Maminka.czRozhovor

Červená propiska nadchla Instagram pro diktáty. Schválně, píše se ližiny, nebo lyžiny?

Radka Wallerová 25.  2.  2021
Tenhle lnstagramový profil se zaměřil na český jazyk a pravopis. A byla to trefa, jak dokládá skoro osmdesát tisíc sledujících. Dejte si rozhovor se Sabinou a Karlou, autorkami Červené propisky. Mimochodem, k Instagramu nedávno přidaly knihu a podcasty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Kapitola 1

Červená propiska má velký úspěch i mezi maminkami na mateřské dovolené, které si ji oblíbily díky pravidelným instagramovým diktátům a osvětě češtiny na sítích. Zároveň jim je blízké téma mateřství, Karla má dvouletého syna a Sabina je těhotná.

Obě se mimo jiné věnují pedagogice Montessori, Karla ji studuje na vysoké škole, Sabina v tomto stylu učila půl roku v Norsku.

Přiznám se, že ačkoli sociální sítě docela hodně sleduju, živím se psaním a čeština mě baví, vás jsem neznala, přitom je to výborné. Jaká je vaše cílovka, kdo vás sleduje? Od koho vám chodí nejvíce ohlasů?

Karla: U nás je to celkem rozličné. Sledují nás jak studenti, tak i pracující, firmy a influenceři. Nejvíce nám píšou právě maminky, že se díky nám mohou vzdělávat i na mateřské.

Sabina: Náš cíl je právě zaujmout nejen studenty, již se češtinu teprve učí, ale především pracující, kteří mají chuť se zdokonalit v mateřštině. Často nám píšou i lidé v důchodovém věku, že si s námi rádi nostalgicky opakují český jazyk. E-maily píše většina z nás denně, takže ta psaná spisovná forma jazyka nám přijde důležitá.

Chvíli kreslím legíny, chvíli maluji obraz. Největším svátkem je tetování, říká Petruccya

A naopak, co vás na tom, co všechno děláte pod značkou Červená propiska, nejvíce baví? 

Sabina: Baví nás v podstatě všechno. Věnujeme se korekturám, workshopům a spravujeme instagramový účet. Sledující si s námi mohou každé pondělí „napsat“ diktát ve stories.

Karla: Díky korekturám se dostaneme k zajímavým textům. Ať už to jsou diplomové práce, reklamní texty, nebo knihy, vždy je to pro nás výzva. Na workshopech je skvělá ta interakce účastníků. Většinou to jsou naši sledující, a proto jsou pro nás ta setkání vždy povzbuzující. Rovněž nás denně motivují milými zprávami, za to jsme neskutečně vděčné a posouvá nás to dál.

Chápu dobře, že nejaktivnější jste na Instagramu? Překvapilo vás, jak jste se tam s gramatikou etablovaly? 

Karla: Máte pravdu, na Instagramu trávíme několik hodin denně. Ano, překvapilo nás, že jsou diktáty tak oblíbené. Každé pondělí nám vždy přijde nespočet reakcí. Oblíbená je také závěrečná anketa: „Jak jste si vedli?“ Jednou jsme na ni zapomněly a přišly desítky zpráv, proč jsme ji tentokrát nepřidaly. Očividně je to pro naše sledující již zažitá rutina, na kterou se těší.

Myslíme si, že diktáty lidem dělají radost z toho důvodu, že si rychle ověří své znalosti a mohou se pochválit. A když se jim diktát příliš nepovede, mají také radost, že se něco nového naučili.

Jste dobrá máma, i když nekojíte, nechce se vám na hřiště a dítěti dáte hranolky

Sabina: I když se to nezdá, správa Instagramu zabere hodně času. Do toho ještě pravidelně čteme, abychom našim sledujícím přinesly i tipy na čtení. Baví nás to propojení jazyka a literatury.

S tímto  obsahem, jenž se věnuje češtině, jsme přišly na Instagram jako první. Na začátku nás ani nenapadlo, že dokážeme oslovit tak velkou skupinu lidí a že může Instagram skvěle fungovat jako vzdělávací platforma.

Lidé, kteří mají desítky tisíc followers, běžně spolupracují s firmami, jejichž zboží propagují, a částečně se tím živí. Ale u vás, až na výjimky, jako je Audiotéka, spolupráce nevidím – nechcete je vy, nebo čeština firmy neláká?

Sabina: Náš profil je tak specifický, že na něm není možné propagovat vše. Lifestyle influenceři to mají jednodušší v tomto ohledu, do svého obsahu mohou zahrnout téměř jakoukoli spolupráci, aniž by to působilo nepřirozeně. Firmy nás oslovují pravidelně, avšak my přijímáme pouze spolupráce, které nám dávají smysl a které korespondují s naším profilem.

Karla: Působilo by jako pěst na oko, kdybychom na vzdělávacím profilu propagovaly například pračku. To zkrátka nijak nesouvisí s obsahem a s tím, co u nás lidé hledají. Další nepřípustné propagace jsou samozřejmě na alkoholické nápoje a tabákové výrobky. Spolupráce nejsou naším hlavním příjmem, proto nejsme „nucené“ jich přijímat tolik.

Třikrát o dospívání: Tipy na super knížky pro vaše dcery. A nejen pro ně

Vychází vám knížka „100 perliček pro (ne)milovníky češtiny“ – můžete jmenovat tři perličky jako lákadla na to, aby si lidé měli chuť knihu koupit?

Sabina: Možná bych mohla uvést názvy kapitol, které jsme do knihy zahrnuly: Číslovky, Hyperkorektnost, Svátky, Dublety, Spřežky, Zájmena.

Karla: Ještě bych chtěla doplnit, že se nejedná o žádnou výkladovou mluvnici. Knihu jsme napsaly srozumitelným a jednoduchým způsobem. Přidaly jsme i velké množství pomůcek.

Uvedu tedy tři konkrétní perličky: stadium, štrúdl, ližiny. Ano, opravdu je to správně zapsané, tvary stádium, štrůdl a lyžiny  jsou chybné.

Kdo přišel s nápadem, že na to půjdete i přes podcasty? A vůbec, jaké máte další plány? 

Karla: Asi já jsem s tím přišla, přesně si nevzpomínám. Neskutečně mě lákalo to zkusit. Sabina byla hned pro, a tak vznikl podcast „Čeština je láska“, který má 13 epizod. Snažily jsme se tam ukázat češtinu i v jiném světle.

Sabina: Bohužel jsme se musely s nahráváním rozloučit, protože nám v dalším roce přibude do týmu členka (smích). Čekám miminko a odstěhovala jsem se do jiného města, proto je pro nás nemožné se pravidelně scházet. Plánujeme v příštím roce vydat další knihu, avšak není jisté, jestli nám to vyjde, nechte se tedy překvapit.

Co vás napadá, když slyšíte hlasy tvrdící, že rozlišování i/y v příčestí minulém je anachronismus, který snad brzy zajde na úbytě?

Sabina: Mě tento názor zvedá ze židle (smích). Jsem zastáncem toho, že čeština má svá pravidla a není třeba je modifikovat.

Zjednodušování, o kterém se vedou v poslední době diskuze, mi nepřijde jako vhodné řešení. Je samozřejmé, že jak se vyvíjí například technologie, vyvíjí se i jazyk. Je tudíž na místě přejímat či vytvářet nová slova. Pravopis a gramatiku bych však nechala tak, jak je, vždyť už se to naučilo tolik lidí :).

Myslela jsem si, že hygge je botník z Ikea, říká Nikol Štíbrová!

Karla: To jsou jen spekulace. Mně osobně se líbí čeština taková, jaká je. Je přirozené, že se do jazyka pomalu vkrádají neologismy, ale takto radikální gramatické změny vidím jako problematické. Je velmi pravděpodobné, že by to způsobilo obrovský chaos a mezigenerační „jazykovou válku“ (smích).

Co můžou rodiče udělat pro to, aby jejich dítě na češtinu pro samý školní dril nezanevřelo? 

Karla: Doporučila bych to pojmout zábavnější formou, velmi blízká mi je Montessori pedagogika.

Uvedu konkrétní efektivní metody, které může každý rodič s dítětem doma vyzkoušet: pexeso z vyjmenovaných slov, vymyslet básničku na vánoční přání, napsat za rodiče formální dopis (například reklamace, poptávka zboží, žádost), hra na korektora (rodič vytiskne například e-mail, ve kterém jsou chyby, následně si společně objasní pravopis/gramatiku daných hrubek), hra na pohovor na různé pracovní pozice, nechat si vyprávět obsah knihy, kterou dítě přečetlo, podívat se společně na zajímavý film natočený dle předlohy známého díla a mnoho dalších.

Karanténa s dětmi: Těhle 50 Montessori tipů zabaví i ty nejmenší

Je důležité, aby dítě cítilo, že se jedná částečně o zábavu (ne pouze dril), aby neztratilo motivaci. Rovněž považuji za důležité procvičovat jazyk komplexně, tedy vytvoření vlastního textu (dítě zapojí jazykové znalosti a kreativitu), konverzace (zdokonalí se v mluveném projevu), zhodnocení knihy či zhlédnutí filmu (zde se může rodič doptat na literárněhistorický a kulturní kontext, dítě díky tomu získá nenásilnou formou mnoho nových informací), vytvoření básně (dítě hledá nová slova, zapojuje fantazii) a podobně.

Zásadní je také aktivní zapojení rodiče, který by neměl být v roli vůdce, ale spíše pomocníka, jenž nechává dítě, aby na určité věci přišlo samo, občas mu poradí a nabídne pomoc. Samozřejmě u těchto aktivit záleží na věku dítěte. Já sama se těším, až mi syn doroste do školního věku a budeme společně poznávat češtinu i jiným způsobem než jen memorováním učiva.

Strie a povolené bříško k mateřství patří: Tělo s příběhem se to nebojí ukázat

Sabina: Sledovat náš Instagram (smích). Souhlasím s Karlou. Rodič by měl dítěti ukázat, že učit se lze i zábavnou formou a není to pouze nuda. A přesně o to se snažíme na našem profilu. Podávat češtinu srozumitelnou a nenásilnou formou.

Pomocí emotikonů ukazujeme správný pravopis a myslím si, že to je právě to, co naše sledující baví. Chybuje každý a není třeba se hned za chyby pranýřovat, ale naopak se z nich poučit.

Mimochodem, své podcasty má i časopis Maminka, stačí kliknout a můžete poslouchat.

Mezi matkami a dětmi vzniká bariéra v podobě mobilního telefonu, tvrdí psycholožka
Nové miminko v rodině? Žárlivost je přirozená. Na co dát pozor?
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Témata: Rozhovor, Instagram, Vzdělání, Základní škola, Sociální sítě, tetování, Knihy, Legíny, číslovky, karanténa, Montessori, Tělo s příběhem, Ikea, Diktát, Červ, Členka, Propiska, Stories, Červen, Štrůdl, Důchod, Profil, Dip, Spekulace, Tabák, Knihy na Heureka.cz