a raději si je odpustit, zvláště v prvním trimestru. Některé jsou notoricky známé, jiné méně, třeba šalvějový čaj…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství sice není nemoc, ale bezesporu je to skutečně jiný a pro tělo úplně „nový“ stav. V organismu se odehrává řada změn, hormonálních, imunologických i úplně obyčejně fyzických – kupříkladu taková změna těžiště umí nejednu maminku velmi zaskočit! Sice není potřeba se ke svému tělu chovat jako k nemocnému a oslabenému, avšak jiný přístup k „jinému stavu“ je na místě.

A to zvláště v prvních třech měsících těhotenství, kdy se budoucímu děťátku zakládají důležité orgány. A tak je vhodné vědět, kterým věcem je na místě se během těhotenství vyhýbat a proč. Některé z nich jsou sice už notoricky známé, jiné je vhodné si připomenout a o dalších možná nemáte tušení…

Příliš kávy či čaje v těhotenství: Co hrozí miminku? Vědci mají jasno!

8 věcí, kterým se opravdu vyhnout v počátku těhotenství

  • Kouření, alkohol a drogy jsou známou trojicí, která se s těhotenstvím příliš nepřátelí. Škodlivé látky bohužel přecházejí nejen do krve matky, ale přes placentu i do krevního řečiště plodu. Ten pak mohou zvláště při pravidelném a hojném užívání značně negativně ovlivnit. Děti kuřaček i dam holdujících nadměrně alkoholu, ale i jiným návykovým látkám se velmi často rodí předčasně či s nízkou porodní hmotností, a jsou tak mnohem křehčí a zranitelnější – a to ještě v tom lepším případě!
     
  • Infekční nemoci jako jsou neštovice, příušnice a zarděnky mohou být pro plod velmi nebezpečné. Je tedy víc než vhodné se jim zejména v prvním trimestru těhotenství velmi důsledně vyhýbat!
     
  • Domácí mazlíčci sice sami o sobě nepředstavují žádné závažné ohrožení, avšak jejich výkaly, zvláště kočičí, v sobě mohou skrývat neviditelné nebezpečí – zárodky toxoplazmózy. Ta je sice onemocněním léčitelným, avšak pro plod představuje velmi závažné riziko, může jej vážně poškodit anebo dokonce způsobit potrat.
Toxoplazmóza a těhotenství: Jsou obavy na místě?
  • Syrové a polosyrové maso (i rybí), mléko (nepasterizované) i nedovařená vejce mohou být zdrojem celé řady pro plod nebezpečných onemocnění. Syrové maso je potencionálním zdrojem nejen zmiňované toxoplazmózy, ale například i salmonelózy a listeriózy. Úplně ideální není ani konzumace vnitřností a plísňových sýrů ve velkém množství.
     
  • Nadbytek vitamínu A může vést k vrozeným vadám miminka, je tedy vhodné se jeho samostatnému podávání úplně vyhnout!
     
  • Rentgen je během těhotenství poněkud kontroversní diagnostická metoda, a to i přestože se při vyšetření rentgenem používají malé dávky záření. Nicméně opatrnost je rozhodně na místě. Pokud to bude možné, je vhodné vyšetření odložit. V případě absolutní nutnosti vyšetření „zabezpečuje“ zdravotník bříško speciální (olověnou) ochrannou zástěrou.
     
  • Některé léky jsou pro těhotné tabu, některé se mohou užívat po konzultaci a pod dohledem lékaře. Obecně platí, že pokud lze problém řešit zevně, je vhodnější upřednostnit zevní léčbu před užíváním léků. Z nejčastěji používaných léků je poněkud kontroverzní ibalgin, ten se nesmí užívat na konci třetího trimestru, pozor také na volně prodejné přípravky na kašel obsahující pseudoefedrin (Coldrex, Modafen apod.).
     
  • Některé byliny jsou v těhotenství přísně  kontraindikovány, z těch frekventovanějších mezi ně patří zejména šalvěj, pelyněk a petržel.
Usínání u televize i vysoké podpatky. Co vše může v těhotenství ublížit?
Témata: Těhotenství, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Drogy, Lék, Výkal, Plod, Salmo, HMO, Ibalgin, Vnitřnost, Modafen, Jistá věc, Trimestr, Nadbytek, Vyšetření, Rentgen, Coldrex