Maminka.czHomeopatie

Češi chtějí homeopatii z rukou lékařů či lékárníků. Co na to doktoři?

22.  4.  2020
Užíváte k léčbě svojí rodiny - ať už dětí nebo dospělých - homeopatika? Pak patříte k většině Čechů, kteří jsou této léčebné metodě naklonění nebo spíše nakloněni. A kteří by chtěli, aby se o ní mohli bavit se svým lékařem nebo lékárníkem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naprostá většina - 93 procent Čechů - zastává názor, že by o užívání homeopatických léků měl rozhodovat lékař nebo lékárník. Vyplývá to z průzkumu společnosti MindBridge Consulting, který zkoumal postoj české veřejnosti k homeopatii a jehož zadavatelem byla společnost Boiron. Průzkum byl proveden na vzorku internetové populace ve věku 15+ v lednu 2020.

Rýma, kašel, teplota? Dětské nemoci zkuste zahnat bylinkami

Z průzkumu dále vyplynulo, že 65 procent Čechů si přeje, aby jejich lékař měl možnost léčit pomocí homeopatické léčebné metody (24 procent určitě ano, 41 procent spíše ano), a 65 procent si přeje, aby jejich lékárník měl možnost doporučovat homeopatické léky (21 procent určitě ano, 44 procent spíše ano).

„Pro nás je důležitý poznatek, že je navíc je většina Čechů přesvědčena (80 procent), že by odborník ve zdravotnictví měl mít vzdělání v homeopatii, protože to je také náš cíl,“ říká k výzkumu lékařka Ilona Ludvíková, předsedkyně Homeopatické lékařské asociace (HLA), která specializované vzdělávání pro české lékaře organizuje a zaštiťuje.

Pacienti zájem mají, lékaři většinou také

Zájem ze strany pacientů o homeopatii je zcela zjevný, a nejinak je tomu o odborné veřejnosti.

Průzkum společnosti GFK z prosince 2017 na vzorku 200 pediatrů hovoří o tom, že více než deset procent z nich samo tuto léčebnou metodu praktikuje, další dvě pětiny ji vnímají jako jednu z alternativ, kterou občas doporučí, a 28 procent procent deklaruje, že homeopatie jim nevadí a své pacienty od ní neodrazují, přestože spíše věří klasické léčbě.

Pouze pětina z nich homeopatii neuznává.

Homeopatickou léčebnou metodu používám ve své praxi asi 10 let a hodnotím ji jako jednoznačně účinnou. Musí být však správně indikovaná a homeopatické léky se musejí správně užívat. Proto je nutné, aby se pacienti i v případě homeopatie obraceli na zdravotnické odborníky, tedy lékaře, případně lékárníky,“ komentuje průzkum pediatrička Martina Holá.

Jak vyzrát na alergii pomocí homeopatie. Pomáhá především u lehčích projevů
„Při porodu musíme věřit svému tělu,“ říká homeopatka
Témata: Zdraví, Dětské nemoci, Homeopatie, Ilona Ludvíková, Lékárník, Poznatek, Průzkum, Léčebná metoda, Pacient, Home, GFK, Metoda, Lékař, Ludvík, Zdraví na Heureka.cz