Maminka.czZdraví

Češi jsou druhý nejtlustší národ v Evropě

Monika Kosová 17.  5.  2010
Uvědomili jste si někdy, že složení jídelníčku zásadním způsobem ovlivňuje váš život? Petr Havlíček, odborník na výživu, a Petra Lamschová, šéfredaktorka časopisu Dieta, prosazují zdravý životní styl.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaká byla cesta k vaší profesi?

Petra: Dostala jsem nabídku dělat šéfredaktorku časopisu Dieta, byla to pro mě zajímavá výzva, tak jsem ji přijala. Předtím jsem se zabývala společenským děním a kulturou a tohle byla možnost, jak si rozšířit obzory.

Petr: Já jsem se k výživě dostal už na vysoké škole. Tehdy jsem hodně sportoval a v souvislosti s tím jsem se začal zajímat o výživu. Měl jsem štěstí, že mě můj známý zásoboval literaturou ze zahraničí, v České republice v té době informace týkající se výživy zcela chyběly.

Řídíte se sami radami, které dáváte svým klientům a čtenářům?

Petr: Musím přiznat, že poslední dobou jsem tak pracovně vytížený, že nestíhám pravidelně cvičit ani dostatečně odpočívat. Jediné, co dodržuji stále, je správný jídelníček :-)

Petra: Já jsem si nechala od Petra zpracovat před časem jídelníček a od té
doby dodržuji pravidla zdravé výživy, snažím se i pravidelně cvičit. Jen s tím spánkem a odpočinkem je to horší :-)

Když se podíváte kolem sebe na český národ, jak ho vnímáte? Jsou tuzemští lidé spíše štíhlí, nebo plnoštíhlí?

Petr: Velmi špatně. Stačí, když se podíváte na naši politickou špičku, tam se koncentrují lidé s nadváhou asi nejvíc. V posledních letech také stoupá počet obézních dětí. Problémem mnoha Čechů je, že se nehýbou a jedí s prominutím sračky. Pro většinu je rozhodující cena jídla, nikoli jeho kvalita.

Petra: Četla jsem, že Česká republika zaujímá druhé místo nejtlustších lidí v Evropě. Až 51 % českých žen v produktivním věku trpí nadváhou nebo je obézních. Do redakce nám chodí mnoho dopisů, ze kterých plyne, že mnoho žen si myslí, že stačí chvíli dodržovat nějakou dietu. Potom se vrátí k předešlému způsobu života a stravování a myslí si, že zůstanou štíhlé, aniž by pro to cokoli dělaly. To je samozřejmě zásadní omyl.

Petr: Problém je zkrátka ve špatném životním stylu. V naší společnosti je velmi malé procento lidí, kteří jsou ochotni na sobě pracovat.

Petra:Nejčastěji se setkávám s přístupem: Chci zhubnout deset kilo, ale nemůžu se hýbat, nemám peníze na potraviny ani na cvičení. Co mám dělat? Takovému člověku asi není pomoci. Každý musí začít sám od sebe.

Proč si myslíte, že stoupá počet obézních dětí?

Petr: To je jednoduché. Když se ptali dětí na základních a středních školách, který předmět považují za zbytečný, drtivá většina odpověděla, že tělesnou výchovu. To znamená, že absolutně mizí vztah ke sportu, rodiče své děti nevedou k pohybu a všichni vysedávají u počítače. Pamatuji si, že když jsem chodil na základní školu, byl tam jeden kluk obézní a jeden s nadváhou. Dnes je situace úplně jiná, počet dětí s kily navíc by byl mnohem vyšší.

Zlepšilo se alespoň stravování ve školních jídelnách? Petr: Jak kde. Někde mají výběr ze tří jídel, některé školy se snaží zavést biopotraviny. Jinde bohužel pokračuje UHO na tisíc způsobů s knedlíkem, smažená jídla, sladké čaje a podobně. Ve spoustě jídelen se bohužel vůbec nic nezměnilo. A podobné je to ve školkách. Co byste poradili ženám po porodu, které jsou nešťastné z nabraných kilogramů? Mnoho z nich nesprávně hubne a nepříjemným důsledkem může být i to, že se jim přestane tvořit mateřské mléko...

Petra:Z mého pohledu by ženy měly začít už před porodem. Mnoho těhulek si totiž myslí, že v jiném stavu musejí jíst za dva. To je omyl. Měly by mít vyváženou stravu, a ne do sebe soukat množství potravin pro dva lidi. Po porodu by se dieta rozhodně držet neměla. Novopečené maminky by měly dodržovat zásadu jíst zdravou a pestrou stravu a především hodně odpočívat, protože, myslím si, zásadní roli v tomto období hraje stres. Důležité je umět relaxovat a najít si chvilku sama na sebe.

Petr: Ženy po porodu by měly úplně zapomenout na svou figuru a uvědomit si, že prvořadé je uživit své dítě. Petra má pravdu v tom, že by se nad svým jídelníčkem měly ženy zamyslet už před porodem. Některé ženy omezují jídlo ještě před otěhotněním, aby byly co nejštíhlejší. Mají velmi nízký energetický příjem, během těhotenství je zcela ovládnou chutě a váha potom letí nahoru. Po porodu se snaží vše zase shodit, drží diety, začínají strašně brzy cvičit, což potom vede k tomu, že se jim přestane tvořit mateřské mléko.

Velkou chybou je také začínat s příkrmy dříve než v šestém měsíci věku dítěte. V těchto případech mají děti větší sklony k alergii na kravské mléko, vytvářejí se zbytečně základy tukových buněk a podobně. Maminky by si měly uvědomit, že samotné kojení je pro organismus značná energetická zátěž. Takže při zdravém průběhu by každý měsíc měla žena samovolně zhubnout kilo až kilo a půl. Tuková zásoba se v tomto období tvoří především na překlenutí energetického deficitu. Co se týká pohybu, bohatě stačí vzít kočárek a vyrazit na procházku.

Právě teď je na pultech knihkupectví kniha Jídlo jako životní styl, kterou jste společně napsali. Prozradíte, v čem je výjimečná?

Petra: Dlouho jsme přemýšleli o tom, že napíšeme knihu o výživě. A protože
mi do redakce dennodenně chodí desítky dotazů, které se neustále opakují, napadlo mě, že sepíšeme sto nejčastějších otázek, například: Jak mám zhubnout pět kilo? Co je ideální jíst k snídani? Které potraviny je vhodné konzumovat před sportovním výkonem a které po něm? Samozřejmě jsme na ně také odpověděli. A protože největší problém mají lidé s vařením, mají totiž pocit, že zdravá strava není chutná, je součástí knihy také sto receptů na výživná, zdravá a především chutná jídla. Jsou tam snídaně, přílohy, hlavní jídla, svačiny i dezerty. Recepty se nesou ve zdravém duchu, ale naklíčené obilí tam nehledejte. Naopak jsou tam varianty na zdravý řízek, bramborový salát nebo svíčkovou.

Petr:Nedávno jsem se setkal s vyhlášeným italským kuchařem, který zastává názor, že jídlo má být zdravé a že takové jídlo je jednoduché. Zásadní chyba gastronomie je příliš mnoho kombinací dohromady a složitá příprava. V příliš mnoha kombinacích jídlo ztrácí svou přirozenost.

Kdybyste měli vyjmenovat top ten potravin, které jsou výživné a máte rádi, které by to byly?

Petra:Já si vždy pochutnám na žitném chlebu, ledovém salátu, králičím mase, lučině, rukole, mandlích, olivovém oleji, balzamikovém octě, bílém jogurtu a česneku.

Petr:Velmi záleží na kvalitě. Ta je opravdu nejdůležitější. V jídelníčku by neměly chybět cereálie, veškerá zelenina, ovoce v rozumném množství, všechna masa(netučná), ryby včetně tučných, jogurty, méně tučné sýry, občas vejce, zastudena lisované oleje, někdy kousek másla, nějaká sladkost, kvalitní salám, dostatek čisté vody, sem tam čaj a sklenka vína.

Co si myslíte o…

...Biopotravinách

Petra: Kupuji je, ale ne striktně. Že je něco bio, ještě neznamená, že je to dietní.

Petr:Já je vnímám velmi pozitivně, ani ne proto, že jsou zdravotně nezávadné, i když to je samozřejmě také důležité, ale především proto, že se pěstují v souladu s životním prostředím. I moje pětiletá dcera ví, že kupujeme vajíčka od slepiček, které žijí na podestýlce a netrápí se v kleci. Pro mě je tedy nejdůležitější to, že jsou biopotraviny v souladu s přírodou. Je mi to mnohem bližší než velkoprůmyslová výroba jídla.

...Vegetariánství

Petra:Já jsem člověk, který má rád maso. Ale znám mnoho lidí, kteří nejedí maso a umějí si ho dobře nahradit.

Petr: Já mám také rád maso, ale absolutně chápu etické důvody lidí, kteří se
rozhodnou ho nejíst. I mezi vegetariány je mnoho špičkových, vrcholových sportovců, takže je vidět, že když o jídle přemýšlíte, můžete mít zdravé tělo i bez přijímání masa. Jiné to je u extrémních forem, například veganství. To už se podle mého názoru pohybuje na hraně, především v dnešní době plné stresu, ve které potřebujete přijímat kvalitní bílkoviny. Mnoho lidí si myslí, že bílkoviny jsou jen svaly, ale není to pravda. Tvoří v našem těle vše, od svalů po imunitu. Bez nich to opravdu nejde.

...Makrobiotice

Petra: Já ji mám spojenou s klíčky :-)

Petr: Původní makrobiotika je čínská strava, která obsahuje i maso a masové vývary. Ale základem jsou samozřejmě především obiloviny. Někteří lidé se ovšem stravují pouze obilnými klíčky, to bych rozhodně nedoporučoval.

...Dělené stravě

Petra:To je snad jediná dieta, kterou jsem ve svém životě držela. Podařilo se mi zhubnout pár kilo, ale po čtrnácti dnech mě to přestalo bavit.

Petr: Dělená strava je velmi náročná, a když se podíváte do historie, zjistíte, že
původně vůbec nebyla určená k hubnutí. Používala se k odkyselení organismu. Dr. Háj zjistil, že lidský organismus se překyseluje, a to má za následek spoustu neduhů, například revma, alergie a podobně. Vymyslel tedy sytém skládání potravy, aby organismus nebyl kyselý. Dodržování dělené stravy podle dnešních pravidel je příliš složité. Život není přece o tom, abyste každou hodinu nebo dvě řešili, jestli si máte dát sacharidy nebo bílkoviny. Navíc lidský organismus dokáže zpracovat vše najednou. Mnoho potravin jsou polykomponenty, například luštěniny jsou směsí bílkovin, tuků i cukrů. Nevidím tedy v dělené stravě opodstatnění.

...Detoxu

Petr: Rozhodně patří do ruky odborníkovi, který se ideálně vyzná ve východní
medicíně. Rozhodně nespočívá v tom, že člověk pije dva dny zeleninové šťávy. Je to ucelený systém konzumace vybraných potravin. Tento proces by měl být na základě nějaké diagnózy. Když osmačtyřicet hodin budete pít rostlinné šťávy, maximálně si trochu vyprázdníte střeva, nic víc. A můžete si i ublížit.

Petra:Naše čtenářky nám píšou, že zkoušely různé druhy detoxů. Je důležité si uvědomit, že si můžete skutečně ublížit. Sníst denně kilo jablek a zapít to jedním deci olivového oleje mluví za vše.

Petr: Hladovění má tři fáze. Lačnění, následují dva až tři dny organického devastu, než tělo pochopí, že nic nedostane, a teprve třetí a další den se režim organismu překlápí do spalování tuků. První dva dny se bílkoviny stávají tím zásadním palivem pro tvorbu cukru. Během toho je organismus výrazně zatížen.

Témata: Zdraví, Časopis Dieta, Gastronomie, Druh, NEJ, Správný jídelníček, Můj známý, Školní jídelna, Tisíc způsobů, Národ, Jídelna, Střední škola, Zdravé tělo, Pult knihkupectví, Rozumné množství, Zdraví na Heureka.cz